Udland

15 tilbageholdt efter uro i Malmø

Enkelte betjente kom lettere til skade under nattens uroligheder

En koranafbrænding arrangeret af Stram Kurs i Malmø førte fredag til protester, der udviklede sig voldsomt ud på aftenen og natten.

- Der har været uroligheder flere steder i løbet af natten, blandt andet har der været stenkast mod politiet og et mindre antal brande i biler, siger pressetalsperson Patric Fors fra politiet i Malmø til TV 2.

Han melder dog om fred og ro i byen lørdag morgen.

Ifølge Patric Fors kom enkelte betjente lettere til skade under urolighederne, men der er ikke sket alvorlige personskader.

15 frihedsberøvet

I forbindelse med optøjerne har politiet frihedsberøvet omkring 15 personer, oplyser pressetalspersonen. Han kan dog ikke sige, hvilke mistanker der er imod dem.

Han kender heller ikke nationaliteten på de tilbageholdte og kan derfor ikke sige, om der er danskere iblandt.

Lørdag formiddag skriver Sydsvenskan, at alle de frihedsberøvede er løsladt igen.

Ifølge det svenske nyhedsbureau TT blev seks personer fredag anholdt for racisme i forbindelse med en ikke-godkendt demonstration i Malmø. Flere af dem skulle være fra Stram Kurs.

Parties leder, Rasmus Paludan, var fredag på vej til Sverige for at deltage i en demonstration, men han blev stoppet af svensk politi og fik tildelt to års indrejseforbud, fordi der efter politiets vurdering er stor risiko for fremtidig kriminalitet fra hans side i Sverige.

Oprørt over koranafbrænding

Ifølge svenske medier satte medlemmer af Stram Kurs ild til en koran på en cykelsti i Emilstorp-kvarteret, og senere fortsatte manifestationen på Stortorget, hvor de sparkede til en koran.

Det førte ifølge Sydsvenskan til fredelige protester i Rosengården med relativt få deltagere i løbet af eftermiddagen.

Men det eskalerede ud på aftenen, da flere hundrede personer samledes på Amiralgatan, hvor der blev antændt fyrværkeri og afbrændt bildæk.

SVT's journalister på stedet har fortalt, at mange af de samlede var oprørte over afbrændingen af Koranen.

Senere gik en gruppen til angreb på politiet, og først omkring klokken 2.30 var der faldet så meget ro over situationen, at der kunne åbnes for trafik i Amiralsgatan.

Over for TV 2 kan politiet i Malmø ikke oplyse, hvor mange personer der deltog i urolighederne i løbet af natten.

Imam ville stoppe uro

Mens urolighederne stod på, sad imamen Samir Muric bag skærmen og kommenterede optøjerne på Facebook.

- Byen Malmø og politiet har hjulpet med at berolige situationen i Malmø, og så kommer folk, der ikke forstår, hvor meget de ødelægger for os alle! Skam dig! Stop det og gå hjem!, skrev han blandt andet.

Efter flere opfordringer til at stoppe protesterne mødte han selv og flere andre imamer op for at forsøge at dæmpe gemytterne, men det hjalp ikke, fortalte han til svensk TV 4.

- Ingen, som praktiserer islam, er med og støtter det her. Dem, som gør det her, er individer, svenske unge, som ikke praktiserer islam, sagde han til tv-kanalen og beskrev stemningen som "skræmmende".