Udland

Tredje uge med demonstrationer i Hviderusland – her er de mulige scenarier for landets fremtid

Lukasjenko kan forsøge at kæmpe sig tilbage, men det bliver højst sandsynligt Rusland, der sætter et punktum for urolighederne.

Søndag gik flere end 100.000 mennesker på gaden i den hviderussiske hovedstad, Minsk.

Det blev den 15. dag med protester, efter præsidentvalget i starten af august, hvor den siddende præsident gennem mere end 25 år, Aleksandr Lukasjenko, ofte kaldet 'Europas sidste diktator', anklagedes for valgsvindel.

Samtidig med demonstrationerne florerede en video af præsident Lukasjenko, der træder ud af en helikopter ved præsidentpaladset bevæbnet med en kalasjnikov-riffel og iklædt en skudsikker vest.

Videoen understreger den højspændte situation mellem Lukasjenko og hans egen befolkning, hvor løsningen kan ende med tre forskellige scenarier ifølge seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Flemming Splidsboel.

Scenarie 1: Putin løser konfliken

Det mest sandsynlige scenarie er, at nabolandet Rusland afgør landets fremtid.

Indtil videre har Rusland til manges store overraskelse ikke reageret synderligt på protesterne, siden den russiske præsident, Vladimir Putin, offentligt ønskede Lukasjenko tillykke med valgsejren.

Men det næste skridt fra Kreml kommer meget vel til at afgøre Hvideruslands fremtid, mener Flemming Splidsboel.

- Der er kun én udgang tilbage for Lukasjenko, og det er nødudgangen, og den går direkte til Moskva, hvor strategien allerede er lagt.

Rusland har forholdt sig meget diskret til urolighederne, men det er ifølge Flemming Splidsboel et udtryk for en strategi, der skal vise Lukasjenko, hvor sårbar han er blevet. Hvis han vil samarbejde, så bliver det på Ruslands præmisser, siger han.

- Hvis Lukasjenko ender med at blive så isoleret, at han flygter til Rusland, står Putin højst sandsynligt allerede klar med pro-russiske kandidater fra Moskva, som er en 2020-udgave af Lukasjenko, der kan vælges ved et nyt hviderussisk valg.

Selvom mange hviderussere i disse uger protesterer og forlanger nye tider, er der fortsat mange, der vil tænke, at fremtiden er bedre sikret under Putin, mener Flemming Splidsboel.

- Der er også en del hviderussere, der ser urolighederne på afstand, og som sidder og drikker kaffe ved kakkelbordet, og med Putin ved de, hvad de får, siger han.

De to lande har trods mange års tæt samarbejde en broget fortid, og forholdet mellem præsident Lukasjenko og Vladimir Putin har været mildest talt svingende.

Lukasjenkos retorik har ry for at være skiftende mellem anti-vestlig og anti-russisk, senest da præsidenten under den hviderussiske valgkamp beskyldte Rusland for at støtte oppositionen og anholdte 32 russiske soldater i Hviderusland.

Scenarie 2: Lukasjenko kæmper sig tilbage

Andet mulige scenarie er ifølge Flemming Splidsboel, at Lukasjenko formår at kæmpe sig tilbage ved vold og magt.

Men sandsynligheden for dette scenarie skrumper ind i takt med protesternes omfang.

- Jo længere tid, der går, jo sværere bliver det for ham. Han kan forsøge at argumentere for, at det er udenlandske kræfter, der prøver at destabilisere Hviderusland og bruge indgreb som for eksempel at slukke for internettet hos befolkningen, men der er efterhånden en meget lille chance for, at folk vil tro på ham, siger Flemming Splidsboel.

Hvis Lukasjenko vil bruge militær magt til at opretholde sin magt og forventer russisk hjælp, ser det også sort ud.

Rusland ser højst sandsynligt hellere en ny, pro-russisk kandidat vinde magten i Hviderusland end at skulle støtte Lukasjenko militært.

Scenarie 3: Pro-vestlig kandidat vinder magten

Sidste scenarie for Hvideruslands nærmeste fremtid er ifølge Flemming Splidsboel, at en pro-vestlig kandidat vinder magten ved et nyt valg.

Præsident Lukasjenkos politiske udfordrer ved valget, den 37-årige Svetlana Tikhanovskaya, har efter præsidentvalget meddelt, at hun ikke vil stille op til et nyvalg, hvis der skulle komme et.

Alligevel kunne man forestille sig et scenarie, hvor en anden pro-demokratisk kandidat vinder et nyt hviderussisk valg.

- Her ville andre tidligere sovjetstater, for eksempel Litauen, kunne fungere som foregangsland for, at hviderusserne kan lykkes med en revolution, siger Flemming Splidsboel.

- Men mange i den hviderussiske befolkning synes samtidig også, at EU-lande er for langt fra deres traditionelle værdier, og det i sig selv kan være med til at spænde ben for det scenarie.

Alle 27 EU-lande samledes i dagene efter præsidentvalget og besluttede at indføre en række sanktioner mod Hviderusland og udtalte i samme ombæring, at man fra EU’s side ikke kan acceptere valgets resultat.