Udland

Nu starter retssagen mod terroristerne, som likviderede tegnere på Charlie Hebdo

I anledning af retssagen har Charlie Hebdo valgt at genoptrykke en række af Muhammed-tegningerne.

I Paris begynder retssagen mod 14 personer, som er på anklagebænken for at have medvirket til terrorangrebet mod det franske satiremagasin Charlie Hebdo i 2015.

Angrebet på Charlie Hebdos redaktionslokale i Paris blev efterfulgt af et drab på en politikvinde i den nærliggende forstad Montrouge og et angreb i et jødisk supermarked.

Forud for terrorangrebet havde magasinet trykt Muhammed-tegningerne fra Jyllands-Posten, og efter angrebet råbte terroristerne, at de havde hævnet profeten.

I alt blev 17 mennesker dræbt under angrebene - inklusiv de tre terrorister, som udførte dem.

Sagsakter fylder 171 bind

De 14 anklagede er mistænkt for på en eller anden måde at have medvirket til angrebene i Paris. Det fortæller TV 2s reporter i Paris, Frederikke Ingemann:

- Nogle af dem har haft med selve planlægningen og udførelsen at gøre. Andre med logistikken – det vil sige alt, hvad der skulle til for at udføre angrebene. Lige fra penge, våben, flugtlejligheder og til køretøjer.

Når retssagen har været fem år undervejs, skyldes det, at sagskomplekset er uhyre omfattende, fortæller Frederikke Ingemann:

- Selve anklageskriftet fylder 171 bind, der bliver indkaldt 144 vidner, der er flere end 90 advokater og 14 eksperter, og sådan kunne man blive ved. Det, alle venter på, er, om de anklagede langt om længe vil sige noget og kaste lys over, hvordan det hele kunne lade sig gøre.

Brødre udførte angreb

Angrebet på selve Hebdo blev udført 7. januar 2015 af de to brødre Said og Chérif Kouachi.

Dagen efter dræbte en bekendt af brødrene ved navn Amedy Coulibaly en kvindelig betjent på gaden i Paris.

Said og Chérif Kouachi.

9. januar dræbte Coulibaly yderligere fire jødiske mænd, da han tog gidsler i et jødisk supermarked i det østlige Paris.

De tre gerningsmænd blev alle efterfølgende dræbt af politiet, men ifølge den franske anklagemyndighed fik de logistisk hjælp fra medsammensvorne til deres ugerninger.

Usikkert om mistænkte er døde

De alvorligste anklager i sagen rettes mod Mohamed Belhoucine og Ali Riza Polat. De risikerer begge fængsel på livstid.

Polat menes at have været tæt på Coulibaly. Han er anklaget for at have hjulpet med at opbygge det våbenarsenal, som de tre terrorister brugte.

Han anklages også for at have "ydet hjælp i alle faser af forberedelsen". Polat har været tilbageholdt siden 2015.

Mohamed Belhoucine anklages in absentia for at være ideologisk mentor for Coulibaly og for at have åbnet kommunikation til IS for ham.

Også Belhoucines bror Mehdi og Amedy Coulibalys partner, Hayat Boumedienne, retsforfølges in absentia.

Alle tre menes at være rejst til det nordlige Syrien og Irak få dage før angrebene. Området var på tidspunktet for terrorangrebet under IS-kontrol.

Det vides ikke, om de fortsat er i live.

Skal vidne om al-Qaedas rolle

På anklagebænken sidder også Peter Cherif - også kendt som Abou Hamza. Efterforskere mistænker ham for at have beordret angrebet mod Charlie Hebdo.

Han blev anholdt i Djibouti i 2018 af franske og amerikanske soldater og efterfølgende udleveret til Frankrig.

Han skal blandt andet vidne om al-Qaedas rolle i angrebet efter at have kæmpet for terrororganisationen i Irak.

Peter Cherif er mistænkt for at have beordret angrebet mod Charlie Hebdo.

De fleste andre tiltalte i sagen anklages for at være tilknyttet en terrorgruppe. Det kan straffes med op til 20 års fængsel.

Macron: Pligt til at vise respekt

I anledning af retssagen har Charlie Hebdo valgt at genoptrykke en række af Muhammed-tegningerne.

På et pressemøde sagde den franske præsident Emmanuel Macron, at det aldrig bliver hans job at blande sig i, hvad et magasin vælger at trykke:

- I Frankrig har vi alle disse friheder: Religionsfrihed, ytringsfrihed, frihed for journalister til at træffe deres valg, frihed til at bespotte. Men der er en pligt til ikke at have en hadefuld dialog og til at have respekt, fastslog Macron på pressemødet.

Charlie Hebdo har valgt at genoptrykke Muhammed-tegningerne.

Retssagen mod de 14 personer er sat til at køre indtil 10. november.