Uro efter politivold

Familie står frem, efter sort mand blev skudt af politiet - 'et mirakel', hvis han går igen

Jacob Blake havde sine tre børn i bilen, da han blev skudt i ryggen af politiet. Episoden har skabt nye uroligheder i USA.

Søndag eftermiddag amerikansk tid blev den 29-årige, sorte mand Jacob Blake skudt adskillige gange i ryggen under en anholdelse i byen Kenosha, Wisconsin.

Og der skal mere end held til, hvis den 29-årige mand igen skal komme til at gå igen.

Sådan lød det fra mandens advokat og familie på et pressemøde tirsdag aften amerikansk tid.

- Hans familie tror på mirakler, men den medicinske diagnose er lige nu, at han er lammet. Og fordi kuglerne ramte hans rygmarv og knuste nogle af hans ryghvirvler, vil det kræve et mirakel, hvis Jacob Blake Jr. nogensinde skal kunne gå igen, sagde advokaten Benjamin Crump ifølge BBC og CNN til flere fremmødte journalister tirsdag.

Advokaten og familien til Jacob Blake oplyste på pressemødet, at skuddene foruden dele af ryggen også ramte hans tarme og mave samt ene arm.

Mor vil have stoppet uroligheder

Advokaten Benjamin Crump er borgerretsadvokat og repræsenterer også familien til George Floyd, hvis død under en anholdelse i maj udløste massive protester i hele USA.

Og det er der en grund til. Skyderiet skriver sig nemlig ind blandt flere historier om politivold mod sorte amerikanere og har efterfølgende ført til flere uroligheder i USA på grund af utilfredshed med politiets ageren.

Blandt andet i Kenosha, hvor butikker og biler er blevet ødelagt søndag og mandag nat som følge af uroligheder.

Uroligheder, som Jacob Blakes mor og familie gerne så stoppe. For ifølge moderen vil Jacob Blake "ikke være tilfreds med volden og ødelæggelserne".

- Det er klart, at man kan se, at jeg har en smuk, brun hud, men kig på din hånd – og uanset hvilken skygge den har, er den også smuk. Hvordan tør vi hade, hvad vi er. Vi er alle mennesker, sagde moderen Julia Jackson på pressemødet.

En sort mand er blevet skudt af politiet i Kenosha i Wisconsin. Video: Esben Christensen

Søndag og mandag var urolighederne i Kenosha så voldsomme, at guvernøren indførte udgangsforbud og indsatte nationalgarden for at oprette ro og orden.

Ifølge CNN har der efterfølgende været demonstrationer i både New York, Washington og Minneapolis.

Video viser skud

Politiet i Kenosha oplyser, at deres betjente blev kaldt ud til en adresse på 40th Street søndag klokken 17.11 til en anmeldelse om husspektakler.

Episoden udviklede sig, og politiet affyrede skud. Ifølge politiets erklæring ydede betjentene førstehjælp, indtil manden blev kørt på hospitalet. Det er ikke oplyst, hvorfor betjentene åbnede ild.

En video fra episoden viser imidlertid Jacob Blake, der i hvid undertrøje og sorte shorts interagerer med tre betjente. Jacob Blake går rundt om bilens forende og bevæger sig i retning af døren ved førersædet, mens to af betjentene følger efter med deres tjenestevåben trukket.

Da manden åbner bildøren, tager den ene betjent fat i ham, og manden ser ud til at strække armen ind i bilen. De to betjente peger deres pistoler mod mandens ryg, og man kan på optagelsen høre syv skud blive affyret.

Til sidst kan man høre andre tilstedeværende komme med tilråb, inden videoen slutter.

En privatoptagelse, der tilsyneladende er optaget af en genbo, viser en mand blive skudt i ryggen af politiet i Kenosha, Wisconsin.

Kræver politireform

Episoden undersøges lige nu af både lokale og statslige myndigheder.

Jacob Blake har flere gange tidligere været på kant med loven, viser retsdokumenter, som flere amerikanske medier har citeret. I sidste måned blev han sigtet for flere forhold, herunder seksuelt overgreb.

Advokaten Benjamin Crump hævder, at Blake kom i kontakt med politiet efter at have forsøgt at afbryde et slagsmål mellem to kvinder.

Flere medier citerer vidner for, at Blake var ubevæbnet, hvilket myndighederne ikke har bekræftet. Men ifølge CNN benyttede politiet sig af en strømpistol, inden Blake blev skudt. I Blakes bil befandt sig hans børn på henholdsvis tre, fem og otte år.

Skyderiet skete bare én dag efter demonstrationer brød i Lafayette, Louisiana, hvor en 31-årig sort mand blev skudt af politiet.

Og demonstrationerne stopper ikke, før der kommer en ny politireform, lyder det blandt andet.

- Hvis ikke vi får den reform, som USA lige nu råber på, vil vi fortsætte med at se hashtag efter hashtag, protest efter protest og byer, der brænder over hele Amerika, sagde Benjamin Crump.