Udland

Israelsk fly foretog historisk flyvning til Abu Dhabi

 Donald Trumps svigersøn og Israelforhandler Jared Kushner taler før flyets afgang fra Israel. Han var med på turen, sammen med blandt andre den amerikanske nationale sikkerhedsrådgiver Robert O'Brien  Pool / Ritzau Scanpix

Flyet fra israelske El- Al fik - som noget nyt - lov til at flyve over Saudi-Arabien til Forenede Arabiske Emirater efter ny fredsaftale.

Det første kommercielle fly fra Israel til De Forenede Arabiske Emirater (UAE) landede mandag i Abu Dhabi. Det betegnes som en historisk begivenhed i regionen.

Flyet fra det israelske luftfartsselskab El Al foretog flyvningen fra Israel til Abu Dhabi på tre timer.

Flyet havde fået tilladelse til at flyve gennem saudiarabisk luftrum, som ellers normalt er blokeret for israelsk lufttrafik. Det medbragte en israelsk og en amerikansk delegation.

De to delegationer skal i forlængelse af en indgået fredsaftale afslutte aftaler om nye, åbne relationer mellem Israel og Golfstaten. Et dekret fra De Forenede Arabiske Emiraters præsident, Khalifa bin Zayed Al Nahayan, har ophævet en boykot af Israel.

Jared Kushner, som er præsident Donald Trumps svigersøn og særlige rådgiver i Det hvide Hus, er med i den amerikanske delegation. Han sagde ved ankomsten til Abu Dhabi, at USA vil opretholde Israels militære styrke samtidig med, at det støtter båndene til UAE - den arabiske verdens næststørste økonomi.

Første gang i 20 år

Normaliseringen af relationerne mellem de to lande er den første udvikling af denne type mellem Israel og et arabisk land i mere end 20 år. Den er i vid udstrækning kommet i stand på grund af en fælles frygt for det shiamuslimske Iran.

Palæstinenserne har med målløshed fulgt De Arabiske Emiraters nye kurs. De opfatter det som et forræderi, der svækker den fælles arabiske front, som kræver en israelsk tilbagetrækning fra de besatte områder og accept af en palæstinensisk stat til gengæld for normaliserede relationer til de arabiske lande.

Kushner siger, at palæstinenserne ikke skal lade sig fange af fortiden.

- De er nødt til at komme til forhandlingsbordet. Fred venter på dem - en mulighed vil være klar, så snart de er parate til at gå ind det, siger Kushner.

Saudi-Arabien siger nej

Trump-administrationen har forsøgt at presse andre sunnimuslimske lande i det arabiske verden, som frygter Iran, til at indgå fred med Israel.

Saudi-Arabien, der er en regional stormagt, som rivaliserer med Iran, har signaleret, at det ikke er parat til et sådant skridt.