USA VALG

20 gange kom Trump med overdrivelser, vildledninger eller løgne, viser mediers faktatjek

Medier har efterprøvet Trumps påstande i konventtale. Kun få bestod. Et lignende tjek af Bidens tale afslørede stort set ingen falske påstande.

Næsten hvert tredje minut i løbet af sin 70 minutter lange tale ved republikanerens konvent kom USA's præsident, Donald Trump, med en løgn, en vildledelse eller en overdrivelse.

Sådan lyder konklusionen i New York Times' faktatjek af præsidentens tale natten til fredag dansk tid.

Af de 23 udsagn, avisen har faktatjekket, fik kun tre af dem karakteren 'sandt' eller 'mest sandt'. Seks udsagn blev kategoriseret som 'overdrevet', ni som 'vildledende', mens fem bliver betegnet som decideret 'falske'. Altså i alt 20 gange sagde præsidenten noget, der ikke klarede sandhedstjekket.

'Falske' udsagn om fossilt forbud

To af de 'falske' udsagn handler om Joe Bidens energipolitik. Trump hævdede i talen, at Biden har lovet at stoppe produktionen af fossile brændstoffer i USA.

New York Times understreger, at Biden aldrig har sagt det, og at hans plan for en grøn omstilling ikke indeholder et forbud mod det såkaldte fracking - en kontroversiel metode til at få olie og gas op af undergrunden.

Desuden sagde Trump, at netop politikker som dem, han hævder Biden kæmper for, var årsag til omfattende strømsvigt i Californien for nylig. Men delstaten er faktisk en af USA's mest olieproducerende stater, og de lokale myndigheder har fortalt, at der er masser af tilgængelig strøm.

Og det var ikke de eneste udsagn om klimaet, som blev kategoriseret som falske. Trump hævdede også, at hans administration tog USA ud af Paris-aftalen få dage efter sin indsættelse. Men den juridiske proces med at komme ud af aftalen blev først sat i gang i 2019, efter Trump havde været præsident i over to år.

Desuden sagde han, at USA er et energi-uafhængigt land - det passer ikke, da næsten halvdelen af USA's olieforbrug var importeret i 2019, skriver avisen.

Se klippet, hvor Trump fremsætter den 'falske' påstand her:

Under republikanernes konvent sagde Trump, at netop politikker som dem, han hævder Biden kæmper for, var årsag til omfattende strømsvigt i Californien for nylig.

- Jeg har gjort mest for afroamerikanere

I sin tale roste roste Trump sin egen indsats i kampen for sorte amerikaneres levevilkår:

- Jeg siger, meget ydmygt, at jeg har gjort mere for det afroamerikanske samfund end nogen præsident siden Abraham Lincoln.

Selvom dette udsagn kan være vanskeligt at faktatjekke, har New York Times kategoriseret det som 'falsk'. Det baserer avisen blandt andet på vurderinger fra en gruppe historikere samt en undersøgelse af ledere i aviser læst primært af sorte, som vurderede Trump til at være blandt de dårligste præsidenter for den gruppe.

Både historikerne og studiet placerer i øvrigt Lyndon Johnson som den præsident, der har gjort mest for sorte, siden Lincoln forbød slaveriet. Johnson var præsident fra 1963 til 1969, og han var blandt andet ansvarlig for at gennemføre store lovpakker, der skaffede sorte stemmeret og forbød en række racistiske praksisser.

Se klippet, hvor Trump fremsætter den 'falske' påstand her:

På ægte Trump-sprog roste præsidenten sin egen indsats i kampen for sorte amerikaneres levevilkår: - Jeg siger, meget ydmygt, at jeg har gjort mere for det afroamerikanske samfund end nogen præsident siden Abraham Lincoln.

'Vildledte' om NATO, krige, masker og spionage

Foruden de decideret 'falske' udsagn har New York Times fundet frem til ni 'vildledende' udsagn. Disse er, at Trump har fået amerikanske tropper hjem fra krige, hvilket han ikke har. At han har fået NATO-lande til at betale mere til organisationen, hvilket ikke er korrekt, da landene ikke indbetaler til NATO, men bruger pengene på deres egne forsvarsbudgetter.

Han vildledte desuden ved at hævde, at den nationale regering har udsendt millioner af masker og andet beskyttelsesudstyr til sundhedsarbejdere under coronapandemien, hvilket ifølge New York Times ignorerer de enorme problemer, der har været med at forsyne hospitalerne.

Desuden brystede Trump sig af at have skabt ni millioner job over de seneste tre måneder, uden at nævne at 20 millioner jobs blev mistet mellem februar og april, og at mange af de "nye" jobs i virkeligheden var genansættelser af medarbejdere, der var midlertidigt sendt hjem.

Andre kritisable udsagn fra Trump omhandlede, at Joe Biden ikke vil betale den nuværende politistyrke, at demokraterne har spioneret på hans valgkampagne, at partiet beskytter syge amerikanere og at Joe Biden ignorerer videnskaben i kampen mod coronavirus.

Se klippet, hvor Trump fremsætter den 'vildledende' påstand her:

Et kritiseret udsagn fra Trump omhandlede, at Joe Biden tilsyneladende ignorerer videnskaben i kampen mod coronavirus.

Bliver kaldt serieløgner

CNN's faktatjek af Trumps tale fandt ligeledes over 20 problematiske udsagn, som deres faktatjekker Daniel Dale gennemgår i videoen her - til vært Anderson Coopers måben:

Foruden mange af de samme ting, som New York Times fremhæver, så nævner Dale blandt andet, at Trump hævdede at have bygget 250 mil mur på den amerikansk-mexicanske grænse. Det er imidlertid kun fem af de mil, der er bygget et sted, hvor der ikke var en mur eller et hegn i forvejen.

Indenfor samme tema hævdede Trump, at Biden vil fjerne muren fra grænsen - det passer ikke, lyder det fra Dale.

- Den her præsident er en serieløgner, og han serieløj her til aften, siger faktatjekkeren.

Et andet eksempel, som Daniel Dale fremhæver, handler om den amerikanske ambassade i Jerusalem. Trump hævdede i sin tale, at den kostede under 500.000 dollars, men ifølge Dale viser dokumenter, at den har kostet i omegnen af 21 millioner dollars.

Lyn-analyse

Det er velkendt, at Donald Trump har et afslappet forhold til fakta. Der er muligvis mange faktatjekkere i USA, der må bede til de højere magter, at Trump bliver genvalgt. Hvis Trump ikke får sin kontrakt forlænget, kan faktatjekkerne se frem til mindre arbejde og muligvis endda en arbejdsløs fremtid fra næste år.

Når det er sagt, så behøver faktaresistens ikke ”ødelægge” en god fortælling, og det var heller ikke tilfældet i nat. Langt størstedelen af seerne ved nemlig næppe, at USA's præsident gentagne gange løj så stærkt, som en hest kan rende, og følelser kan som bekendt godt trumfe fakta.

Få problemer i Bidens tale

Resultaterne fra de to medier står i kontrast til lignende faktatjek af Joe Bidens konventtale fra sidste uge. Her fandt New York Times kun et enkelt tilfælde, hvor Biden havde overdrevet.

Biden hævdede, at Trump ville fjerne en skat, som betaler for halvdelen af det amerikanske velfærdssystem, men det blev kaldt en overdrivelse, fordi Trump kun midlertidigt har suspenderet den såkaldte 'payroll tax'. Trump har imidlertid flirtet med ideen om helt at annullere skatten, men flere af hans talspersoner og kabinetmedlemmer har sagt, at det ikke vil ske.

CNN's faktatjek af Biden fandt ingen problemer - tværtimod vurderede tv-stationen blot, at han faktisk havde underdrevet nogle af tallene i sine pointer.