Coronavirus

Trumps 'historiske behandling' bruges allerede i stor stil - dansk overlæge er langtfra imponeret

Overlæge med ekspertise i infektionssygdomme savner grundigere data på behandlingsform med blodplasma, som Trump ønsker at udbrede.

USA's præsident, Donald Trump, betegner det som et "historisk gennembrud", at USA's lægemiddelstyrelse, Food and Drug Administration (FDA), har godkendt brugen af blodplasma fra raskmeldte coronasmittede til syge covid-19-patienter.

Det sænker dødeligheden med 35 procent, siger Trump og hans sundhedsminister, Alex Azar, sent søndag aften dansk tid på en pressekonference i Det Hvide Hus.

Dette tal er dog stærkt tvivlsomt mener speciallæge i infektionssygdomme, Lars Østergaard.

Overlæge med ekspertise i infektionssygdomme savner grundigere data på behandlingsform med blodplasma, som Trump ønsker at udbrede.

Han er ikke vildt benovet over aftenens annoncering fra Trump.

- De data, vi har for brugen af blodplasma til coronapatienter, er ikke overbevisende. Noget tyder på, det kan have en effekt, men jeg er ikke vildt benovet over de data, der er fremlagt.

- Man mangler regulære lodtrækningsforsøg, siger Lars Østergaard til TV 2.

Kommentator: - Et indslag i valgkampen

USA-kommentator David Trads tager Donald Trumps annoncering som et indslag i den nuværende amerikanske valgkamp.

Mange amerikanere mener nemlig, at Trump har tacklet coronakrisen for dårligt.

- Præsidenten har brug for at komme på banen og komme med en god nyhed angående coronavirussen. Derfor vil han sælge den her nyhed, som noget der kan afhjælpe coronakrisen, siger Trads.

70.000 allerede behandlet med blodplasma

FDA uddyber, at der er tale om en "tilladelse til brug i nødsituationer", der kan gives under en sundhedskrise. Der bliver ikke stillet de samme strenge krav til dokumentation, som normalt gælder for behandlinger.

FDA siger, at de foreløbige erfaringer tyder på, at blodplasma kan mindske dødeligheden blandt patienter med covid-19 og forbedre patienternes tilstand, hvis det gives inden for de første tre dages indlæggelse.

Peter Marks, der er direktør for FDA's center for biologisk forskning, siger, at han ikke ser "nogen bekymrende sikkerhedsadvarsler" ved brugen af blodplasma.

Indtil videre er omkring 70.000 patienter i USA på forsøgsbasis allerede blevet behandlet med blodplasma, tilføjer han.