Uro efter politivold

Endnu en sort mand død af kvælning efter anholdelse - syv amerikanske betjente suspenderet

Endnu en sort amerikaner er død efter et møde med politiet. En psykisk syg mand døde af kvælning efter en voldsom anholdelse.

Syv betjente i byen Rochester i den amerikanske stat New York er torsdag blevet fritaget for tjeneste, fordi en sort mand døde efter deres anholdelse.

Det oplyser byens borgmester, Lovely Warren, til flere amerikanske medier.

At jeg ringede til politiet for at få hjælp, var jo ikke for at få nogen til at slå ham ihjel

Joe Prude, bror til Daniel Prude

Manden, den 41-årige Daniel Prude, omkom 30. marts i år efter syv dage i respirator, og ifølge obduktionsrapporten var dødsårsagen "komplikationer efter kvælning på baggrund af fysisk tvang".

Sagen er først blevet offentlig kendt nu, da Daniel Prudes familie har offentliggjort videooptagelser af anholdelsen.

At det netop var kvælning, som kostede Daniel Prude livet, er vigtigt, når man ser på de omstændigheder, der førte til, at han endte i respirator.

Daniel Prude var nemlig ikke rask i forvejen, da han løb nøgen ud på gaden i Rochester 23. marts 2020.

Den 41-årige mand var psykisk syg - ifølge familien var han manisk - og obduktionsrapporten viser, at han havde så store mængder af det narkotiske stof PCP i blodet, at det var medvirkende dødsårsag.

Tidligere samme aften var Daniel Prude blevet løsladt fra hospitalet i Rochester, hvor han havde været indlagt, fordi han havde udtrykt selvmordstanker.

Et fatalt opkald

Så familien var bekymret, da Daniel Prude smed tøjet og stak af. Det var hans bror, Joe Prude, der ringede til politiet.

- At jeg ringede til politiet for at få hjælp, var jo ikke for at få nogen til at slå ham ihjel. Det handlede opkaldet ikke om, det handlede kun om at få hjælp, siger Joe Prude til nyhedsbureauet AP.

Broderen var ikke den eneste, der var bekymret.

En lastbilchauffør så også den nøgne mand på gaden og opdagede, at han var ved at begå indbrud i en bil. Da chaufføren antastede ham, sagde Daniel Prude, at han havde coronavirus. Det viser papirer fra en intern politiefterforskning, som The New York Times har set.

Det var sådan, de hang folk i gamle dage

Joe Prude, bror til Daniel Prude

Da politiet ankom, havde betjentene tændt for deres kropskameraer, og derfor er det i dag muligt at se, hvad der dernæst skete.

Herunder kan du se en forkortet version. Vi skal advare mod voldsomme billeder.

Den sorte mand døde efter anholdelsen. Syv betjente er suspenderet. Video: Peter Møller

Den anholdte samarbejder

På politiets billeder ses Daniel Prude nøgen på gaden - temperaturen er lige omkring frysepunktet, og det sner.

Han lægger sig ned på asfalten, da politiet beder ham om det, og ligger helt stille.

Den 41-årige mand får håndjern på, og det bryder han sig ikke om.

- Giv mig nøglen, tag dem af, siger han til betjentene.

Hætte over hovedet

Daniel Prude sidder stadig roligt på asfalten, da en af betjentene pludselig kommer bagfra og uden varsel putter en såkaldt 'spythætte' over hovedet på ham for at forhindre ham i at spytte på dem.

Hætten over hovedet får den maniske narkotikapåvirkede mand til at gå fuldstændig i panik, og betjentene står og ser på, mens Daniel Prude spræller og vrider sig på den kolde asfalt.

Han adlød alle ordrer. Min far burde ikke være død nu

Tashyra Prude, Daniel Prudes datter

På et tidspunkt begynder han også at spytte efter betjentene med hætten over hovedet.

Dernæst tager betjentene fat i ham og presser ham ned.

- Tag den af mit ansigt, råber Daniel Prude og begynder at græde og tale usammenhængende.

Betjentene forsøger at berolige ham, mens han bliver presset mod jorden.

- Tag det roligt, siger en af betjentene.

Den anholdte kaster op

Derefter ser Daniel Prude ud til at holde op med at sprælle.

- Kaster han op?, spørger en af betjentene.

- Så du alt det vand, der kom ud af munden på ham, siger en anden.

- Ad, han kaster op, det er rent vand, lyder det fra en af betjentene.

De henvender sig også til Daniel Prude:

- Hey, mand - kaster du op?

Nogle af dem har svært ved at lade være med at le.

- Se lige det der. Åh Gud, siger en af betjentene, og der høres latter i baggrunden.

Nu ligger Daniel Prude helt stille, og han ser ikke ud til at gøre modstand, da en af betjentene tager fat i hans hoved.

'Reaktionen var forkert'

Den 41-årige mand blev efterfølgende kørt på hospitalet, hvor han blev lagt i respirator.

Syv dage senere døde han, og embedslægen i Monroe County, der behandlede sagen, fastslog, at han var død på grund af kvælningsskader fra anholdelsen, samt forgiftning af stoffet PCP og den psykiske tilstand "ophidset delirium".

Efter offentliggørelsen af politiets video har Lovely Warren suspenderet politifolkene, der var til stede ved anholdelsen.

- Hvad jeg så, var en mand der havde brug for hjælp. En mand, der havde brug for medfølelse. En mand, der havde brug for menneskelighed. En mand, som vi skulle have respekteret. En mand, der var i krise. Vores reaktion var forkert, siger hun ifølge nyhedsbureauet AP.

Lovely Warren fortæller, at hun har suspenderet de syv betjente på trods af de råd, hun har modtaget.

Rådene kommer ifølge AP fra politifolkenes fagforening i Rochester, der muligvis vil lægge sag an mod byen for uberettiget at have suspenderet betjentene.

Sagen har været behandlet af New Yorks justitsminister - den sorte demokrat Letitia James - siden april måned, men den er endnu ikke afsluttet.

Hos Daniel Prudes familie er der dog ingen tvivl om, at betjentene handlede forkert.

- Min far var ikke en trussel mod nogen. Han fik ordre på at lægge sig ned, og han lagde sig ned. Han fik ordre på at putte sine hænder om på ryggen, og han puttede sine hænder om på ryggen. Han adlød alle ordrer. Min far burde ikke være død nu, siger Daniel Prudes datter, Tashyra Prude, til AP.

Øgede spændinger i USA

Hun beskylder politiet i Rochester for at have dækket over sagen.

- Jeg tror helhjertet, at der blev dækket over det, fordi min far døde 30. marts, og der er ingen grund til, at det først kommer i medierne 2. september, siger Tashyra Prude.

Daniel Prudes bror, Joe Prude, anklager politiet for at have begået racistisk kriminalitet.

- Hvorfor puttede de en pose over hans hoved? Det var sådan, de hang folk i gamle dage. Put en pose over hovedet og en løkke om halsen. Dette var en lynchning. Jeg er ligeglad med, hvad folk siger. Dette var et koldblodigt, beregnende mord. Det var overlagt mord, for de vidste, hvad de gjorde, siger Joe Prude til AP.

Lovely Warren har nu iværksat en intern undersøgelse af sagen efter krav fra lokale sorte ledere, og torsdag aften var der demonstrationer i Rochester og på Times Square i New York på grund af sagen.

Daniel Prudes død er blot den seneste i en række, hvor sorte amerikanere er døde i politiets varetægt, og de seneste måneder har USA været præget af voldelige uroligheder.

Demonstrationen på Times Square udviklede sig også voldsomt, da en person kørte en bil gennem menneskemængden, så flere personer kom til skade.