Coronavirus

Skovrydninger kan give flere dødelige pandemier

Coronavirus er blot en advarsel om, hvad der kan være på vej, hvis skovrydningerne fortsætter, lyder advarsel.

Hvis fældningen af træer verden over fortsætter i samme tempo, vil et stigende antal dødelige pandemier ramme planeten som følge af den faldende biologiske mangfoldighed.

Sådan lyder advarslen fra en række forskere til verdens ledere. Det skriver The Guardian.

- Det er en hel række aktiviteter som ulovlig skovhugst, rydning af områder, minedrift og handel med kød fra vilde dyr og eksotiske kæledyr, der har skabt denne krise, siger Stuart Pimm, professor i bevaring ved Duke University.

På et FN-topmøde om biologisk mangfoldighed, der skal afholdes i New York næste måned, vil biologer og miljøforkæmpere netop fremlægge beviser for sammenhængen mellem de miljømæssige ødelæggelser og forekomsten af dødbringende nye sygdomme som covid-19.

Brug for øjeblikkelig handling

Næsten en tredjedel af alle nye sygdomme er opstået på den måde, lyder påstanden. Resultatet bliver, at fem til seks nye pandemier snart vil komme til at påvirke verdens befolkning hvert år.

- Tilfældet med covid-19 har allerede kostet billioner på verdensplan og dræbt næsten en million mennesker. Så det er tydeligt, at der er brug for øjeblikkelig handling, siger Stuart Pimm.

Det er blevet estimeret, at tusindvis af millioner hektar hvert år bliver fjernet for at gøre plads til at dyrke palmer, kreaturer, udvinde olie og skabe adgang til miner og mineraldepoter.

- Når arbejdere kommer i regnskove for at fælde træer, tager de ikke mad med sig. De spiser bare, hvad der er i nærheden, og det udsætter dem for smitte hele tiden, siger Andy Dobson, professor i økologi og evolutionærbiologi ved Princeton University.

Han bliver bakket op af Stuart Pimm:

- Jeg har et billede af en fyr, der slagtede et vildsvin dybt inde i Ecuadors jungle. Han var ulovlig skovhugger, og han og hans medarbejdere havde brug for mad, så de dræbte et vildsvin og blev oversprøjtet med blod i processen. Det er grusomt og uhygiejnisk, og det er sådan, disse sygdomme spredes.

Områderne er hjemsted for utallige arter af virus og bakterier, hvor de fleste endnu er ukendte for videnskaben.

Mange fortilfælde

Et tidligere eksempel er HIV-virussen, der i begyndelse af det 20. århundrede spredte sig fra chimpanser og gorillaer. Siden har sygdommen kostet mere end ti millioner liv.

I 2002 opstod SARS-virussen i Kina og spredte sig globalt. Den tog livet af 775 mennesker i Sydøstasien og Canada. Smitten nåede også til Europa og USA.

Derefter kom også ebola, som man mistænker spredes fra flagermus, og svineinfluenzaepidemien, der udviklede sig til en global pandemi i 2009. Den kostede næste 300.000 liv på verdensplan - 32 af dem var i Danmark.

Ligesom ebola menes coronavirus med stor sandsynlighed at stamme fra flagermus, men på et tidspunkt har sygdommen skiftet vært fra dyr til menneske.