USA VALG

Politibetjente skal sigtes for skudepisoder mod sorte, siger Joe Biden

Joe Biden rejser torsdag til Kenosha, hvor en sort amerikaner 23. august blev skudt syv gange i ryggen.

Den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden vil have sigtet de politibetjente, som skød de to sorte amerikanere Breonna Taylor og Jacob Blake.

Det sagde Joe Biden onsdag aften amerikansk tid under et pressemøde i sin hjemby Wilmington i delstaten Delaware.

Præsidentkandidaten kom ikke nærmere ind på, præcis hvad betjentene bør sigtes for.

- Jeg synes, vi skal lade retssystemet gøre sit arbejde. Jeg synes som minimum, betjentene skal sigtes, sagde Joe Biden.

Biden rejser til Kenosha

Jacob Blake blev 23. august skudt syv gange i ryggen under en anholdelse i byen Kenosha i Wisconsin. Han overlevede, men er blevet lam fra livet og ned.

Indtil videre har der ikke været konsekvenser for de involverede betjente.

27-årige Breonna Taylor blev 13. marts skudt og dræbt i sit hjem i Louisville, Kentucky under en narkorazzia. En betjent er blevet fyret, mens to betjente er på orlov, mens sagen undersøges.

Joe Bidens udmelding kom dagen før, han rejser til netop Kenosha, hvor Jacob Blake i forrige uge blev skudt af politiet.

Voldsomme uroligheder

Skudepisoden førte til voldsomme uroligheder, der kulminerede, da en 17-årig mand, der menes at have tilknytning til en højreradikal militsgruppe, skød og dræbte to demonstranter.

FormĂĄlet med turen til Kenosha er at samle byens befolkning, siger Joe Biden.

- Der har været et overvældende ønske om, at jeg skulle komme. For vi bliver nødt til at hele. Vi må samle folk. Så mit formål med at tage af sted vil være at gøre netop det at være en positiv indflydelse på det, der sker.

Trump var ikke velkommen

Tirsdag var præsident Trump på besøg i uroplagede Kenosha, men modsat Biden var Donald Trump ikke videre velkommen i byen.

Både byens demokratiske borgmester, John Antaramian, og Wisconsins demokratiske viceguvernør, Mandela Barnes, havde frabedt sig besøg fra Trump.

- Byen står i flammer, og vi har brug for at hele, ikke en tønde fyldt med benzin, der ruller ind, skrev Mandela Barnes tidligere på ugen på Twitter.

Trumps retorik har været en medvirkende årsag til, at lokale demokrater ikke var interesserede i at få besøg af Trump, mener Barnes.

- Man må se på de provokerende bemærkninger, som præsidenten er kommet med. Jeg kan ikke se, hvordan han i lyset af tidligere udtalelser skal komme her og være en hjælp, siger viceguvernøren til CNN.

Trump forsvarede drabssigtet

På et pressemøde mandag forsvarede Trump den 17-årige teenager, der nu er sigtet for at have dræbt de to demonstranter under urolighederne i Kenosha.

Trump henviste til videooptagelser, der viste, at den unge, bevæbnede mand tilsyneladende blev jagtet af demonstranter i sekunderne, før han åbnede ild.

- Han forsøgte at komme væk fra dem. Og så faldt han, og på meget voldelig vis angreb de ham. Jeg går ud fra, at han var i meget store problemer. Han ville være blevet dræbt, sagde Trump på pressemødet.

Joe Biden ankommer efter planen til Kenosha senere torsdag.