Trump hyldet for sin håndtering af pandemi - analytiker kalder krisen en "akilleshæl"

Coronavirussen er blevet republikanernes store svaghed i valgkampen, mener USA-analytiker, der peger på to ting, de kan gøre.

Det lader til, at republikanernes syn på coronakrisen har ændret sig.

Det skriver flere medier, blandt andre The Guardian, efter det republikanske konvent begyndte natten til tirsdag.

Præsident Donald Trump udtrykte adskillige gange i løbet af foråret, at coronavirussen ikke var særlig slem og hurtigt ville gå væk. Ifølge The Guardian har han ved mindst 15 lejligheder sagt, at ”om et par dage vil antallet af smittede være tæt på nul.”

Nu ser partiet tilsyneladende anderledes alvorligt på situationen. Konventet blev åbnet med en valgvideo, som Hollywood-skuespilleren Jon Voight havde indtalt, hvor præsidentens handlinger i kampen mod virussen blev fremhævet:

- Mens andre kritiserede uden løsninger, reddede præsident Trumps hurtige handlinger liv, siger Jon Voight i videoen.

Trumps regering har ellers fået meget kritik for sin håndtering af coronavirussen, herunder fra Joe Biden, demokraternes præsidentkandidat.

Over 177.000 amerikanere er døde med virussen, og med 5,7 millioner har landet det højeste smittetal i verden. USA ligger på en 10. plads over de hårdest ramte lande i verden, når man kigger på smittetallet per en million indbyggere.

USA-analytiker Mirco Reimer-Elster siger, at den kandidat, der formår at vinde fortællingen om coronavirus, vinder Det Hvide Hus:

- Republikanerne forsøger at flytte fokus i fortællingen om coronavirus. Derfor bliver der taget mange detaljer ud af ligningen, såsom døds- og smittetal, og den version bliver vælgerne præsenteret for, lyder det fra analytikeren.

Trump Jr.: Præsidenten var handlekraftig

Undervejs i talerrækken på dag ét på det republikanske konvent forsvarede flere præsidentens håndtering af virussens udvikling i landet. En af afsenderne af det budskab var sønnen Donald J. Trump Jr.

- Som virussen begyndte at sprede sig, reagerede præsidenten hurtigt og sikrede respiratorer til de hospitaler, der havde mest brug for dem. Præsidenten tog hurtigt ansvar og lukkede for rejser til og fra Kina, sagde han under sin tale.

The Guardian har dog faktatjekket den oplysning, og det er ikke helt rigtigt. New York Times har også kigget på det. Ifølge avisens oplysninger ankom 40.000 med fly direkte fra Kina, efter Donald Trump indførte det delvise stop for rejser mellem USA og Kina.

Trump har truffet en beslutning om at være "den heroiske præsident", der springer let henover nogle detaljer, i stedet for at være "landsfaderen, der indrømmer sine fejl", mener Mirco Reimer-Elster.

- Noget kan godt være faktuelt forkert og alligevel være en god mediestrategi.

Analytiker: Trump kan gøre to ting

Ifølge USA-analytikeren har Trump og hans hold to måder at håndtere coronavirus i dette stadie af valgkampen. Det handler om at begrænse hans politiske svaghed - og coronavirussen er Trumps akilleshæl, lyder det.

- Den ene pointe er, at vælgerne skal huske, at virussen ramte os udefra. Det skal Trump ikke klandres for, siger Mirco Reimer-Elster.

Derudover skal republikanerne forsøge at få vælgerne til at glemme perioden efter, landet blev ramt af coronavirus.

- Vælgerne skal dømme Trump indtil februar i år, hvor der kommer noget udefra, der ødelægger det eksisterende, siger analytikeren og henviser til inden coronapandemiens begyndelse, hvor USA havde rekordlave ledighedstal og en stærk økonomi.

Lyn-analyse

Helt almindelige arbejdsomme amerikanere var i centrum på konventets første aften. Især de, der har hjulpet og kæmpet under coronakrisen: Lægen, sygeplejersken, lastbilchaufføren og postarbejderen. De storroste alle Trump og håbede, han ville få fire år mere i Det Hvide Hus. Og så formåede de på imponerende vis at fremstille Trump som et empatisk menneske, der først og fremmest sætter amerikanernes velbefindende højt. Det er ikke just et billede, flertallet af befolkningen deler.

Bliver demokraternes tunge skyts

Ifølge en Gallup-undersøgelse, som The Guardian henviser til, synes 63 procent af de adspurgte amerikanere, at Trumps regering har håndteret krisen dårligt. 36 procent synes, han har klaret det godt.

Joe Biden, demokraternes præsidentkandidat, var også aktiv på Twitter med kritik af Trumps coronastrategi, mens det republikanske konvents første dag løb af stablen.

Biden tweetede en graf over antallet af smittede med coronavirus i USA, som er steget og steget.

- Det behøvede ikke at være så skidt, skriver Joe Biden.

Der er præsidentvalg 3. november.