Uro efter politivold

Dansk Broderskabs bygning brændt ned til grunden i uroplaget by

Tirsdag besøgte præsident Trump den uroplagede by Kenosha, og torsdag har Joe Biden meldt sin ankomst.

Dansk-amerikanske Roger Willems er uforvarende endt midt i den amerikanske valgkamp, efter den 110 år gamle forening Dansk Broderskab blev brændt ned under protester i den amerikanske by Kenosha i delstaten Wisconsin.

Trump er stærkere. Han kerer sig om vores politistyrke og vores sikkerhed

Roger Willems

Dansk Broderskab har siden 1910 fungeret som samlingssted for danske immigranter og deres efterkommere.

Tirsdag besøgte præsident Trump den urohærgede by, og den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden har torsdag meldt sin ankomst til byen.

Det giver dansk-amerikanske Roger Willems ikke meget for.

- Nu kommer Biden her, bare fordi Trump har været her. Jeg ved ikke, hvad jeg synes om det. Trump er stærkere. Han kerer sig om vores politistyrke og vores sikkerhed. Jeg har ikke hørt Biden sige så meget om det, siger Roger Willems til TV 2.

- Trump hjalp os

Roger Willems er glad, for at protesterne er ophørt, og mener, at det er præsident Trumps fortjeneste.

- Folk bryder sig måske ikke om Trump, men han hjalp os med at sende militæret ind og gøre byen sikker igen, lyder det fra Roger Willems.

Protesterne i Kenosha har stået på siden 23. august, hvor en hvid betjent skød den sorte amerikaner Jacob Blake syv gange i ryggen for øjnene af hans tre små børn.

I alt er 25 forretninger og andre bygninger blevet brændt ned i forbindelse med urolighederne.

Trump var ikke velkommen

Uroen kulminerede i sidste uge, da en 17-årig mand, der menes at have tilknytning til en højreradikal militsgruppe, skød og dræbte to demonstranter under sammenstød i byen.

Trumps besøg i Kenosha tirsdag var fra starten omstridt. Både byens demokratiske borgmester, John Antaramian, og statens Wisconsins demokratiske guvernør, Tony Evers, havde frabedt sig besøg fra Trump.

Drabet på de to demonstranter trak kun fronterne mellem præsident Trump og de lokale politikere yderligere op.

På et pressemøde mandag forsvarede Trump den 17-årige teenager, der er sigtet for at have dræbt de to demonstranter, og sagde, at han havde skudt i selvforsvar.

Trump: Han ville være blevet dræbt

Trump henviste til videooptagelser, der viste, at den unge, bevæbnede mand tilsyneladende blev jagtet af demonstranter i sekunderne, før han åbnede ild.

- Han forsøgte at komme væk fra dem. Og så faldt han, og på meget voldelig vis angreb de ham. Jeg går ud fra, at han var i meget store problemer. Han ville være blevet dræbt, sagde Trump på pressemødet.

De lokale, demokratiske politikere tolker til gengæld drabene på en helt anden måde:

- Det lader til at være et medlem af en militsgruppe, der besluttede sig for at tage loven i egen hånd og skyde uskyldige demonstranter ned, sagde viceguvernør i Wisconsin Mandela Barnes i sidste uge.

Joe Biden forventes at lande i Kenosha i løbet af torsdag eftermiddag.