Udland

Hviderusland lukker ned - journalister bliver anholdt og smidt ud af landet

Presset øges på præsident Lukasjenko, som nu forsøger at lukke helt for informationsstrømmen ud af landet, siger journalist.

De hviderussiske myndigheder sætter nu hårdt ind over for både lokale og udenlandske journalister forud for nye demonstrationer mod præsident Aleksandr Lukasjenko.

Et stort antal journalister, der arbejder for vestlige medier, er lørdag morgen blevet frataget deres presseakkreditering og derved frataget retten til at arbejde og rapportere fra Hviderusland.

Den britiske avis The Telegraphs Moskva-korrespondent Nataliya Vasilyeva skriver på Twitter, at det drejer sig om journalister fra blandt andet nyhedsbureauerne Reuters, AP og AFP samt britiske BBC, tyske Deutsche Welle og ARD, franske RFi og amerikanske Radio Free Europe.

Det samme rapporterer journalistforbundet i Hviderusland, der har offentliggjort en liste over de ramte journalister.

- Det betyder i bund og grund, at de kan blive anholdt og sigtet, hvis de bliver taget i at rapportere fra gaderne. Det er svært at forstå betydningen af denne beslutning, skriver Vasilyeva.

BBC's Moskva-korrespondent Sarah Rainsford bekræfter på Twitter, at to af BBC's journalister i Hviderusland er blandt den gruppe, som det hviderussiske udenrigsministerium har frataget arbejdstilladelserne.

Journalister tilbageholdt og smidt ud af landet

Udviklingen kommer efter, at 50 journalister ifølge The Guardian torsdag aften blev tilbageholdt af hviderussisk politi. Blandt de tilbageholdte var BBC's Ruslands-korrepondent, Steve Rosenberg, og Deutsche Welles journalist Alexandra Boguslavskaya.

Ifølge Deustche Welle har det hviderussiske indenrigsministerium oplyst, at journalisterne blev hentet ind af politiet, for at man kunne tjekke, om de havde en gyldig tilladelse til at rapportere fra landet. Ministeriet afviser, at journalisterne har været anholdt.

Den svenske fotograf Paul Hansen har efterfølgende fået 24 timer til at forlade landet. Han har samtidig fået forbud mod indrejse i Hviderusland i fem år.

De fleste af journalisterne blev senere løsladt, men fire korrespondenter blev ifølge The Guardian tilbageholdt natten over og fremstillet i retten fredag, anklaget for at have organiseret ulovlige protester.

Fredag aften er der også blevet lukket for adgangen til flere uafhængige, hviderussiske medier. Det er lørdag formiddag fortsat ikke muligt at komme ind på hjemmesiderne for medierne Naviny og Nasha Niva.

USA, EU og Storbritannien reagerer

Den britiske udenrigsminister, Dominic Raab, skrev fredag aften på Twitter, at han fordømmer massetilbageholdelsen af journalister.

- Det var et åbenlyst forsøg på at forhindre objektiv og ærlig rapportering. De hviderussiske myndigheder skal stoppe med at gå efter journalister og i stedet forsvare pressefriheden, skriver Raab.

Efter udviklingen lørdag morgen har Storbritannien, EU, USA og Schweiz udsendt en fælles erklæring, hvor de udtrykker bekymring over situationen.

I en særskilt erklæring fra USA's ambassade i Hviderusland lyder det lørdag, at tilbageholdelsen af journalister og blokeringen af internetadgangen skal indstilles.

Informationsstrømmen bliver lukket

Den seneste tid er presset vokset på præsident Aleksandr Lukasjenko, der er blevet kaldt 'Europas sidste diktator', og over de seneste uger er stadig flere hviderussere gået på gaden i protest mod Lukasjenko, som de anklager for valgsvindel.

Derfor er det heller ikke overraskende, at Lukasjenko nu forsøger at lukke ned for mediernes rapportering fra landet, mener Claus Borg Reinholdt, der er journalist for TV 2 i Rusland. Han har selv gennem længere tid forsøgt at få akkreditering til at arbejde i Hviderusland, men ansøgningen er endnu ikke behandlet.

- Det er jo en "klog" strategi for at lukke ned for rapportering og kunne fortsætte med sine diktaturstat-metoder, siger han.

Ifølge Claus Borg Reintholdt er udviklingen en konsekvens af, at medierne har haft stor påvirkning på den måde, der er blevet demonstreret, og at det er takket være medierne, at voldshandlinger mod demonstranter er sluppet ud til omverdenen.

- Lukasjenko er ved at være træt af situationen. Tidligere har han bare knust demonstranterne, og så er protesterne stoppet. Men den her gang døde det bare ikke hen, fortæller Claus Borg Reinholdt.

Foruden at lukke ned for medier og journalister vil præsidenten kunne lukrere på, at mange udenlandske journalisters akkrediteringer fra præsidentvalget snart udløber.

- De kommer formentlig ikke ind igen, og så er der ved at være lukket for informationsstrømmen fra Hviderusland, siger TV 2-journalisten.