Udland

Analytiker om nye protester i USA: - En gave til Trump

Washington Post-journalisten Fredrick Kunkle skriver på Twitter, at demonstranter råbte af en kvinde i flere minutter på en café.

En video af en vred horde af demonstranter, der henvender sig til en hvid kvinde på en café i Washington DC i USA, breder sig i øjeblikket på de sociale medier.

Videoen, som er blevet filmet af en journalist på Washington Post, viser en gruppe Black Lives Matter-demonstranter - hovedsageligt hvide - der med slagord som ’white silence is violence’ (hvid stilhed er vold, red.), råber af en kvindelig gæst på cafeen, der ikke ønsker at hæve sin hånd sammen med de øvrige demonstranter.

Washington Post-journalisten Fredrick Kunkle skriver på Twitter, at demonstranterne råbte af kvinden i flere minutter og spurgte hende, om hun var en god kristen.

Demonstranterne var på gaden for at vise deres utilfredshed med den seneste sag om politivold mod sorte i USA, efter at en sort amerikaner blev ramt af syv skud i ryggen i byen Kenosha i Wisconsin søndag, efter at politiet affyrede skud.

Demonstrationen i Washington er blot den seneste i rækken af protester, der har bredt sig over flere amerikanske stater og til store dele af resten af verden, siden den sorte amerikaner George Floyd døde, efter en betjent plantede et knæ på hans hals i flere minutter i forbindelse med en anholdelse.

USA-analytiker: En gave til Trump

Ifølge USA-analytiker Mirco Reimer-Elster startede de mange protester med at være en appelsin i turbanen på demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, der er kendt for at have godt fat i den sorte del af den amerikanske befolkning, når det handler om stemmer.

Men i takt med, at videoer som den fra Washington samt ødelæggelser, plyndringer og sammenstød med politiet, der er konsekvensen af flere af protesterne, breder sig både på de sociale og etablerede medier, er der en mulighed for, at det styrker præsident Donald Trumps valgkampagne frem for Bidens, siger Mirco Reimer-Elster.

Ifølge ham afhænger det af, hvad den dominerende fortælling om protesterne bliver. Han peger på, at en fortælling om raceulighed og politivold vil gavne demokraterne mest.

- Bliver det til gengæld billeder af brændende bygninger, bøller og videoer som den her, så gavner det snarere Trump og republikanerne. Og så kan George Floyds død ultimativt ende med, ironisk nok, at give Trump fire år mere i Det Hvide Hus takket været den yderste venstrefløj, siger han.

Sympatiserede selv med bevægelsen

USA-analytikeren kalder det et ’stort selvmål’, hvis demonstranternes formål med aktioner som den fra videoen er at kæmpe for den gode sag.

- De her episoder er en gigantisk gave til præsident Trump. Fremfor at fremme en diskussion om racelighed og reformer, kan det her i længden vise sig at blive venstrefløjens ”Charlottesville-moment”.

Det siger han med henvisning til en demonstration af medlemmer af den ekstreme højrefløj i byen Charlottesville i Virgina, der i 2017 blev en kontroversiel sag for Trump, da han ikke fordømte deres handlinger, som endte med at koste en uskyldig kvinde livet.

Kvinden fra den nye video, der altså blev presset til at deltage i demonstrationen, udtalte ifølge Washington Post-journalisten Fredrick Kunkle, at hun sympatiserer med Black Lives Matter-bevægelsen, og at hun selv har marcheret side om side med demonstranterne i ugevis.

- Man vil nødigt forestille sig, hvordan situationen kunne have udviklet sig, hvis den her horde var stødt ind i en person, der var politisk uenig med dem, siger han.

Dilemma for demokraterne

Ifølge Mirco Reimer-Elster er demokraterne og Joe Biden i et dilemma, når det kommer til kritik af de ødelæggelser og overfusninger, som den man eksempelvis ser i videoen fra Washington.

- Bekymringen i Biden-lejren er, at man ved at kritisere ballademagerne indirekte indrømmer, at præsident Trump muligvis har ret i sin hårde retorik over for bøllerne og hans insisteren på ”lov og orden”.

- Men tager Biden ikke kraftig nok afstand, risikerer han i stedet at skræmme midtervælgerne væk og spiller ind i præsident Trumps anklage, at Joe Biden ikke er handlekraftig, og at det reelt er den radikale venstrefløj, der flytter ind i Det Hvide Hus, siger analytikeren.

Donald Trump gentog i et tweet onsdag aften dansk tid, at han ikke vil finde sig i plyndringer, brandstiftelse, vold og lovløshed i de amerikanske gader. Han oplyser, at han vil sende nationalgarden til Kenosha for at opretholde lov og orden.