Coronavirus

Lovende resultater fra russisk vaccine - 100 procent udviklede antistoffer

Et studie af den russiske Sputnik V-vaccine giver grund til betinget optimisme, vurderer dansk professor.

De forel√łbige resultater fra den russiske coronavaccine Sputnik V er fredag blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The Lancet, og resultaterne er opl√łftende: Samtlige 76 testpersoner har udviklet antistoffer mod virussen.

- Disse resultater viser, at vaccinen er sikker, veltolereret og f√łrer til st√¶rk immunrespons i 100 procent af de raske deltagere, konkluderes det.

Professor er ikke imponeret

Men selvom 100 procent lyder flot, s√• er tilstedev√¶relsen af antistoffer ikke nok i sig selv. Der skal nemlig en vis m√¶ngde antistof til, f√łr vaccinen er effektiv. Og her imponerer resultaterne fra Rusland ikke, siger Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi.

- Jeg havde gerne set, at niveauet var noget h√łjere hos de vaccinerede personer. Det er okay til at g√• videre med, men jeg er sp√¶ndt p√• at se, om den beskyttende effekt er tilstr√¶kkelig.

Han fort√¶ller, at m√¶ngden af antistoffer i det russiske fors√łg er nogenlunde det samme som hos personer, der har v√¶ret syge med coronavirus. Og det er ikke godt nok for en effektiv vaccine, pointerer professoren, da vi har set flere tilf√¶lde af patienter, der er blevet smittet to gange.

Foruden antistoffer giver vaccinen ogs√• s√•kaldt cellemedieret immunitet, hvilket er positivt, men niveauet er sv√¶rt at bed√łmme.

- Man ville nok v√¶re bedre beskyttet med denne vaccine end med ingen vaccine. Men det kan jeg reelt ikke konkludere. De har testet for f√• personer, og m√¶ngden af dannede antistoffer er ikke s√• h√łj, siger Allan Randrup Thomsen.

Vaccinen udvikles på et laboratorium i Moskva.

Sk√¶rer hj√łrner

Sputnik V-vaccinen har f√•et en del international omtale, da den russiske stat har valgt at g√łre vaccinen tilg√¶ngelig, f√łr den normale fors√łgsproces er f√¶rdig. Blandt andet h√¶vder pr√¶sident Vladimir Putin, at hans datter har f√•et den.

Russerne har desuden valgt at tilsides√¶tte dele af fors√łgsprocessen, s√• det kan g√• hurtigere. Det betyder blandt andet, at vaccinen allerede er i gang med det, man kalder fase 3, selvom resultaterne fra fase 2 alts√• f√łrst er kommet nu.

Det betyder, at processen med at udvikle vaccinen bliver mere risikabel, men det betyder ogs√•, at russerne har en fordel over vestlige forskere, der skal f√łlge retningslinjerne. Alligevel er Sputnik V indtil videre ikke l√¶ngere fremme end flere af de vestlige.

- Det svarer til et 100-meter l√łb, hvor russerne har m√•lstregen efter 80 meter og alligevel ikke n√łdvendigvis vinder til slut, siger Allan Randrup Thomsen.

Den flydende vaccine bliver hældt på disse små flasker.

Samme fremgangsmåde som Oxford-vaccine

En af de f√łrende vestlige vacciner udvikles af forskere fra Oxford University og firmaet AstraZeneca. Den er nogenlunde lige s√• langt fremme som Sputnik V, og metoden, de to vacciner bruger, er nogenlunde den samme.

Det g√•r ud p√•, at man bruger en fork√łlelsesvirus til at transportere en del af coronavirussen, som s√• forh√•bentlig skal kunne give immunitet hos testpersonerne. Det har den gjort med stor succes i begge fors√łg, men ligesom det er tilf√¶ldet for russerne, s√• var m√¶ngden af antistoffer relativt lavt i det seneste fors√łg fra Oxford.

- Deres tal var heller ikke vildt imponerende vurderet på antistofniveauet, fastslår Allan Randrup Thomsen.

Svagheden ved at bruge den fremgangsm√•de, som begge fors√łg har valgt, er, at man ikke f√•r svar p√•, hvordan vaccinen aktivt kan bek√¶mpe coronavirussen. Testpersonerne er nemlig raske, og evnen til efterf√łlgende at modst√• en reel infektion er ikke vurderet.

- Man kan ikke n√łjes med de her data, der udelukkende er baseret p√• resultater i laboratoriet. Vi er n√łdt til at se, hvordan vaccinen opf√łrer sig i patienter, der uds√¶ttes for det levende virus, f√łr vi kan konkludere noget, siger Allan Randrup Thomsen.

Dommen fra ham er altså, at russerne har taget et skridt i den rigtige retning med de nye resultater, men at det er et lille skridt. Russernes fase 3 er allerede sat i gang, og man vil begynde at give vaccinen til tusindvis af mennesker fra næste uge.

I Oxford fors√łger forskerne at f√łlge med russerne, selvom de skal overholde flere regler.

Brasilien vil teste vaccinen

Selvom mange medlemmer af forskerstanden er skeptiske over for den russiske fremgangsmåde, så er der entusiasme at spore i store dele af verden.

For eksempel har Det Teknologiske Institut i Brasilien reageret p√• resultaterne fra Rusland med at annoncere pr√łver af Sputnik V-vaccinen p√• 10.000 af landets borgere tidligt n√¶ste √•r. Derudover er der planlagt storstilet produktion af vaccinen i Brasilien i den sidste halvdel af 2021.

If√łlge lederen af Den Russiske Investeringsfond, der finansierer arbejdet med vaccinen, har flere lande i Latinamerika, Mellem√łsten og Asien udvist interesse i at k√łbe store doser af vaccinen.

- Vi har nu besvaret alle de sp√łrgsm√•l, som Vesten havde. Sp√łrgsm√•l de √¶rligt talt kun stillede for at tilsvine den russiske vaccine. Alle fluebenene er nu sat, lyder det fra Kirill Dmitriev.