Udland

Markant stigning i antallet af flygtninge og immigranter til Italien

Det er i disse dage netop fem år siden, at flygtningekrisen for alvor blev synlig i Danmark.

Italien oplever i år en markant stigning i antallet af flygtninge og migranter, der ankommer til landet via Middelhavet, sammenlignet med sidste år.

Ved udgangen af august var der i år ankommet over 19.000 flygtninge og migranter til Italien via Middelhavet.

Det er et væsentligt højere antal end hele sidste år, hvor der ifølge tal fra UNHCR ankom godt 11.000.

- Situationen i migrantcenteret er kritisk med hensyn til antal og kapaciteten i centerets infrastruktur. Det er overfyldt, og det er ikke acceptabelt under en pandemi, siger Ahmad Al Rousan, der er koordinator for Læger Uden Grænser på den syditalienske ø Lampedusa.

Vrede og bekymring

Italienerne er bekymrede over det stigende antal flygtninge og migranter, der ankommer til landet. Det fortæller TV 2s reporter i Italien, Eva Ravnbøl.

- Det er noget, italienerne er bange for og vrede over. De mener, det er uretfærdigt, de skal håndtere det alene. De mener ikke, at der er lavet et tilfredsstillende system på europæisk plan. Så det har larmet rigtig meget hen over sommeren, at der er kommet så mange flygtninge.

Eva Ravnbøl fortæller, at menneskesmuglerne har fundet nye veje at få flygtningene til Europa på.

- Det er meget private både fra Tunesien, der bare sejler over. Lampedusa ligger meget tæt på Afrika og i særdeleshed Tunesien. Så der kan man lige piske over med små speedbåde, forklarer Eva Ravnbøl.

Færre kommer til EU's middelhavslande

Kigger man mere generelt på antallet af flygtninge og migranter, der ankommer til EU's middelhavslande, så er tallet i år dog væsentligt lavere end de foregående år.

Tal fra UNHCR viser, at lidt over 48.000 flygtninge og migranter var ankommet ved udgangen af august.

Det er det laveste antal i mange år - og skal ses i forhold til, at over én million ankom i 2015, hvor flygtningekrisen var på sit højeste.

Det er en kombination af flere årsager, der betyder, at der i år kommer færre flygtninge og migranter til EU's middelhavslande sammenlignet med de foregående år.

Det fortæller Elisabeth Arnsdorf Haslund, der er FN's Flygtningehøjkommissariats officielle talsperson for Danmark:

- Det er klart, at covid-19 har spillet ind i år. Det har betydet lukning af grænser og restriktioner på international flytransport og sejlads. Ser man på de seneste par år, så er tallet gået ned år efter år, og det skyldes blandt andet de forskellige aftaler mellem landene – for eksempel EU-Tyrkiet-aftalen.

Fem år siden flygtningekrisen i Danmark

Det er i disse dage netop fem år siden, at flygtningekrisen for alvor blev synlig i Danmark.

Den 6. september 2015 ankom den første store gruppe flygtninge og migranter til Rødby på Lolland. De kom med toget fra Tyskland, men flygtede videre ud over de nærliggende marker af frygt for at blive registreret i Danmark.

I løbet af de første 24 timer havde omkring 800 flygtninge og migranter passeret grænsen her til landet. For mange var Danmark dog ikke det foretrukne land at søge asyl i.

Flere af dem begav sig videre til fods ad motorvejen på vej til Sverige, som på en række punkter havde lempeligere asylregler.

De fleste ville videre til Sverige

I to dage forsøgte dansk politi at registrere flygtninge og migranter, men der var så stor modvilje, at flere tog holdt stille rundt om i landet, fordi flygtningene ombord nægtede at forlade dem.

Til sidst gav det danske politi dog frit lejde til alle de flygtninge, der opholdt sig i Padborg og Rødby.

I samme periode opstod der initiativer blandt private borgere, der gav sig til at hjælpe flygtninge og migranter videre til Sverige, selvom det i loven blev betragtet som menneskesmugling.

Ikke alle flygtninge og migranter rejste dog videre til Sverige. Hovedparten af dem, som søgte om asyl i Danmark, blev sendt til modtagecentret Sandholm i Nordsjælland. Herfra blev de sendt videre ud til asylcentre rundt om i landet.

I alt 21.000 søgte om asyl i Danmark i 2015. Det var en stigning på mere end 40 procent sammenlignet med året før. De fleste asylansøgere kom fra Syrien.

EU-landene modtog samlet set omkring 1,3 millioner asylansøgninger i 2015.