Udland

Toprådgiver forlader Donald Trump

Kellyanne Conway har været en af Trumps tætteste rådgivere under hele hans præsidentperiode.

Med blot 71 dage til det amerikanske præsidentvalg mister Donald Trump nu en af sine mest fremtrædende og loyale rådgivere.

53-årige Kellyanne Conway har natten til mandag dansk tid sendt en pressemeddelelse ud om, at hun stopper ved udgangen af august efter mere end fire år i Trumps tjeneste.

- De seneste fire år har været en velsignelse. Det har været travlt. Det har været stort. Jeg er dybt taknemmelig for, at præsidenten har givet mig denne mulighed, skriver hun.

Conways begrundelse er, at hun vil bruge mere tid på sin familie.

Gift med Trump-kritiker

Netop hendes familie har tidligere skabt røre i det politiske landskab i USA.

Conway er gift med George Conway, en prominent konservativ advokat, som i de tidlige dage af Trumps administration var i spil til flere jobs i det amerikanske justitsministerium.

I stedet sprang George Conway ud som en højlydt kritiker af Trump og den politiske bevægelse, som hans hustru altså var en stor del af. Det splittede ægtepar på hver sin side af barrikaderne har gennem længere tid været guf for politiske kommentatorer og sladderblade i og omkring Washington, D.C.

De uenigheder italesætter Kellyanne Conway også i sin udtalelse, som i øvrigt blev sendt ud få minutter efter, at George Conway havde udsendt en lignende erklæring om, at han trækker sig fra den Trump-kritiske tænketank The Lincoln Project.

- Der er meget, George og jeg er uenige om, men vi er forenede på det vigtigste område: børnene, skriver Kellyanne Conway.

Datter tweetede om frigørelse

Så sent som søndag kom der fokus på netop et af parrets fire børn, da 15-årige Claudia Conway i en serie af tweets forklarede, at hun vil frigøres juridisk fra sine forældre. Det begrunder hun med årevis af traumer og mishandling.

Hun skriver videre, at det er "ødelæggende" for hende, at hendes mor skal tale til det republikanske konvent i denne uge, og at det for moderen kun handler om penge og berømmelse.

- Min mors job ødelagde mit liv. Det knuser mit hjerte, at hun bliver ved med at gå ned ad den sti efter at have set sine børn lide. Selvisk, skriver Claudia Conway.

Få timer senere annoncerede både George og Kellyanne Conway altså, at de trækker sig fra deres jobs for at dedikere sig familien.

Lyn-analyse

Som analytiker er man disponeret til at være kyniker. Til at formode, at der må være en dybereliggende årsag bag den officielle forklaring, magtfulde mennesker prøver at skjule. Og at det er ens opgave at se igennem spin-sløret. Det er ikke tilfældet her.

Conway-familiens forklaring, at tiden kalder på "mindre drama og mere mama", fremstår oprigtigt. Det er ubarmhjertig at være i toppolitik, ikke mindst for ens nærmeste.

For præsident Trump er det selvfølgelig et kæmpe tab at miste en loyal og dygtig toprådgiver. Men nogle gange trumfes "America first" altså af "family first".

Berømt for 'alternative fakta'

Kellyanne Conway blev i 2016 den første kvinde til at spille en hovedrolle i en succesfuld præsidentvalgkamp i USA's historie. Hun er dog nok mest kendt for et interview et par måneder efter valgsejren.

22. januar 2017 var Conway inviteret i NBC-programmet ’Meet the Press’, hvor hun blev konfronteret med, at Det Hvide Hus havde udsendt overdrevede tal for fremmødet til præsidentens indsættelse to dage tidligere.

Her svarede hun, at man blot havde benyttet sig af "alternative fakta". Det udtryk blev efterfølgende verdenskendt og blev et symbol på en kultur af falsk information, som mange kritikere mente dominerede i Trump-administrationens diskurs.

Udtrykket har siden ført til en lang række memes, der latterliggør både Conway og Trump. Ikke mindst fordi sidstnævnte ofte raser over det, han kalder fake news. Mange mener nemlig, at 'alternative fakta' og 'fake news' dybest set betyder det samme.

Lang karriere i politik

Kellyanne Conways karriere blev tidligt styret i retning af politik og særligt af den republikanske overbevisning.

Mens hun gik på jurastudiet på George Washington-universitetet i den amerikanske hovedstad, begyndte hun at arbejde med meningsmålinger for et republikansk datafirma, og i 1995 grundlagde hun sit eget analyseinstitut.

Siden har hun arbejdet som rådgiver for en lang række republikanske toppolitikere, herunder tidligere vicepræsident Dan Quayle, Newt Gingrich og Mike Pence. I 2016 arbejdede hun på Ted Cruz' præsidentkampagne, men efter han opgav kampen, skiftede Conway til Donald Trumps side i juli samme år.

I første omgang blev hun ansat som kampagneleder, men hun fik et job som seniorrådgiver i Det Hvide Hus efter valgsejren. Hun har under Trumps præsidentperiode været meget synlig, da hun i høj grad er blevet sendt ud af administrationen for at besvare kritiske spørgsmål og stå på mål for Trumps politik.

Det var endnu ikke helt fastlagt, hvad hendes rolle ville være under genvalgskampagnen, men hun var udset til at være en central figur. Administrationen har endnu ikke reageret på Conways afgang eller udpeget en afløser.