USA VALG

Mike Pence advarer om Biden som præsident: - Vi står ved en skillevej

Hvis Joe Biden vinder præsidentvalget, vil USA ifølge den nuværende vicepræsident blive fundamentalt ændret og følge en nedadgående spiral.

USA's nuværende vicepræsident, Mike Pence, har natten til torsdag dansk tid formelt accepteret sin norminering som republikansk vicepræsident for den kommende fireårige valgperiode.

Det skete til stående klapsalver fra de fremmødte og tilråb som 'four more years' (fire år mere, red.) på tredjedagen af republikanernes konvent, hvor Pence var aftenens hovedtaler.

Donald Trump har de seneste fire år tjent jer - nu er det jeres tur til at kæmpe for præsidenten

Mike Pence, USA's vicepræsident

Pence: USA har brug for Trump

Den 61-årige republikanske politiker holdt sin tale fra Fort McHenry i Baltimore, Maryland. Pence pointerede, at fortet med succes modstod et britisk angreb i 1814.

Vicepræsidenten lavede en sammenligning med demokraterne, og i særdeleshed Joe Biden, som Pence mener "angreb USA" på partiets konvent i sidste uge.

- USA har brug for fire år mere med Donald Trump i Det Hvide Hus, fastslog Pence i sin tale.

Han gjorde under sin cirka 40 minutter lange tale meget ud af at beskrive USA's præsident som en mand, der har mødt hårde angreb fra sine kritikere.

- I de sidste fire år har jeg set præsidenten udholde vedholdende angreb og stå op hver dag for at kæmpe for at holde de løfter, han gav til det amerikanske folk. Donald Trump har de seneste fire år tjent jer - nu er det jeres tur til at kæmpe for præsidenten, sagde Mike Pence.

Lyn-analyse

Hvis Mike Pence var en sang, ville det være "solid as a rock". Præsident Trump skal tydeligvis italesættes som den uortodokse men stærke leder, der guider nationen gennem stormfulde tider. Pence er derimod castet som den pæne kordreng og loyale nummer to, der beroliger republikanernes religiøse kernevælgere og bruger sin politiske kapital til at tale Trump op. Den rolle har Pence udfyldt fortrinligt de sidste fire år, og det gjorde han igen i nat. Det er præcis derfor, at Pence går ind i den kommende valgkamp i 2024 som republikanernes forhåndsfavorit, hvis han ønsker at stille op til den tid.

TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz, mener, at talen fra Mike Pence var lige efter Donald Trumps hoved.

- Trump kunne ikke ønske sig en mere loyal wingman. Man har aldrig tvivlet på, at Mike Pence står fuldt bag Donald Trump, siger Jesper Steinmetz.

Står ved en skillevej

Den nuværende vicepræsident benyttede en del af sin tale til at angribe demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden.

Mike Pence beskrev den 77-årige Biden som "en trojansk hest" for den radikale, venstreorienterede del af befolkningen.

- Vi står ved en skillevej. USA vil blive fundamentalt ændret, hvis Joe Biden bliver præsident, advarede Mike Pence.

Ifølge vicepræsidenten vil USA med Joe Biden som præsident følge "en nedadgående spiral".

Den brutale sandhed er, at man ikke vil føle sig sikker i Joe Bidens Amerika

Mike Pence, USA's vicepræsident

Samtidig advarede Mike Pence de amerikanske vælgere om, at sikkerheden i landet kan komme i fare med Joe Biden som præsident.

- Den brutale sandhed er, at man ikke vil føle sig sikker i Joe Bidens Amerika, sagde Pence.

Vicepræsidenten adresserede under talen også den stigende vold, der på det seneste har fundet sted i flere amerikanske byer som Minneapolis, Portland eller Kenosha.

- Volden skal stoppes. Vi vil have lov og orden i gaderne for enhver amerikaner - uansat race, trosbekendelse eller farve, lød det fra Mike Pence.

Trump er den sidste bastion

Ifølge TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster så bar vicepræsidentens tale præg af, at Joe Biden skulle tales ned.

For hvis Biden kommer til magten, vil det ifølge Mike Pence og det republikanske parti betyde, at "det kendte USA" forsvinder. Eksempelvis vil skatten stige, og retten til at bære våben kommer under angreb.

- Donald Trump bliver fremstillet som den sidste bastion, der skal forsvare det velkendte USA, siger Mirco Reimer-Elster.

Rost for coronaindsats

Den nuværende coronapandemi blev også berørt i nattens tale af vicepræsidenten.

Mike Pence roste præsident Donald Trump for at have suspenderet alle rejser fra Kina i slutningen af ​​januar, efter det første tilfælde af coronavirus blev rapporteret i USA.

- Denne handling reddede et utal af amerikanske liv og købte os tid til at starte den største nationale mobilisering siden Anden Verdenskrig, fortalte han.

Det republikanske konvent fortsætter frem til fredag, hvor Donald Trump vil levere en afsluttende tale på fjerdedagen.

Der er præsidentvalg i USA 3. november.