Uro efter politivold

Bevæbnede militser udøver selvtægt i USA - nu frygter eksperter, hvor langt de vil gå for at hjælpe Trump

Bevæbnede amerikanere er begyndt at overtage politiets arbejde. Problemet får tidligere politifolk, FBI-agenter og professorer til at slå alarm.

Vinduerne i butiksfacaden var beskyttet af firkantede plader i krydsfinér og en ung mand på 17 år.

Det er tydeligt, at I vil være i undertal, uanset hvor mange betjente I er

Facebookopslag fra militsen Kenosha Guards

Han havde en omvendt kasket på hovedet, en grøn t-shirt på overkroppen og en automatriffel hængende ned i en sort strop fra brystet.

- Vores job er at beskytte denne forretning. En del af mit job er også at hjælpe folk, så hvis nogen kommer til skade, udsætter jeg mig selv for fare for at beskytte dem. Det er derfor, jeg har min riffel, jeg må beskytte mig selv, sagde den unge mand, da en journalist med tændt videokamera spurgte, hvad han havde gang i.

Den 17-årige unge mand er nu sigtet for at have begået to drab kort efter, han viste sit våben frem på videooptagelsen.

Ønsket om at beskytte andre endte nemlig med, at han trykkede på aftrækkeren under demonstrationerne i den amerikanske by Kenosha i Wisconsin, hvor folk protesterede mod det seneste tilfælde af politivold mod en sort mand i byen.

En rigtig farlig cocktail

Men i modsætning til de andre sager, der har rystet USA efter drabet på George Floyd i maj, tilhørte gerningsmanden - som du kan se herunder - ikke ordensmagten.

I stedet var den 17-årige Kyle Rittenhouse del af en civil milits, og nu frygter flere eksperter, at vi kun har set begyndelsen af, hvad USA's bevæbnede civile militser er i stand til.

- Når man har alle disse ting til stede - et problemfyldt politisk øjeblik, en masse misinformation og svært bevæbnede grupper - så er det bare et spørgsmål om tid, før der sker noget rigtig farligt, siger Lindsay Schubiner, der står for at overvåge de amerikanske militsgrupper ved Western States Center til Washington Post.

- En grænse er krydset

Joe Lowndes, der er ekspert i grupper på den yderste højrefløj og professor i statskundskab ved universitetet i Oregon, siger i lørdagens udgave af Financial Times, at skyderiet i Kenosha kan markere et vendepunkt.

- Jeg mener, at der er blevet krydset en grænse. Jeg frygter, at dette kommer til at blive en drivkraft for mere af samme slags, siger Joe Lowndes

Han bakkes op af den tidligere politichef i storbyen Seattle, Gil Kerlikowske, der udtrykker sin bekymring til avisen USA Today.

- Vi lever i en utroligt foruroligende tid. Kenosha er et eksempel på mange menneskers store frygt, siger den tidligere politichef til avisen.

I videoen herunder, der er fra skudepisoden i Kenosha, kan du se hvor hurtigt det kan gå galt, når der er automatvåben involveret.

Eksperternes frygt skyldes, at den 17-årige Kyle Rittenhouse er ikke den eneste bevæbnede amerikaner, der er mødt op til den seneste tids demonstrationer.

Slet ikke.

I mange amerikanske stater er det helt lovligt at gå rundt med automatvåben, hvis man har tilladelse til det, og det er heller ikke forbudt at organisere større grupper af bevæbnede mænd.

Borgere tager sagen i egen hånd

Under protesterne i Kenosha var det en lokal milits, der kalder sig 'Kenosha Guard', der organiserede de bevæbnede borgere.

Det skete på Facebook, hvor Kenosha Guard oprettede en begivenhed, der hed "Bevæbnede borgere, der skal beskytte vores liv og ejendom" - ifølge mediet The Verge.

- Er der nogen patrioter, som er villige til at gribe deres våben og forsvare vores by mod de onde bøller?, stod der i opslaget fra et af gruppens medlemmer.

Invitationen blev videreformidlet af den kontroversielle hjemmeside Infowars, der er kendt for at udbrede misinformation og støtte USA's præsident Donald Trump.

På Facebook-gruppens væg, stod der også en besked til Kenoshas politichef fra en person, som kalder sig øverstbefalende for Kenosha Guard.

- Som du ved, er jeg øverstbefalende for Kenosha Guard - en lokal milits. Vi mobiliserer nu, og har omkring 3000 invitationer ude. Vores sag har fået omtale i de nationale medier. Jeg henstiller til, at du IKKE får dine politifolk til at bede os om at gå hjem under trusler om at anholde os, som du har gjort før. Vi er villige til at tale med politiet i Kenosha og tage diskussionen. Det er tydeligt, at I vil være i undertal, uanset hvor mange betjente der er, står der i opslaget.

Hverken gruppen eller opslagene findes længere på Facebook, hvor moderatorerne tog dem ned onsdag morgen - altså efter de to drab i Kenosha.

"En operationel fejl"

Inden drabet modtog Facebook 455 anmeldelser af opslaget som "upassende indhold" - ifølge et internt papir fra Facebook, som mediet Buzzfeed har set.

Facebooks chef, Mark Zuckerberg, har efterfølgende sagt, at opslaget fik lov til at forblive offentligt, på grund af en "operationel fejl" blandt moderatorerne

Og moderatorerne i Mark Zuckerbergs firma var ikke de eneste, som gav militsen i Kenosha en hjælpende hånd.

På videobilleder fra tirsdagens demonstrationer ses politiet dele vand ud til de bevæbnede mænd - heriblandt den 17-årige Kyle Rittenhouse - og opmuntre dem via politibilens megafon.

- Vi sætter pris på jer, det gør vi virkelig, siger betjenten på billederne, du kan se her.

New York Times har forsøgt at rekonstruere, hvad der præcis skete i minutterne, hvor Kyle Rittenhouse begyndte at skyde, og ved at gennemse videomateriale konkluderer avisen, at han løb direkte forbi en politibil efter de to drab.

Positiv særbehandling

Vidner på stedet råbte til politiet, at den unge mand netop havde skudt en person, men ordensmagten gjorde intet.

Derfor blev Kyle Rittenhouse først anholdt dagen efter i sit hjem over 30 kilometer fra Kenosha. Han havde i øvrigt ry for at være en stor fan af ordensmagten - hvilket hans Facebook-opslag, der kan ses herunder, også tyder på.

Episoden i Kenosha er ikke den første, hvor amerikansk politi har haft et specielt forhold til medlemmer af bevæbnede militsgrupper.

Under en demonstration i storbyen Philadelphia 2. juni, lod ordensmagten for eksempel en gruppe køllebevæbnede mænd forsamle sig lige uden for politistationen på trods af et udgangsforbud - ifølge radiostationen PBS.

I Curry County i staten Oregon skrev den lokale sherif den 4. juni på Facebook, at "lokale drenge" var velkomne til at hjælpe med at holde en gruppe formodede venstrefløjsaktivister i skak.

Og i Hood County i Texas bad den lokal sherif John D. Shirley i slutningen af maj den højreekstreme paramilitære organisation Oath Keepers om hjælp til at bevogte en frisørsalon, hvor ejeren var blevet truet med ildspåsættelse.

187 tilfælde på to måneder

Nu viser nye tal så, at militsgrupperne har været meget mere synlige end tidligere efter urolighederne i kølvandet på drabet af George Floyd brød ud.

Alene i maj og juni 2020 var der mindst 187 tilfælde, hvor militsgrupper dukkede op til demonstrationer eller truede folk i USA.

Det viser en opgørelse fra organisationen Institute for Research and Education on Human Rights, der overvåger de amerikanske militser.

En talsmand for organisationen siger til magasinet The Atlantic, at politiet ser ud til at have givet militsmedlemmerne positiv forskelsbehandling i mindst 20 tilfælde.

USA's præsident Donald Trump har ind til nu ikke fordømt de bevæbnede selvtægtsmænd.

På republikanernes nyligt overståede partikonvent fordømte vicepræsident Mike Pence den seneste tids 'uro og plyndring' og lovede hjælp til politiet, men han nævnte hverken nedskydningen af den sorte mand, der satte gang i urolighederne i Kenosha eller episoden med 17-årige Kyle Rittenhouse.

Hos tv-kanalen Fox News gik den højt profilerede vært Tucker Carlson et skridt videre torsdag aften.

- Hvor chokerede er vi lige over, at 17-årige drenge med rifler besluttede at opretholde lov og orden, når ingen andre ville?, spurgte han sine seere.

En bekymring for fremtiden

Positiv forskelsbehandling fra politiet, stilhed fra magthaverne og opbakning fra nogle medier kan ifølge den pensionerede FBI-agent Michael German være en ekstremt farlig cocktail.

Han har fulgt højreradikale grupper gennem en årrække og siger til magasinet The Atlantic, at militserne kommer til at tro, de har ret til at bruge magt, og at lang tids tilbageholdenhed fra politiets side har skabt "et monster, som det bliver svært at inddæmme".

Bostons tidligere politidirektør, Ed Davis, siger det samme til avisen USA Today og forudser mere vold inden præsidentvalget til november.

- Jeg kan ikke se en nem løsning på dette. Jeg tror, at vi får en hård tid mellem nu og november. Forhåbentlig kan vi komme videre efter november og forsøge at hele sårene, uanset hvem der vinder, siger han.

På universitetet i Oregon er professor i statskundskab Joe Lowndes bekymret for, hvad der vil ske, hvis Donald Trump taber præsidentvalget.

- Trump har igen og igen sagt, at han ikke stoler på resultatet af det kommende valg, og at han ikke nødvendigvis vil acceptere udfaldet. Hvordan kommer det til at se ud i gaderne?, siger Joe Lowndes til Financial Times.

- Jeg forudser ikke vold på valgdagen eller derefter, men forudsætningerne er der, og det har de ikke været før, siger han.

Og selv om den 17-årige Kyle Rittenhouse er anholdt for drab, er han allerede blevet en helt i visse kredse i USA.

For eksempel har "venner af hans familie" i skrivende stund indsamlet 150.000 dollars til at hjælpe med en kommende retssag, hvor han i øvrigt selv nægter sig skyldig.

- Kyle Rittenhouse forsvarede sig blot mod et brutalt angreb fra flere medlemmer af venstrefløjsgruppen Antifa - oplevelsen var utvivlsomt brutal, da han blev tvunget til at tage to liv for at beskytte sit eget, skriver folkene bag indsamlingen.

Ifølge Site Institute, der overvåger international terrorisme, støtter nynazistiske grupper indsamlingen og bruger nu den 17-åriges portræt i deres propaganda.