Udland

Trump bedt om at blive væk fra uroramt by

Wisconsins viceguvernør mener, at USA's præsident skaber fjendtlighed i Kenosha, hvor en sort mand for nylig blev skudt af politiet.

Wisconsins viceguvernør beder USA's præsident, Donald Trump, om at blive væk fra Kenosha, der gennem den seneste tid har været præget af demonstrationer.

Det var i Kenosha, at den sorte amerikaner Jacob Blake søndag for omtrent en uge siden blev skudt syv gange i ryggen af en politibetjent under et forsøg på at anholde ham.

Wisconsins demokratiske viceguvernør Mandela Barnes siger søndag lokal tid, at timingen for Trumps besøg er helt forkert og risikerer at skabe splittelse. Det skriver nyhedsbureauet dpa.

- Byen stod i flammer, og vi har brug for at hele, ikke en tønde fyldt med benzin, der ruller ind, skriver Mandela Barnes på Twitter.

Slår til lyd for lov og orden

Trump meldte lørdag lokal tid ud, at han vil besøge Kenosha i delstaten Wisconsin tirsdag. Her vil han mødes med politibetjente samt "besigtige skader".

USA's præsident fulgte op på meldingen om det planlagte visit i Wisconsin med en meget kortfattet besked på Twitter, hvor han slog til lyd for "lov og orden".

Trumps retorik har været en medvirkende årsag til, at lokale demokrater nu frabeder sig et besøg fra præsidenten.

- Man må se på de provokerende bemærkninger, som præsidenten er kommet med. Jeg kan ikke se, hvordan han i lyset af tidligere udtalelser skal komme her og være en hjælp, siger viceguvernør Barnes til CNN.

Barnes henviser samtidig til Republikanernes konvent sidste uge, hvor også demokraterne blev taget til indtægt for uroligheder.

Lyn-analyse

Hvis præsidentkandidaterne var biler, ville Joe Biden nok være en grå stationcar og Donald Trump en pink monster truck. Mens Trump ikke har tænkt sig at holde lav profil lige nu, vil Biden helst gå i ét med tapetet.

Trump har en interesse i at lade munden løbe om urolighederne, ødelæggelserne og dødsfaldene i de demokratisk styrede byer.

Derfor ser vi nu en kamp om fortællingen fra kandidaterne om (u)sikkerheden i Joe Biden og Donald Trumps Amerika. Kandidaten, der vinder fortællingen, vinder nok valget.

Her accepterede Trump sin nominering som præsidentkandidat ved at fordømme "de optøjer, plyndringer, brandstiftelser og vold, vi har set i de demokratisk-ledede byer", som han udtrykte det.

Trump talte om sin rolle som lederen, der vil håndhæve lov og orden og adresserede de aktuelle uroligheder, som i øjeblikket finder sted i blandt andet Kenosha i Wisconsin, en af de potentielt afgørende svingstater ved præsidentvalget 3. november.

- Jeres stemme vil afgøre, om vi vil beskytte lovlydige amerikanere eller give frit spil til voldelige anarkister, urostiftere og kriminelle, der truer vores medborgere, sagde han.

Også Portlands borgmester tager afstand

Den udtalelse mødte en skarp reaktion fra byen Portland, der tidligere på året var ramt af uroligheder.

- De (republikanerne, red.) centrerede et helt konvent omkring at skabe mere fjendtlighed og mere splittelse omkring begivenhederne i Kenosha, siger Portlands demokratiske borgmester Ted Wheeler.

Tidligt på ugen udviklede protester mod politivold og racisme sig voldeligt i kølvandet på anholdelsen.

Siden er det dog stilnet af, blandt andet efter stort opbud fra ordensmagten og et udgangsforbud om natten.

Hændelsen har udløst store protester også i den amerikanske i sportsverden.

Basketballligaerne NBA og WNBA reagerede ved at udskyde sidste uges slutspilskampe, mens tennisstjernen Naomi Osaka trak sig fra en semifinale i WTA-turneringen Western & Southern Open.