Udland

Professor suspenderet efter brug af kinesisk ord, der lyder racistisk

Det er endnu ikke sikkert, at professoren får lov at vende tilbage til universitetet.  Frederic J. Brown / Ritzau Scanpix

En række sorte studerende har klaget over professoren, fordi de mener, at hans ord har påvirket deres mentale helbred.

En amerikansk professor er suspenderet på ubestemt tid efter at have brugt et kinesisk ord, der lyder som det racistiske og nedladende engelske ord nigger. Det skriver det amerikanske medie National Review.

En gruppe sorte studerende klagede over professoren efter episoden.

- Vores mentale helbred er blevet påvirket, og vi har mistet evnen til at fokusere ordentligt på vores studier, fortæller de studerende.

I en skriftlig udtalelse til universitets ledelse krævede de studerende professorens afgang med den begrundelse, at han ”ikke respekterede kulturel diversitet”, og at han ”skabte et ikke-velkommende miljø for sorte studerende”.

Den uheldige hændelse

Hændelsen fandt sted på The University of Southern California under en online kommunikationsforelæsning.

Her underviste professor Greg Patton i brugen af fyldeord, når man holder en tale. Fyldeord på dansk er ord som 'faktisk', 'simpelthen' og 'bare'. Professoren kom i den forbindelse med en række eksempler på fyldeord på forskellige sprog og sagde blandt andet det kinesiske ord ’nei-ge’ flere gange.

’Nei-ge’ kan, når man siger det højt, lyde meget som det engelsk slangudtryk nigger, som er en stærkt racistisk og nedladende betegnelse for sorte.

Ifølge de studerende er det dog slet ikke sådan, det kinesiske udtryk udtales, og netop derfor blev de så forfærdede og valgte at klage.

Professoren undskylder

Professoren Greg Patton undskyldte overfor de studerende, få dage efter at han blev hjemsendt.

- Jeg er ufattelig ked af, at episoden har skabt traumer. Jeg tænkte på ingen måde i racistiske baner, siger han.

Greg Patton forklarer desuden, at han ikke var klar over, at det kinesiske udtryk ikke udtales sådan.

De studerende mener dog, at det er en dårlig undskyldning og argumenterer for, at der er tale om en kalkuleret handling fra professorens side. Blandt andet fordi han ifølge de studerende valgte at stoppe med at optage undervisningen, kort inden udtrykket blev sagt.

Det vides ikke, om professoren får lov at vende tilbage til universitetet. Foreløbig er undervisningen blevet overtaget af en anden professor.

Til dagligt læser cirka 44.000 studerende på The University of Southern California, men en del af undervisningen foregår lige nu virtuelt på grund af coronasituationen.

Bortvisningen af professoren sker i en tid, hvor der er store demonstrationer i USA for sortes rettigheder. Demonstrationerne blev udløst, da amerikansk politi kvalte den sorte amerikaner George Floyd til døde.