Udland

Afdød skuespiller lovprises af Hollywood-stjerner, sportsikoner og præsidentkandidat

Lebron James, Samuel L. Jackson og Cher er blandt de mange, der mindes 'Black Panther'-stjernen.

Selvom han kun blev 43 år, nåede Chadwick Boseman at sætte et stort aftryk på mange menneskers liv. Det viser reaktionerne efter hans død med al tydelighed.

Skuespilleren slog for alvor sit navn fast med hovedrollen som Kong T'challa i superheltefilmen 'Black Panther' fra 2018.

Men forinden havde han for længst gjort sig bemærket blandt andet ved at portrættere to af de sorte amerikaneres største ikoner, sangeren James Brown og baseballspilleren Jackie Robinson.

Fra Hollywood til Washington

Nu hyldes han vidt og bredt på de sociale medier, ikke mindst af kollegaerne i Hollywood.

- TAK Chadwick Boseman for alt det, du gav os. Det havde vi brug for, og vi vil altid værdsætte det, skriver Samuel L. Jackson.

Også Don Cheadle, Chris Evans, Seth MacFarlane og Dwayne Johnson, der er kendt under aliasset The Rock, har reageret på deres kollegas død.

Men det er langt fra kun skuespillere, der viser deres respekt for Chadwick Boseman. Også musikstjerner som Busta Rhymes og Cher mindes ham.

I sportens verden har han ligeledes gjort store indtryk, især med sit portræt af Jackie Robinson, der i 1947 blev den første sorte baseballspiller i Major League Baseball.

- Fra at spille legendariske personer til selv at blive en, vi vil aldrig glemme din ikoniske præstation som Jackie Robinsen og dine mange andre inspirerende roller, skriver Los Angeles Dodgers, der er det store baseballhold i Bosemans hjemby.

Verdens største aktive basketballstjerne, Lebron James, har på Instagram delt et billede, hvor han står side om side med Chadwick Boseman.

- Hvil i paradis, skriver han.

Og den professionelle amerikanske basketballliga, NBA, sørger over tabet af "en god ven af NBA-familien".

Skuespillerens store aftryk på sin omverden er også blevet bemærket blandt politikerne i Washington og af Det Demokratiske Partis præsidentkandidat, Joe Biden.

- Chadwick Bosemans sande styrke var større end noget, vi så på lærredet. Fra 'Black Panther' til Jackie Robinson inspirerede han generationer og viste dem, at de kan blive, hvad de vil – selv superhelte, skriver Joe Biden på Twitter.

Chadwick Boseman hyldes af mange især for at være et eksemplarisk forbillede for sorte amerikanere. I Kongressen findes The Black Caucus, der er en samling af sorte kongresmedlemmer, og de har udsendt en række tweets, hvor de takker skuespilleren.

- Når du ikke var på skærmen, brugte du din stemme til åbent at sige fra over for social uretfærdighed, racisme i Hollywood og politibrutalitet, skriver The Black Caucus.

Syg med tarmkræft

Chadwick Boseman døde i sit hjem i Los Angeles omgivet af sin familie. Det oplyste familien natten til lørdag dansk tid.

Ifølge familien fik han konstateret tarmkræft for fire år siden. Alligevel fortsatte han med at arbejde og nåede at indspille adskillige film som 'Marshall' og 'Da 5 Bloods'.

'Black Panther', som Chadwick Boseman spillede hovedrollen i, blev som den første superheltefilm nogensinde nomineret til en Oscar for bedste film. En efterfølger til filmen skal efter planen udkomme i 2022.

Blandt Chadwick Bosemans andre mindeværdige præstationer var rollen som Jackie Robinson i filmen ’42’ fra 2013 og James Brown i 'Get on Up' fra 2014.