USA VALG

Biden vil vinde valget ved at blive hjemme

Demokraternes præsidentkandidat afviser, at han er bange og gemmer sig i sin kælder under valgkampen. Det handler om ansvarlighed, siger han.

Med kun lidt over to måneder til det amerikanske præsidentvalg har demokraternes kandidat, Joe Biden, ingen planer om at indlede en mere aggressiv valgkampsstrategi.

Det fortæller han til ABC News i sit første interview sammen med Kamala Harris, efter de ved Det Demokratiske Partis konvent i sidste uge officielt blev nomineret som partiets kandidater til posterne som henholdsvis præsident og vicepræsident.

77-årige Biden har siden starten af coronapandemien begrænset rejseaktiviteten i sin valgkamp og undgået store forsamlinger - kulminerende ved det demokratiske konvent, hvor han accepterede nomineringen via videosignal.

Direkte adspurgt om han kan vinde valget fra sit hjem i delstaten Delaware, lød svaret fra Biden.

- Det kommer vi til.

Trump rejste, mens Biden blev valgt

Strategien står i skarp kontrast til præsident Donald Trump, som i den seneste tid har øget sin rejseaktivitet. Alene i sidste uge besøgte Trump de vigtige svingstater Pennsylvania, Wisconsin, Iowa og Arizona, mens demokraterne afholdt deres konvent.

Men det får ikke Biden til at tvivle på sin taktik.

- Vi kommer til at lytte til videnskaben, og hvad forskerne fortæller os. Vi har været i stand til at rejse til steder, når det kunne gøres på en måde, hvor det ikke medfører store forsamlinger af mennesker. Se bare på, hvad der skete ved hans (Trumps, red.) events. Folk dør, folk samles, de har ikke masker på, de ender med at få covid-19, og de ender med at dø, siger Joe Biden.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har der ikke været et beviseligt sammenfald mellem Trumps valgkampagne og et udbrud med coronavirus i USA, men sundhedsmyndighederne i Tulsa, Oklahoma, har sagt, at Trumps vælgermøde i slutningen af juni "sandsynligvis bidrog" til en dramatisk stigning i antallet af nye tilfælde.

Blandt gæsterne til vælgermødet i Tulsa var tidligere præsidentkandidat Herman Cain, som blev set uden maske, mens Trump var på talerstolen. Ti dage senere blev han indlagt med coronavirus, og efter en måned i behandling døde Cain i en alder af 74 år.

Siden da har Trump ifølge Reuters holdt sig til vælgermøder under åben himmel og med færre deltagere.

Har forladt kælderen

Imens har præsidenten og hans støtter gjort grin med Joe Biden for at blive hjemme frem for at være ude og føre valgkamp, og de har forsøgt at tegne et billede af en mand, som er svag og bange, og som gemmer sig i sin kælder.

Den anklage svarede demokraternes kandidat på under interviewet med ABC News ved at henvise til, at han virtuelt har været i bred kontakt med de amerikanske vælgere.

- Ved du hvad? Jeg har forladt min kælder, men i mellemtiden har 500 millioner mennesker kigget med og set, hvad jeg har lavet fra min kælder. Og ved du hvad? Folk lytter. Det handler om at være ansvarlig, siger Biden.

Joe Biden har de seneste måneder primært kommunikeret gennem videoer fra sin kælder i hjemmet i Delaware.

Spørgsmålet er, om Bidens strategi bliver en fordel eller en ulempe for ham. Svaret får vi formentlig først på valgdagen, 3. november, men i meningsmålingerne ser hjemme-valgkampen foreløbig ikke ud til at have skadet Bidens chancer.

Tværtimod fører han klart i målingerne, og flere iagttagere af amerikansk politik har bemærket, at det kan ende som en fordel for Biden at holde lav profil og undgå mediernes søgelys.

- Vi har gjort det på en måde, som har været sikker. Og det er sådan, vi kommer til at gøre det, siger Joe Biden.

Lyn-analyse

De fleste mente, det var en strategisk fejl, at Biden forholdt sig tavs og blev nede i sin kælder, da coronakrisen ramte USA. Men i takt med at Trump mistede grebet om coronahåndteringen, og det stod klart for befolkningen, at der ingen overordnet national strategi var, er Bidens tavshed blevet det bedste våben mod Trump. Så længe demokraternes præsidentkandidat lader modstanderen begå fejl, går han selv frem i målingerne. Bidens strategi går på at fastholde fokus på Trump, og den ser indtil videre ud til at virke. 

Bebrejder Trump

Siden coronapandemiens begyndelse har USA registreret godt 5,7 millioner smittetilfælde og over 176.000 døde med coronavirussen. Begge tal er højere end i noget andet land i verden.

I interviewet med ABC News blev Biden spurgt ind til, om han mener, at Donald Trump er ansvarlig for tabte liv, når han siger, at folk dør på grund af præsidentens skødesløshed.

- Jeg bebrejder ham ikke for coronakrisen. Jeg bebrejder ham for at tage afstand til krisen og ikke forholde sig til løsningerne. Bare det at sige, at det vil forsvinde, at der vil ske et mirakel, og så al den her snak om skøre ting som at bruge blegemiddel. Jeg siger bare, at han ikke har lyttet til forskerne.

Få timer inden interviewet med Biden og Harris blev sendt natten til mandag dansk tid, holdt Donald Trump et pressemøde, hvor han fortalte, at USA's lægemiddelstyrelse har godkendt brugen af blodplasma fra raskmeldte coronasmittede til syge covid-19-patienter.

Ifølge præsidenten er der tale om et "historisk gennembrud", men danske eksperter stiller sig mere tvivlsomme.