USA valg 2020

Trump kræver underskrift på, at Biden vil møde op til tv-debatter

Donald Trump tror, Joe Biden bliver væk fra de traditionsrige præsidentdebatter. Jim Watson, Dominick Reuter / Ritzau Scanpix

Joe Biden har tidligere forsikret om, at han nok skal deltage i debatterne.

Dukker den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden op til de traditionsrige tv-debatter - eller gør han ikke?

Det er der nu så meget tvivl om blandt Bidens politiske modstandere, at præsident Donald Trump kræver en skriftlig bekræftelse på, at Biden medvirker.

Det skriver Donald Trumps personlige advokat Rudy Giuliani i et brev stilet til den kommission, som arrangerer de officielle valgdebatter.

- Det bekymrer os, at der i stigende grad bliver præsenteret argumenter for at afskaffe debatterne. Vi mener derfor, der er brug for at Biden-kampagnen afgiver en skriftlig erklæring, som forsikrer os om, at han personligt deltager i de tre debatter, lyder det i brevet.

Donald Trumps rådgiver henviser til en række demokratiske politikere, som har argumenteret for, at Joe Biden ligeså godt kan boykotte debatterne.

- Sig det ikke til Joe

Senest har den demokratiske flertalsleder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, ved en pressebriefing sagt, at hun ikke mener, Joe Biden bør deltage.

- Lad være med at sige til nogen, at jeg har sagt det her - og da slet ikke til Joe Biden - men jeg mener personligt, at der ikke bør være nogle debatter, lyder det fra den fremtrædende politiker.

Se flertalslederens udtalelser i videoen herunder:

Forklaringen fra Nancy Pelosi er, at der ikke er nogen grund til at afholde debatterne, når seerne alligevel ikke kan stole på ét ord af, hvad præsidenten siger.

- Jeg mener ikke, at USA's præsident har opført sig på en måde, som har givet vælgerne grund til at forbinde ham med hverken sandhed, beviser, data eller fakta, siger Pelosi.

Lyn-analyse

Skriften på væggen er tydelig: Trump er bagud og vil gerne have Biden i tale. Helst mere og tidligere end til de tre debatter, som er blevet aftalt. Underskrifter er håndjern af blæk, hvormed Trump-kampagnen vil sikre, at bordet fanger. Fremtrædende demokrater og kommentatorer har opfordret Biden til at droppe debatterne - angiveligt fordi Trumps usandheder gør ham uværdig at debattere med. Skærer man igennem det spin, ser man dog, at Biden konsekvent skærmes fra pressen og ikke besvarer spørgsmål. Det er nærliggende at formode, at den 77-årige Biden helst ikke skal eksponeres for meget.

Joe Bidens kampagnestab har ikke umiddelbart reageret på Trump-lejrens ønske om at få en skriftlig erklæring på kandidatens deltagelse ved debatterne.

Lystløgneren Trump

Den demokratiske præsidentkandidat har dog allerede reageret på Nancy Pelosis udtalelser, da han forleden fortalte MSNBC's Andrea Mitchell, at han selvfølgelig vil deltage i tv-debatterne mod Donald Trump.

- Jeg vil faktisk løbende faktatjekke ham, mens vi vi debatterer, lød forsikringen fra Joe Biden, som også henviser til, at flere ledende politikere opfordrer ham til at medbringe en person, der løbende kan efterprøve Trumps udsagn.

- For jeg er tror, at alle ved, at denne man er en lystløgner.

I brevet forsikrer Rudy Giuliani, at Donald Trump er "fuldt ud dedikeret til de tre aftalte debatter".

De tre store præsidentdebatter afholdes henholdsvis 29. september i Cleveland, Ohio, 15. oktober i Miami, Florida, og 22. oktober i Nashville, Tennessee.

Præsidentvalget finder sted 3. november.