Qanon.
USA VALG

Her er konspirationsteorien, du kan blive nødt til at tage alvorligt - og det er ikke, fordi den er sand

Tilhængere af konspirationsteorien Qanon er på vej ind i USA's kongres. De tror, at Trump iværksætter en revolution lige om lidt.

Hvad nu hvis jeg fortalte dig, at en mand ved navn James Biden i 2005 købte en byggegrund på den vestindiske ø Water Island syd for Sankt Thomas?

Jeg har hørt, at det er folk, som elsker vores land

Donald Trump, USA's præsident

Og hvad nu, hvis jeg så fortalte dig, at Water Island ligger bare 12 kilometer fra øen Little Saint James, hvor milliardæren Jeffrey Epstein i årevis begik overgreb mod mindreårige piger.

Når jeg så derefter fortæller dig, at der findes en Youtube-video, hvor Jeffrey Epsteins partner Ghislaine Maxwell fortæller, at hun kan sejle en ubåd - hvad skal man så lægge i det?

Du må drage dine egne konklusioner – men er det helt utænkeligt, at Ghislaine Maxwell på et eller andet tidspunkt sejlede mindreårige piger i ubåd til Water Island, hvor James Biden og hans bror Joe – der i øvrigt vil være USA’s præsident – måske befandt sig?

Måske synes du, at beskyldningerne lyder helt vilde, men hvad siger du så, hvis jeg fortæller dig, at det er, fordi du endnu ikke har indset, at verden styres af en global elite af satanistiske pædofile, der ofrer små børn for sjov?

Q og Trump

Men du skal ikke være bange.

Der findes nemlig en mand, der kæmper for at befri verden fra de pædofile satanister.

Han hedder Donald Trump, og om ganske kort tid vil han bruge USA's militær til at foretage anholdelser i tusindvis.

Synes du stadig, at det lyder gakket?

SĂĄ er det fordi, du ikke har lavet din egen research og fundet Q.

Nu vil du sikkert gerne vide, hvem Q er, og her mĂĄ jeg sige, at jeg faktisk ikke ved det.

Q er nemlig fuldstændig anonym, men der er alligevel mange, som tror på de oplysninger, Q lægger ud på hjemmesiderne 4chan og 8kun med jævne mellemrum.

Historien om James Bidens byggegrund og Ghislaine Maxwell i ubåden er blot et af de seneste eksempler på oplysninger, som Q har lagt på nettet, og mange af Q's tilhængere mener, at den anonyme kilde har en høj stilling i USA's administration.

Velkommen til Qanon: Konspirationsteorien, som du nok bliver nødt til at tage alvorligt.

Trump og Q

Ikke fordi der findes nogen håndfaste beviser på en satanistisk pædofil elite eller på, at Jeffrey Epsteins partner sejlede ubåde med bortførte børn i rutefart mellem to caribiske øer, men fordi konspirationsteorien efterhånden har sat et ret markant aftryk i den virkelige verden.

For eksempel i amerikansk politik, hvor der ved de kommende valg til kongressen i november opstiller 20 kandidater, der ifølge organisationen Media Matters for America har "støttet eller udvist tillid til konspirationsteorien eller promoveret Qanons indhold".

USA’s præsident, Donald Trump, har også talt positivt om teoriens tilhængere.

- Jeg har hørt, at det er folk, som elsker vores land, sagde præsidenten om dem ved et pressemøde 19. august 2020.

Konspirationsteorien er rejst hele vejen fra internettets mørkeste afkroge til Det Hvide Hus, og den har udviklet så mange knopskydninger, at det kan være svært at holde styr på den.

Ned i kaninhullet

Heldigvis har en af teoriens tilhængere - grafikeren Dylan Louis Monroe - stillet et kort over Qanons knopskydninger til rådighed for sine ligesindede.

Kortet kan være en hjælp, når man 'hopper ned i kaninhullet' og kommer til en helt ny verden - lidt ligesom Alice i Eventyrland, hvor udtrykket om kaninhullet oprindeligt stammer fra.

Som du kan se, er der meget at holde styr pĂĄ, og hvis du vil til bunds i det hele, kommer det nok til at tage dig nogle timer - men herunder kan du komme med pĂĄ en kort rundtur.

Familien Rothschild

Når det kommer til konspirationsteorier, er familien Rothschild et godt sted at starte. Den velhavende jødiske familie har været mål for antisemitiske angreb siden slaget ved Waterloo i 1815, hvor de blev beskyldt for at tjene en formue på at spekulere i slagets udfald.

Historien - der blev udbredt i et smædeskrift med overskriften 'Satan', var det pure opspind - men alligevel har familien Rothschild lige siden været mål for konspirationsteorier. Hos Qanon ses familien som en del af den pædofile elite, der ejer en stor del af verden - et faktatjek viser, at påstandene om familiens rigdom er stærkt overdrevne.

**

Stanley Kubrick

Var det i virkeligheden filminstruktøren Stanley Kubrick, der iscenesatte månelandingen i 1969?

Nogle af Qanons tilhængere mener, at han højst sandsynligt var manden bag et af det 20. århundredes største bedrag.

Teorien støttes af en filmoptagelse, der florerer på Youtube, hvor Stanley Kubrick ser ud til at indrømme det hele. Et faktatjek afslører dog, at interviewet er falsk, og at manden på filmen ikke er Stanley Kubrick.

**

FN

Et gennemgående tema i Qanons debatfora er bortførte børn, som tilhængerne af teorien tror, bliver mishandlet, ofret og endda spist af den globale elite. I løbet af 2020 har tilhængerne gentagne gange henvendt sig til myndighederne i USA med grundløse anmeldelser om overgreb på børn, skriver The New York Times.

FN's rolle i sagen er ifølge flere af Qanons tilhængere at hjælpe eliten med at indfange og transportere børn. Påstanden underbygges med afsløringer fra 2007, hvor en pædofiliring blandt 134 srilankanske FN-soldater blev afsløret på Haiti.

Der er dog ingen beviser for, at pædofiliringen omfatter resten af FN.

**

Sandy Hook

Qanon bygger på en lang række ældre konspirationsteorier. Blandt andet tror flere af tilhængerne, at mange af USA's skoleskyderier i virkeligheden var skuespil.

Som for eksempel skoleskyderiet i en børnehaveklasse på skolen Sandy Hook i Newtown, hvor 27 mennesker ifølge de officielle tal blev dræbt. På nettet skriver Q dog, at skoleskyderierne er skabt for at distrahere befolkningen.

Billeder af piger fra de forskellige episoder bliver brugt som 'bevis' - men faktisk er der tale om tre forskellige personer, og deres navne er offentligt kendt.

**

The Storm

Alle de grimme ting, der foregår i verden, får ifølge Qanons tilhængere en ende lige om lidt. Stormen kommer nemlig - og her vil USA's præsident, Donald Trump, i samarbejde med militæret slå hårdt ned på de pædofile djævletilbedere.

Præsidenten har endda selv retweetet en video, hvor stormen omtales.

Dommens dag er lige om hjørnet, og Qanons tilhængere glæder sig til den dag, du indser, at de havde ret, og du tog fejl.

***

Mafiamordet i New York

Det er ikke alle tilhængere af Qanon, der tror på samtlige teorier, men de er dog fælles i håbet om, at Trump vil anholde den pædofile elite.

Nogle af tilhængerne forsøger endda med våben i hånd at hjælpe præsidenten.

Som for eksempel i sommeren 2019, hvor en mand i en blå varevogn hamrede sit køretøj ind i en parkeret sølvgrå Cadillac på Staten Island i New York.

Nummerpladen fløj af den parkerede Cadillac, der stod foran ejerens hjem, og han løb straks ud på vejen for at se, hvad der var sket.

Ejeren var ikke en helt almindelig newyorker.

Han hed Francesco Cali og var kendt som 'Franky Boy' blandt hans underordnede i Gambino-familien, der er en del af mafiaen i New York.

Ude på gaden fik Francesco Cali kontakt med manden i den blå varevogn, og på overvågningsbilleder fra episoden kan man se, at de to mænd førte en kort samtale, hvorefter de gav hinanden hånden.

Han troede Francesco Cali var et legitimt mĂĄl for en civil anholdelse

Robert C. Gottlieb, advokat

Men da Francesco Cali vendte sig for at samle nummerpladen op fra jorden, blev han skudt seks gange i ryggen af manden i den blĂĄ varevogn.

Mafiabossen nåede at sætte et par blodige håndaftryk på bagenden af sin bil, inden han sank sammen på jorden.

Francesco Cali døde efterfølgende på hospitalet, og det hele lignede et klassisk opgør i New Yorks underverden.

Regnede med opbakning fra Trump

Men da politiet i New York tre dage senere kunne anholde en formodet gerningsmand, tog sagen en uventet drejning.

Det viste sig nemlig, at den 24-årige Anthony Comello ikke var en rigtig gangster, men derimod boede hjemme ved sine forældre, hvor han brugte en hel del tid på at researche på internettet.

Og ifølge Anthony Comellos advokat, Robert C. Gottlieb, var den unge mand blevet fuldstændig overbevist om, at mafiabossen var del af 'den dybe stat'.

Forestillingen om, at der er en 'dyb stat' af hemmelige magthavere, som i virkeligheden styrer en stor del af verdens lande, er gennemgĂĄende i Qanon.

- Han troede brændende på, at Francesco Cali, en boss i Gambino-familien, var medlem af den dybe stat, og derfor et legitimt mål for en civil anholdelse, oplyser advokat Robert C. Gottlieb ifølge The New York Times.

Ifølge advokaten troede den 24-årige endda, at han havde opbakning hos Donald Trump.

Anthony Comellos sag kommer dog ikke for retten. I juni 2020 afgjorde en dommer nemlig, at han var uegnet til at retsforfølgelse og fik ham indlagt på et psykiatrisk hospital.

Stripperen og de bortførte børn

Men Anthony Comello er ikke den eneste, som har vist sig at være parat til at begå vold på grund af Qanon.

I april i år kørte en stripper med psykiske problemer over 1000 kilometer fra sit hjem i Illinois i USA til storbyen New York for at redde nogle af de børn, som ifølge Qanon bliver holdt som fanger af den satanistiske pædofile elite.

- Hillary Clinton og hendes assistent, Joe Biden og Tony Podesta skal fjernes i Babylons navn, skrev kvinden Jessica Prim pĂĄ sin profil pĂĄ Facebook.

Hun livestreamede fra turen, og hendes mål var hospitalsskibet USNS Comfort, der havde lagt til i New Yorks havn for at hjælpe med at håndtere coronaepidemien - ifølge mediet The Daily Beast.

I en af Qanons mange underteorier holder eliten børn fanget på hospitalsskibet, så derfor havde Jessica Prim bevæbnet sig med knive for at befri dem.

- Jeg er ved Comfort nu, siger hun blandt andet pĂĄ videoen.

Hun tog dog fejl af hospitalsskibet og det gamle hangarskib USS Intrepid - og Jessica Prim blev anholdt på grund af mistænkelig opførsel - det livestreamede hun også.

Reptilmennesker og mord med sværd

Og listen af Qanon-tilhængere, der udviser 'mistænkelig opførsel', er lang.

Den omfatter også en bevæbnet mand, der blokerede vejen nær dæmningen Hoover Dam i en time for at få FBI til at offentliggøre hemmelige dokumenter, en 50-årig kvinde, der planlagde at bortføre børn for at redde dem fra påståede overgreb, og en 24-årig mand fra Seattle, der dræbte sin bror med et sværd, fordi han troede, at broderen var et af de reptilmennesker fra det ydre rum, som visse fraktioner af Qanon-teorien tror på.

Nu undrer du dig mĂĄske over, hvordan det kunne komme sĂĄ vidt.

For at finde svaret på det skal vi tilbage til tiden, før Q udsendte sin første kryptiske besked i november 2017.

De russiske hackere

10. marts 2016 skete der nemlig noget, som skulle komme til at levere mange tusind timers underholdning til konspirationsteoretikerne pĂĄ nettet.

På det tidspunkt lå valgkampen mellem Donald Trump og Hillary Clinton endnu et stykke ude i fremtiden, og i Moskva sad nogle mænd, som allerede arbejdede for at påvirke resultatet.

Mændene var med i hackergruppen 'Fancy Bear', og klokken lidt over 04 om morgenen, amerikansk tid, sendte de e-mails til Hillary Clintons kampagnechef, John Podesta, og flere andre af hendes ansatte.

De russiske e-mails så ud som om, de kom fra en anden afsender og forsøgte at få modtageren til at klikke på et link.

En enkelt medarbejder - måske endda John Podesta selv - trykkede på linket ifølge nyhedsbureauet AP, der har analyseret sagen.

Og det skulle John Podesta et stykke tid senere blive rigtig træt af.

Det lille tryk åbnede nu en stor dør for russerne, der stjal en stor mængde af John Podestas e-mails.

Og da valgdagen nærmede sig, blev de lagt ud på hjemmesiden Wikileaks.

Her blev de samlet op af brugere på hjemmesiden 4chan, hvor brugere, som støttede Donald Trump gav sig til at søge efter beviser på, at Hillary Clinton havde gjort noget kriminelt.

Pizza eller børneporno?

Der var ingen rygende pistol, der kunne få Hillary Clinton fængslet, som Donald Trump ellers opfordrede til under valgkampen, men til gengæld var der temmelig mange e-mails, hvor man kunne se, at Clintons kampagnefolk skrev om pizza.

En bruger på 4chan koblede de engelske ord "cheese pizza" - altså pizza med ost - sammen med "child pornography" - altså børneporno - fordi de to ting havde samme forbogstaver, og pizza var internetslang for porno.

De lækkede e-mails indeholdt også adressen på et pizzeria i Washington DC, som John Podesta skrev med, fordi han donerede penge til demokraterne.

Brugerne på 4chan lagde to og to sammen, og dermed opstod nye teorier om, at der var et underjordisk kompleks under pizzeriaet Comet Ping Pong i Washington, hvor eliten udførte okkulte ritualer på bortførte børn.

Et pizzeria under angreb

Sådan opstod konspirationsteorien 'pizzagate', og den kulminerede 4. december 2016, da den 28-årige Edgar M. Welch kørte fra North Carolina til Washington DC med en automatriffel, stormede ind i Comet Ping Pong, affyrede et skud og krævede, at børneslaverne skulle løslades.

Men han fandt ingen slaver i kælderen, for der er slet ingen kælder under Comet Ping Pong.

I stedet blev han anholdt - dog uden at hans ligesindede var overbevist om, at han havde taget fejl.

Teorien om de pædofile demokrater i pizzeriaets kælder blev kort efter en af hjørnestenene i Qanon.

Den anden store hjørnesten stod Donald Trump selv for.

Stilheden før stormen

Efter et møde med sin militære ledelse, hvor præsidenten havde drøftet situationen i Iran og Nordkorea, indkaldte han til en kort fotosession ved 19-tiden, torsdag 5. oktober 2017.

Der var ingen dagsorden, og efterfølgende var der middag med mødedeltagernes ægtefæller.

Mens fotograferne arbejdede, udbrød Trump:

- Ved I, hvad det her repræsenterer? Måske er det stilheden før stormen.

Håndbevægelsen, da han sagde det, lignede, at han tegnede et Q i luften - er tilhængerne af Qanon efterfølgende kommet frem til.

En af de tilstedeværende journalister forsøgte at få præsidenten til at uddybe, men præsidenten svarede blot:

- Det kunne være stilheden før stormen.

Men det lykkedes ikke journalisterne at finde meningen med præsidentens ord.

På internettet var der til gengæld nogen, som tog præsidentens ord til sig, og begrebet 'the storm' skulle snart blive et centralt begreb i konspirationsteorien Qanon.

Hvorfor omgiver præsidenten sig med generaler?

Q, anonym

Teoriens tilhængere mener, at stormen er lig med det tidspunkt, hvor Donald Trump med militærets hjælp skiller sig af med den pædofile satanistiske elite, der undertrykker hele verden.

Det første opslag fra Q

Donald Trumps kryptiske udtalelse om den kommende storm virkede i første omgang forvirrende, men få dage efter det mærkelige pressemøde i Det Hvide Hus, dukkede en mystisk person op på 4chan med en endnu mere mystisk meddelelse.

- Hillary Clinton vil blive anholdt mellem klokken 7.45 og 8.30 mandag morgen, 30. oktober, begyndte beskeden fra en afsender, der kun underskrev sig som Q.

- HRC's udlevering er allerede sat i værk med virkning fra i går og i adskillige lande i tilfælde af en flugt over landegrænser, hed det videre.

Hele opslaget fylder cirka en halv A4-side og er fyldt med kryptiske formuleringer sĂĄ som:

- Hvor er Huma? Følg Huma. Dette har intet at gøre med Rusland (endnu). Hvorfor omgiver præsidenten sig med generaler? Hvad er militære efterretninger?

I princippet kunne beskeden være afsendt af hvem som helst med en telefon eller computer, for på 4chan er det muligt at være helt anonym.

Den eneste identifikation af personer, som offentliggør ting på siden, er et id-nummer, som gør, at man kan kende de forskellige brugerne fra hinanden uden dog at ane, hvem der har 'nøglerne' til et bestemt id-nummer.

Tophemmelige oplysninger

Men på 4chan var der flere brugere, der luftede teorien om, at Q var et højtstående medlem af Donald Trumps administration med adgang til tophemmeligt materiale - en person med sikkerhedsgodkendelse på niveau Q.

Og Q lod dem selv finde svaret.

- Refererer det mon til, at en person, som offentliggør den slags informationer har den højeste sikkerhedsgodkendelse i samtlige ministerier?, spurgte Q sine følgere 2. november 2017.

I dag, tre ĂĄr senere, har Q skrevet 4627 opslag.

Hillary Clinton er ikke blevet anholdt, men fejlslagne forudsigelser afholder ikke Q's følgere fra at diskutere, præcis hvordan teksten skal udlægges, og der findes hjemmesider, hvor samtlige af Q's opslag er arkiveret og gjort søgbare.

I mellemtiden har Q flyttet sine opslag over på hjemmesiden 8kun - det tidligere 4chan - der blandt andet blev benyttet af terroristen Brendan Tarrant, der skød og dræbte 51 mennesker i to moskéer i New Zealand i 2017.

Inden Q flyttede, skrev vedkommende et opslag om, at 4chan var blevet "infiltreret", og som en opsang til sine følgere underskrev Q en sætning, der skulle ende som slagord for hele Qanon-bevægelsen.

- Where we go one, we go all - eller pĂĄ dansk, "hvor Ă©n gĂĄr hen, gĂĄr vi alle hen".

Ordene er egentlig et citat fra Ridley Scotts film 'Skibbrud' fra 1996, men i dag bruger Qanons tilhængere dem som en slags hilsen til ligesindede, og de optræder på flag, t-shirts og klistermærker - ofte bare i form af bogstaver og tal - WWG1WGA.

Jagten pĂĄ Q's identitet

Hvem Q i virkeligheden er er stadig ikke blevet fuldstændig opklaret, men som med alt andet ved Qanon, er der masser af teorier - og her kan folk, som ikke kan få sig selv til at tro på reptilmennesker og en global sammensværgelse af pædofile satanister også gætte med.

For eksempel har den amerikanske tv-station NBC set på, hvem der først tog det anonyme opslag på 4chan til sig og spredte budskabet til andre.

Det lykkedes faktisk tv-stationen at finde frem til to moderatorer pĂĄ 4chan, der er kendt som Pamphlet Anon og BaruchtheScribe, samt en youtuber, der kalder sig henholdsvis Tracy Diaz og Tracybeanz.

De tre blev ifølge NBC enige om at bruge opslagene fra Q til at opbygge en følgerskare, så de selv kunne blive berømte og måske endda rige gennem donationer og reklameindtægter fra YouTube.

Planen var simpelthen at fortolke de kryptiske udmeldinger fra Q - og Tracy Diaz gik allerede i gang med det på sin Youtbe-kanal 2. november 2017 - altså tre dage efter det første opslag fra Q.

Et mysterie i mysteriet

Journalisterne fra NBC kom endda så langt, at de fandt ud af identiteten på alle tre - BaruchtheScribe er en autodidakt sydafrikansk programmør ved navn Paul Furber, Tracy Diaz optræder under eget navn og Pamphlet Anon er en 33-årig amerikaner ved navn Coleman Rogers.

Alle tre benægter, at de står bag Q, men reporterne fra NBC har set en videooptagelse fra en af Coleman Rogers egne livestreams på internettet, hvor det ser ud som om, han er i færd med at logge ind med Q's kontooplysninger på netværket 8chan.

Og på en anden livestream, hvor Coleman Rogers forsøger at afkode de seneste opdateringer fra Q, viser han en opdatering, der på det tidspunkt ikke er mærket med Q's unikke id-nummer.

Da en af deltagerne i livestreamen spørger til opdateringen svarer Coleman Rogers, at Q åbenbart må have glemt at logge ind og derfor har slået det op anonymt.

I dag er det registreret som opslag nummer 1500 fra Q.

Hvordan Coleman Rogers kunne vide, at netop dette ud af alle de tusindvis af anonyme opslag pĂĄ 8chan var fra Q, er stadig en gĂĄde.

Men netop det gådefulde ser nu ud til at have givet Qanon tilhængere over hele verden.