USA VALG

Alt ved Trumps tale var usædvanligt: - Vi er her i Det Hvide Hus - jeg kalder det et hjem

Donald Trump accepterede natten til fredag dansk tid nomineringen af det republikanske parti.

Til tonerne af 'God Bless the USA' indtog Donald Trump talerstolen på plænen foran Det Hvide Hus natten til fredag dansk tid for at acceptere nomineringen som det republikanske partis præsidentkandidat.

70 minutter senere havde tilskuere og tv-seere verden over fået en ordentlig dosis Biden-svinere, hæder af Trumps tid som præsident og dystre forudsigelser om en fremtid i et demokratisk ledet USA.

- Demokraterne står side om side med anarkister og flagbrændere. Hvis I giver dem magten, vil de opløse politiet. De vil få alle byer til at ligne demokratisk-ledede Portland, sagde han med henvisning til, at der i Portland, Oregon har været Black Lives Matter-demonstrationer dagligt i tre måneder.

Brød med traditionerne

Der er meget, der har været usædvanligt i Trumps regeringstid, og konventtalen var ingen undtagelse. Det mest iøjnefaldende brud med traditionerne var åbenlyst lige bag præsidenten. Det Hvide Hus dannede nemlig baggrund for ham, og det er højst usædvanligt at bruge præsidentboligen til partipolitiske begivenheder som et konvent.

Og Trump brugte endda den kontroversielle scene til at score politiske point.

- Vi er her i Det Hvide Hus, og demokraterne er ikke. Jeg kalder det ikke et hus, jeg kalder det et hjem, sagde han til entusiastiske klapsalver.

Også flere medlemmer af tilhørerskaren understregede Trump-administrationens forhold til normerne. Flere medlemmer af Trumps kabinet var nemlig til stede, og det er højst usædvanligt, at de deltager. Faktisk mener eksperter, at det er decideret ulovligt, at ministre deltager i konventet.

Trump holdt sin tale fra Det Hvide Hus under republikanernes konvent. Det er højst usædvanligt at bruge præsidentboligen til partipolitiske begivenheder som et konvent.

Meget få nye planer

Det var imidlertid ikke kun de fysiske rammer omkring talen, der trodsede traditionerne. Også indholdet af Trumps tale var usædvanligt for en konventtale. Den vil en siddende præsident typisk bruge til at udlægge en plan for sine næste fire år ved magten, men Trump nævnte stort set ingen konkrete politiske planer.

- Han kommer med ingen nye forslag, men holder sig til en advarsel mod Biden og svage argumenter for den politik, han har ført ,og løfter om, at der vil komme mere af det samme, lyder vurderingen fra USA-kommentator David Trads.

Pointerne fra præsidenten, som kigger fremad, blev holdt i et vagt sprog, hvor Trump for eksempel lovede mere politi, 10 millioner nye jobs, beskyttelse af amerikanernes sundhedsforsikring og en yderligere kamp mod illegale immigranter. Men han forklarede ikke, hvordan de mål skal nås.

- Det var en kedelig og alt for langtrukken tale. Der var nogle gode republikanske pointer imellem, men de blev leveret uden energi, lyder dommen fra USA-kommentator og folketingsmedlem for Venstre Mads Fuglede.

- Dette valg vil afgøre, om vi redder den amerikanske drøm eller lader en socialistisk dagsorden ødelægge vores lands skattede skæbne, sagde præsident Donald Trump blandt andet under sin store tale.

Klar angrebsstrategi

Paradoksalt nok var en stor del af talen, som altså ikke indeholdt mange af Trumps egne planer, dedikeret til at kritisere Biden for netop det samme.

- Biden siger, at han er allieret med lyset, men han holder os i mørket med sin egen plan. Ved demokraternes konvent hørte vi ikke meget om deres egen dagsorden, og det er fordi, det er den mest ekstreme dagsorden, vi nogensinde har set fra et af de store partier, sagde Trump.

Netop pointen om, at Biden vil komme til præsidentembeddet som en "trojansk hest for socialismen" betonede Trump igen og igen i sin tale, mens tidligere favoritangreb som Bidens alder, mentale helbred, og at han skulle være korrupt, ikke blev nævnt i talen.

- Trump og hans allierede har været langsomme til at lægge sig fast på en angrebsstrategi, men budskabet om, at han er hemmeligt venstreradikal, er ved at vinde, lyder vurderingen fra New York Times' indlandskorrespondent Nate Cohn.

Under sin tale til republikanernes konvent lagde Trump blandt andet vægt på, at Joe Biden, ifølge ham, sender arbejdspladser ud af USA.

Få masker blandt publikum

Faktisk var der nok kun én ting, der var mere traditionelt ved Trumps tale end Joe Bidens konventtale i sidste uge. Trumps tale blev nemlig holdt foran et publikum, hvilket fik selve oplevelsen af talen til at fremstå mere som en normal konventtale.

Mellem 1000 og 1500 mennesker var samlet foran Det Hvide Hus, hvilket har ført til en del kritik, da publikum stod og sad tæt sammen, og billeder af tilhørerne afslørede, at meget få bar masker. Det stemmer imidlertid meget godt overens med en tale, hvor coronapandemien fyldte meget lidt. Og når den blev nævnt, blev det langt fra anerkendt af Trump, at USA er det land med klart flest smittede og døde.

- Kina kunne have stoppet virussen fra at slippe ud, men det gjorde de ikke, sagde han fra talerstolen.

Samtidig sagde han, uden at præsentere belæg for påstanden, at "havde vi lyttet til Joe Biden, ville hundredetusinder flere amerikanere have mistet livet".

Joe Biden reagerede på Twitter ved at anklage Trump for at have nedtonet faren ved covid-19 lige fra starten.

- Han har nægtet at lytte til eksperterne og nægtet at tage affære for at stoppe spredningen. Og nu betaler vi prisen, skriver Biden.

Tilbage står altså ifølge både Mads Fuglede og David Trads en noget rodet omgang, hvor Trump ikke lykkedes med at sætte en inspirerende dagsorden for en næste præsidentperiode og havde svært ved at vide sig til rette i rollen som siddende præsident i valgkampen.

- Han prøver stadig at fremstille sig selv som en outsider, men det kan man jo ikke, når man står foran Det Hvide Hus i al sin pompøsitet. Så er man jo magten, fastslår David Trads.

Det amerikanske præsidentvalg afholdes 3. november.