Udland

17 døde delfiner skyller op på kysten ved populært ferieparadis efter olieudslip

For en måned siden gik et japansk tankskib på grund og brækkede over i to dele ved Mauritius. Nu advarer eksperter mod enorm miljøkatastrofe.

17 døde delfiner er skyllet op på en strand ved østaten Mauritius i Det Indiske Ocean. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det sker en måned efter, at et japansk tankskib stødte på grund og brækkede over i to dele ud for Mauritius' sydøstlige kyst.

Det vurderes, at skibet MV Wakashio har lækket omkring 1000 ton olie i det azurblå vand omkring Mauritius, der har erklæret ”miljømæssig krisetilstand” efter udslippet.

- De døde delfiner havde adskillige sår og blod omkring tænderne, men ingen spor efter olie. Cirka ti delfiner overlevede, men var så udmattede, at de næsten ikke kunne svømme, siger Jasvin Sok Appadu fra fiskerimyndighederne på Mauritius til Reuters.

Appadu fortæller videre, at de døde delfiner er sendt til obduktion på Albion Fisheries Research Centre.

Miljøkatastrofe

En talskvinde for den lokale miljøorganisation Eco-Sud opfordrer til, at myndighederne offentliggør obduktionsresultaterne, så omverdenen får svar på, hvordan delfinerne døde.

Ifølge fagfolk har det store olieudslip skabt en miljømæssig katastrofe i området. Derfor har Japan sendt et katastrofehold bestående af seks personer til Mauritius efter anmodning fra den afrikanske østat.

Også Frankrig har sendt et hold med specialister og udstyr til Mauritius, som tidligere var en fransk koloni, for at hjælpe med oprydningen.

I et forsøg på at begrænse skaderne efter olieudslippet har hundredvis af frivillige forsøgt at skærme de mauritiske sandstrande mod olien ved at bygge barrikader. Blandt andet af sandsække fyldt med sukkerrør.

Greenpeace Africa har ifølge NRK advaret om, at tusindvis af dyrearter risikerer at ”drukne i et hav af forurening”, mens massedød blandt fisk og koraller allerede er en realitet.

Sænket på tre kilometers dybde

16. august brækkede tankskibet over i to dele, og myndighederne besluttede i sidste uge at sænke den største del - forstavnen - på godt 3100 meters dybde.

Østatens beredskabstjeneste har forsikret, at al resterende olie var pumpet ud af skibet, inden det blev sænket. Alligevel har beslutningen udløst kritik fra flere miljøorganisationer.

Ifølge Greenpeace vil sænkningen uden tvivl resultere i yderligere havforurening.

- At sænke skibet er en trussel mod biodiversiteten og forurener havet med store mængder af tungmetaller og vil dermed true andre områder - ikke mindst den franske ø Reunion, lød det i sidste uge fra Happy Khambule, talsmand for Greenpeace.

- Mauritius' befolkning har ikke vundet noget ved at lade MV "Wakashio" krydse deres farvand og betaler nu prisen for katastrofen, tilføjede Khambule ifølge AFP.

Mauritius, der er kendt for sine smukke strande, er et populært ferieparadis. Turisme udgør en vigtig del af østatens økonomi.