Udland

Laura rammer Louisiana som den værste orkan nogensinde: - Jeg frygter, at alt for få er blevet evakueret

Myndighederne frygter for de mange mennesker, der har valgt at blive i deres huse og lade Gud råde.

Mange indbyggere i Louisiana har besluttet sig for at blive i deres huse, selv om myndighederne indtrængende har opfordret dem til at lade sig evakuere, inden orkanen Laura går i land.

Og det bekymrer statens myndigheder.

- Jeg frygter, at alt for få er blevet evakueret. Jeg er meget bekymret, ikke bare for om de overlever, men også for de videre følger, siger borgmester Nic Hunter i byen Lake Charles, der kan blive et af de allerhårdest ramte områder, til CNN.

Ifølge borgmesteren er der ingen, der ved, hvor mange indbyggere der er blevet tilbage i Lake Charles. Men han vurderer, at man denne gang har fået evakueret færre indbyggere end ved tidligere orkaner.

I området Calcasieu Parish i det vestlige Louisiana, hvor Lake Charles er den store by, er omkring 100.000 mennesker i fare for at blive ramt af oversvømmelser, der kan overgå alt, hvad man har oplevet før.

- Hvis du befinder dig et sted, hvor du ikke burde være, og vandet rammer dig, så drukner du. Der er ingen måde at overleve det. Jeg er meget nervøs for de mennesker, der ikke har ladet sig evakuere, siger den tidligere borgmester i New Orleans Mich Landrieu ifølge CNN.

Mange bliver hvor de er

Trods advarslerne er der mange indbyggere i Lake Charles, der har besluttet sig for at blive.

I disse timer, hvor orkanen Laura går i land, er det midt om natten i Louisiana. Men onsdag besøgte den lokale avis The Advocate byen, hvor indbyggerne enten havde travlt med at forlade byen – eller havde besluttet sig for at blive.

Nogle barrikaderede deres huse, mens andre havde travlt med at høste alt i deres køkkenhaver, så afgrøderne ikke skulle blive ofre for orkanen eller oversvømmelser.

Onsdag ramte voldsomme regnskyl Louisiana som første varsel om, at orkanen Laura var på vej.

34-årige Chris Price brugte onsdagen på at fylde sandsække, som, han håbede, kunne beskytte hans lille bar i byen. Hans kæreste og barn er evakueret, men selv vil han blive i byen for at passe på forældrenes og bedsteforældrenes hus.

Hans eget trailer-home i nærheden lader han passe sig selv:

- Jeg har ribbet det for alt af værdi. Så må vi se, hvor meget der er tilbage af det, når det her uvejr er ovre, siger han til The Advocate.

Stoler på sit hus - og på Gud

63-årige Craig Winn sætter sin lid til, at hans hus kan modstå orkanen, ligesom den klarede sig igennem orkanen Rita, der hærgede området i 2005.

Han forudser, at han skal bruge torsdag eftermiddag, når det hele er overstået, på at samle smågrene og andet affald, der er blæst sammen på hans grund.

- Jeg tror, at Gud vil holde hånden over mig. Hvis ikke, så vil han kalde mig hjem, siger han.

Forbereder hjælp

Orkanen Laura, der netop nu går i land i Louisiana, har styrke som en kategori-4 orkan med vindhastigheder på 67 meter per sekund. Det kan gøre den til den værste orkan, der nogensinde har ramt staten Louisiana – også værre end orkanen Katrina, der ramte Louisiana i 2005.

Myndighederne har gjort det klart for indbyggerne, at de ikke kan forvente assistance fra redningsfolk de næste timer. Men at man vil være klar til at hjælpe, så snart orkanen har passeret.

- Vi gør alt vores mandskab og udstyr klar, så vi kan sætte gang i en meget omfattende redningsaktion i morgen, siger Louisianas guvernør John Bel Edwards til radiostationen WWL Radio.