Uro efter politivold

Video af politiet, der skyder sort mand i ryggen, udløser nye protester i USA

De involverede betjente er sendt på orlov, mens episoden bliver undersøgt.

En videooptagelse af politibetjente, der affyrer adskillige skud i ryggen på en sort mand, har på ny udløst kraftige reaktioner og protester i USA.

Skyderiet skete søndag eftermiddag lokal tid i byen Kenosha, Wisconsin, og manden blev efterfølgende kørt på hospitalet, hvor han ifølge det lokale politi er i kritisk tilstand.

Ud på aftenen var urolighederne i området så voldsomme, at myndighederne valgte at indføre et udgangsforbud i byen, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Politiet i Kenosha oplyser, at sagen er overgået til justitsministeriet i Wisconsin. Herfra er meldingen, at de involverede betjente er sendt på orlov, mens sagen undersøges.

Delstatens guvernør, Tony Evers, har kommenteret skudepisoden på Twitter, hvor han understreger, at myndighederne er imod "enhver form for overdreven magtanvendelse og omgående eskalering", når politiet interagerer med sorte medborgere.

- Vi har endnu ikke alle detaljerne, men vi ved med sikkerhed, at han ikke er den første sorte mand eller person, som bliver skudt eller såret eller nådesløst dræbt af personer i politiet her i delstaten eller i vores land, skriver han.

Hvad ved vi om skudepisoden?

Politiet i Kenosha oplyser, at deres betjente blev kaldt ud til en adresse på 40th Street klokken 17.11 lokal tid til en anmeldelse om husspektakler.

Episoden udviklede sig, og politiet affyrede skud. Ifølge politiets erklæring ydede betjentene førstehjælp, indtil manden blev kørt på hospitalet. Det er ikke oplyst, hvorfor betjentene åbnede ild.

Den sårede er af guvernøren blevet identificeret som Jacob Blake.

Hvad viser videoen?

En video, der sættes i forbindelse med episoden, begyndte efterfølgende at cirkulere på sociale medier, og flere lokale medier har bragt videoen i forbindelse med nattens uroligheder.

Det er ikke bekræftet fra officiel side, at videoen viser den aktuelle episode, men sammenholder man omgivelserne på optagelserne med den adresse, som politiet har oplyst, er der tale om samme sted:

På optagelserne kan man se tre uniformerede betjente interagere med en sort mand ved siden af en parkeret bil, mens adskillige personer kan høres råbe i baggrunden.

Manden, der er iklædt hvid undertrøje og løse, sorte shorts, går rundt om bilens forende og bevæger sig i retning af døren ved førersædet, mens to af betjentene følger efter med deres tjenestevåben trukket.

Da manden åbner bildøren, tager den ene betjent fat i ham, og manden ser ud til at strække armen ind i bilen. De to betjente peger deres pistoler mod mandens ryg, og man kan på optagelsen høre syv skud blive affyret.

Til sidst kan man høre andre tilstedeværende komme med tilråb, inden videoen slutter.

Du kan se hele den 20 sekunder lange optagelse herunder. TV 2 advarer om stærke billeder.

En privatoptagelse, der tilsyneladende er optaget af en genbo, viser en mand blive skudt i ryggen af politiet i Kenosha, Wisconsin.

Hvad ved vi om den sårede?

Blandt de mange, der har delt videoen, er borgerretsadvokaten Benjamin Crump, der også repræsenterer familien til George Floyd, hvis død under en anholdelse i maj udløste massive protester i hele USA.

Advokaten skriver på Twitter, at Jacob Blake er 29 år, og at han havde tre sønner i bilen, da han blev skudt. Det samme rapporterer lokalstationen WTMJ-TV. En journalist fra mediet WISN har delt et billede af Blake med fire drenge, som hun har fået af Blakes forlovede.

Crump hævder samtidig, at Blake kom i kontakt med politiet efter at have forsøgt at afbryde et slagsmål mellem to kvinder.

Flere medier citerer vidner for, at Blake var ubevæbnet, hvilket myndighederne ikke har bekræftet.

Jacob Blake har flere gange tidligere været på kant med loven, viser retsdokumenter, som flere amerikanske medier har citeret. I sidste måned blev han sigtet for flere forhold, herunder seksuelt overgreb.

Hvad førte til udgangsforbuddet?

Efter episoden samledes flere hundrede mennesker på gaden i protest mod skyderiet. Den lokale NBC-journalist Lauren Linder har siden omkring klokken 21.30 søndag aften lokal tid fulgt kaosset i Kenosha, som hun har dokumenteret på Twitter.

I en serie af tweets beskriver hun, at demonstranterne i første omgang samledes ved scenen for skyderiet, hvor der blev kastet ting efter betjentene på stedet. Siden flyttede protesterne sig til den lokale politistation, hvor politiet ifølge Lauren Linder brugte tåregas for at få demonstranterne til at flytte sig væk.

Billeder fra stedet viser kampklædte betjente stå ansigt til ansigt med demonstranterne.

Journalisten beskriver videre, hvordan nyhedsholdets egen bil blev smadret og berøvet, mens holdet var væk for at følge begivenhederne.

- I løbet af den seneste halve time har jeg måttet flygte fra tåregas, der brændte mine øjne og ansigt, og så opdage, at vores bil havde fået smadret vinduerne lige bag en brændende skraldevogn. Det er det, der sker i Kenosha i nat, tweetede hun lige før midnat lokal tid.

Klokken 22.15 erklærede det lokale bystyre udgangsforbud frem til klokken 7 mandag morgen med begrundelsen, at "befolkningen er nødt til at være væk fra gaderne for deres egen sikkerheds skyld".

Hvorfor er videoen vigtig?

Både i sagen om George Floyds død og i flere andre sager om mulig magtanvendelse over for sorte i USA har det været afgørende, at episoderne blev fanget på video.

Det gjorde, at sagerne hurtigt fik massiv opmærksomhed og pustede nyt liv i Black Lives Matter-bevægelsen.

Videoerne viser altid kun brudstykker af den fulde historie, og ofte dukker der flere oplysninger op, længe efter at vreden har toppet:

- I den nye sag ser det voldsomt ud, og det er selvfølgelig noget, folk reagerer på, når de ser videoen. Men det vigtigt at holde sig for øje, at vi ikke ser, hvad der sker op til episoden, og vi kan ikke se, hvad der sker inde i bilen, da han bliver skudt, siger USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

Om sagen fra Wisconsin igen får protester til at sprede sig til flere steder i USA, vil tiden vise.

- Det er før blevet sagt, at "overgrebene er ikke nye, men nu bliver de dokumenteret". Det taler ind i den historiske kontekst, at sorte føler sig behandlet som andenrangsborgere, hvor politiet ikke er deres beskytter, nærmest tværtimod, siger Mirco Reimer-Elster.