Udland

Coronalockdown får antallet af overdoser til at stige voldsomt i Canada

Canada har i årevis kæmpet mod opioidmisbrug, men coronakrisen har gjort misbrugere mere udsatte. Lars Hagberg / Ritzau Scanpix

Nedlukning har øget risikoen for overdosis hos misbrugere, og Canada har oplevet rekordmange dødsfald med opioider.

De canadiske myndigheder har i flere år kæmpet med et stigende misbrug af opioider i befolkningen, men med coronakrisen har dødstallet for overdoser nået helt nye højder.

Canadas opioidkrise er værst i provinsen British Columbia, hvor juni måned betød rekordmange dødsfald relateret til opioider - en gruppe af stoffer med en smertestillende og beroligende effekt.

Hvad er opioider?

Opioider er en betegnelse for en række stoffer, der stammer fra planten opiumsvalmue - for eksempel morfin, metadon og heroin.

Stofferne bruges i nogle typer af stærkt smertestillende medicin.

Opioider kan indtages på forskellige måder, alt efter hvilken form for opioider, der er tale om. Virkningen er derfor også forskellig, men generelt bedøver opioiderne kroppens centralnervesystem og kan virke beroligende, hvilket kan skabe stærk afhængighed.

Fordi effekten er så beroligende, kan opioiderne også dæmpe åndedrættet, så meget så man kan risikere at blive kvalt.

Kilde: Altomstoffer.dk.

Således mistede 177 mennesker livet i juni sammenlignet med 76 i februar.

Alene i år har næsten 1000 mennesker mistet livet af en opioidoverdosis i British Columbia. Det skriver BBC.

Den voldsomme stigning i opioid-relaterede dødsfald skete samtidig med, at covid-19 indtog landet i marts.

Det har fået Canadas øverste chef for sundhedsmyndighederne, Dr. Theresa Tam, til at advare mod sundhedskrisen.

- Canadierne bør være oprevet over denne krise, der eskalerer lige nu og her, siger hun.

Krise med smertestillende stof

Opioidkrisen er ikke ny i Canada.

På tre år har flere end 15.000 mennesker mistet livet af en overdosis med opioider, ifølge en rapport fra den canadiske regering.

Det skete fra 2016 til 2019.

Opioider findes i nogle typer af smertestillende medicin, men ifølge den canadiske regering selv, skete 68 procent af dødsfaldene i den treårige periode med ikke-medicinske opioider.

Nu har covid-19-pandemien altså været skyld i, at misbrugere er i endnu større risiko.

Forstyrret forsyningskæde og isolation

Der er flere grunde til, hvorfor coronapandemien har forværret opioidkrisen i Canada.

Ifølge eksperter handler det først og fremmest om, at hele den ulovlige forsyningskæde omkring køb og salg af stoffer er blevet forstyrret af coronakrisen og de lukkede grænser.

Det har fået dealere til at bruge giftige tilsætningsstoffer til opioiderne i et forsøg på at øge mængden.

Samtidig har reglerne om afstandskrav begrænset misbrugeres mulighed for at indtage opioiderne under opsyn i misbrugscentre, mens landet har været under lockdown. Flere misbrugere har derfor indtaget opioiderne alene.

Det er ikke kun i British Columbia, at problemet med misbrug af opioider er stort. I provinsen Ontario siger talsmand fra sundhedsministeriet David Jensen:

- Det har været sværere for folk, som bruger stofferne, at komme i nærheden af de lokale tilbud, der har måttet lukke helt eller delvist. Det har påvirket adgangen til sikre omgivelser med god hygiejne, adgang til mad, socialisering og andet praktisk støtte.

Slutteligt har coronakrisen også haft den effekt, at mange har følt sig isolerede og angste – noget, der kan føre til øget misbrug. Det skriver BBC.

Canada har haft næsten 10.000 dødsfald som følge af covid-19 og over 131.000 smittetilfælde, ifølge Johns Hopkins University.