USA VALG

Rusland prøver igen at påvirke præsidentvalget i USA, oplyser Facebook

Den russiske organisation, som prøvede at hjælpe Trump med at vinde valget i 2016, er nu igen på spil.

Facebook har fjernet 13 profiler og yderligere to officielle sider, som alle er direkte forbundet til agenter fra russiske IRA.

Det oplyser Facebook i sin nyeste rapport om upålidelig adfærd på selskabets platforme.

Det bekræfter, hvad vi alle tænkte: Russiske agenter prøver at ramme 2020-valget og den offentlige debat i USA

Nathaniel Gleicher, Facebooks chef for cybersikkerhed

IRA står for Internet Research Agency, men organisationen er bedst kendt som "troldehæren fra Olgino" (et nabolag nær Sankt Petersburg, red.), der blandt andet har forbindelser til indflydelsesrige, russiske oligarker og politikere.

En samling af amerikanske efterretningstjenester konstaterede i 2017, at IRA også har direkte forbindelse til Kreml og Vladimir Putin.

Ifølge flere amerikanske medier er troldehæren nu lykkedes med at hyre en række freelancejournalister, heriblandt "uvidende" amerikanere, til at skrive kritiske eller ligefrem falske nyheder om den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden, om hans vicepræsidentkandidat Kamala Harris og om racedemonstrationerne, som i øjeblikket finder sted i flere amerikanske byer.

- Det bekræfter, hvad vi alle tænkte: Russiske agenter prøver at ramme 2020-valget og den offentlige debat i USA, og de prøver tilmed at være kreative med det, siger Nathaniel Gleicher, der er Facebooks chef for cybersikkerhed, til NBC News.

Konkret er IRA målrettet gået efter at sprede de kritiske nyheder om Joe Biden til venstrefløjsvælgere, som har svært ved at forene deres politiske ståsted med Joe Bidens mere moderate og midtersøgende politik.

Twitter: Det er spam

Også Twitter har lukket fem profiler, som platformen med sikkerhed kan forbinde til "russiske aktører". Profilerne delte manipulerende indhold, lyder det:

- Profilerne foregav at være forbundet til en hjemmeside ved navn PeaceData, som udgiver indhold om globale politiske forhold, lyder det fra Twitter, som kalder indholdet for "spam" og af lav kvalitet.

I alt har Facebook indtil videre fjernet 521 profiler, 147 officielle sider og 78 grupper samt 72 Instagramprofiler.

- Vi forventer dog at se flere forsøg fra truende aktører, så vi forbliver årvågne og fortsætter samarbejdet med andre teknologiselskaber, myndigheder og individuelle forskere for at opspore og fjerne disse operationer, lyder det fra Facebook.

En nævningedomstol rejste i 2018 tiltale mod IRA for at have blandet sig i det amerikanske præsidentvalg i 2016 med henblik på at hjælpe Donald Trump frem til en sejr.

FBI klar til at hjælpe

I et interview med Washington Post i juli bekræftede præsident Donald Trump, at han forud for midtvejsvalget i 2018 beordrede et cyberangreb mod IRA for at mindske organisationens indflydelse på valget.

Nu ser "troldehæren" så ud til at være tilbage, og derfor har de amerikanske myndigheder også skærpet fokus på misinformation i de kommende måneder.

Det føderale forbundspoliti, FBI, har underrettet de sociale medieplatforme om, hvordan de på bedste vis beskytter amerikanske borgere mod "trusler mod landets sikkerhed og den fælles demokratiske proces".

Der er præsidentvalg i USA 3. november.