Coronavirus

Coronasmitte spreder sig i ny del af USA - stort motorcykeltræf i fokus

Mens smitten er faldende i de store delstater sydpå, stiger smitten voldsomt i mindre delstater som South Dakota.

Flere amerikanske delstater i Midtvesten meldte torsdag om det højeste antal nye smittetilfælde siden coronapandemiens begyndelse.

Mens smittetallene er på vej ned i store delstater som Californien, Texas og Florida, så melder delstater i Midtvesten som Iowa, Minnesota, North Dakota og South Dakota det seneste døgn om den hidtil største stigning i registreringen af nye tilfælde.

Det er en udvikling, som har været undervejs i nogle uger.

Samlet set er smitten aftagende i USA. Antallet af nye smittetilfælde, dødsfald og hospitalsindlæggelser er alle nedadgående.

Men allerede i begyndelsen af august sagde Deborah Birx, der er en del af Det Hvide Hus' særlige indsatsteam mod coronapandemien, at smitten tilsyneladende var ved at brede sig mod Midtvesten.

North Dakota melder om 330 nye smittede torsdag, mens nabostaten South Dakota har registreret 623 nye tilfælde, Iowa 1288 og Minnesota 1154.

Det er det højeste antal i løbet af 24 timer under pandemien i de fire stater. Også i Illinois er kurven over smittetilfælde begyndt at stige.

Motorcykeltræf kom i fokus

Der har været særlig fokus på South Dakota, hvor myndighederne trods mange advarsler tillod et stort, traditionsfyldt motorcykeltræf i byen Sturgis, og som i år samlede 365.000 mennesker i byen frem til 16. august.

De nye tal for South Dakota viser, at denne uges stigning i smittetallet svarer til en stigning på 50 procent. Ifølge tal fra delstatens sundhedsmyndigheder er det dog kun 40 af disse tilfælde, der kan spores direkte tilbage til motorcykeltræffet i Sturgis.

Færre skal testes

Smittestigningen i Midtvesten viser sig samtidigt med, at de amerikanske sundhedsmyndigheder har lagt sig ud med landets største delstater ved at sige, at færre amerikanere behøver at blive testet.

Den amerikanske sundhedsstyrelse, CDC, siger nu, at folk, der har været i kontakt med coronasmittede, men som ikke selv udviser symptomer, ikke behøver at blive testet.

Guvernørerne i blandt andet New York har kaldt den beslutning "uansvarlig’"og store delstater som New York, Texas og Florida har meddelt, at de vil fortsætte med at teste udsatte, der ikke selv har haft symptomer.

Torsdag meddelte Det Hvide Hus, at man har indkøbt 150 millioner 'kvik-test', der skal gøre det lettere for amerikanerne at blive testet.

- Det er en vigtig udvikling, der vil hjælpe vores land til at forblive åbent, til at få amerikanerne i arbejde igen og vores børn i skole igen, meddelte Det Hvide Hus’ pressesekretær, Kayleigh McEnany, på Twitter.