Sexarbejdere kræver bordeller genåbnet: Vi frygter for vores eksistens

Tysklands bordeller er fortsat lukkede på grund af corona-restriktioner. Til stor fortrydelse for sexarbejderne, der føler sig ladt i stikken.

Ӂbn bordellerne nu!", "Sexarbejde er rigtigt arbejde", "Solidaritet med alle horer".

Sådan lød teksten på et par af de skilte, der torsdag blev vist frem foran parlamentet i Düsseldorf i den tyske delstat Nordrhein-Westfalen.

De skal se, at vi er helt almindelige mennesker. Vi har en helt almindelig virksomhed, og nu frygter vi for vores eksistens

Nadine Kopp, Sexarbejder, Düsseldorf

Skiltene tilhører lokale sexarbejdere, som er godt trætte af, at Tysklands bordeller fortsat ikke er genåbnet.

I Tyskland er prostitution lovligt, men bordellerne blev beordret lukket som en del af den store corona-nedlukning, der skal begrænse smittespredning i landet.

- Vi kræver bare, at delstatsregeringen også hører os, og derfor er vi kommet. De skal se, at vi er helt almindelige mennesker. Vi har en helt almindelig virksomhed, og nu frygter vi for vores eksistens, men også for vores livsform, siger sexarbejderen Nadine Kopp.

- Ifølge loven kan man frit vælge erhverv. Det har vi gjort brug af, og det gør vi nu krav på, siger Nadine Kopp.

Der er flere end 40.000 registrerede prostituerede i Tyskland, og med de vedvarende corona-restriktioner, er deres indtjening nu forsvundet. Det har ført til talrige demonstrationer i de fleste større tyske byer de seneste måneder.

- For tiden får jeg arbejdsløshedsunderstøttelse. Og jeg har også en lille opsparing. Og indimellem får vi også et par donationer, men derudover får vi ingenting, siger Nadine Kopp.

Hun udtrykker også bekymring for de udenlandske sexarbejdere, der ikke har ret til hjælp og understøttelse, som hun selv har.

Mere usikkert at holde lukket

Ifølge sexarbejderne har beslutningen om at holde bordellerne lukket gjort, at det faktisk bliver sværere at kontrollere spredningen af coronasmitte. Og efterhånden som flere sexarbejdere bliver presset på økonomien, vil prostitutionen i stedet foregå på det sorte marked.

- Hvor nøden er stor, opstår der gråzoner. Vi må gå ud fra, at sexarbejde eller seksuelle møder mod betaling også finder sted, når det er forbudt. Og det er svært at sikre, at folk bærer maske og holder afstand og desinficerer udstyr, siger Harriet Langanke, der er direktør i den tyske interesseorganisation Seksualitet og sundhed.

Mens de tyske sexarbejdere altså fortsat har forbud mod at praktisere deres erhverv, har flere nabolande genåbnet branchen.

Det gælder blandt andet Holland, der i hovedstaden Amsterdam huser det berømte Red Light District.

Efter at have været lukket ned siden midten af marts genåbnede bordellerne 1. juli med nye særlige coronarestriktioner. Det er forbudt at besøge en sexarbejder, hvis man udviser symptomer på covid-19, visse sexstillinger frarådes, og derudover skal kunderne desinficere og vaske hænder. Desuden skal sexarbejderne skifte sengetøj, efter de har været sammen med en kunde.

Samme tilgang ønsker Harriet Langanke i Tyskland.

- I lovligt regi kan man bedre sikre og kontrollere det. Så vi går ind for, at det skal være muligt på lovlig vis, siger Harriet Langanke fra Seksualitet og sundhed.

Det argument har endnu ikke overbevist de tyske politikere.

I Tysklands næststørste by, Hamborg, der huser sit eget Red Light District, slog myndighederne onsdag fast, at en genåbning ikke kommer lige med det første.

- Hvis situationen forbliver stabil, vil vi helt sikkert komme med ændringer, inden de nuværende regler udløber til november, men det bliver ikke nu, sagde socialministeren i bystyret i Hamborg, Melanie Leonhard, til focus.de.

Tyskland har registreret godt 240.000 smittede med coronavirus og 9289 corona-relaterede dødsfald.