Udland

Sydkorea blev hyldet for deres corona-indsats: Nu er smittetallet så højt som i begyndelsen af marts

Sundhedsmyndighederne i Sydkorea har registeret det højeste antal smittede siden marts, og man frygter, at smitten vil stige yderligere.

Sydkorea har det seneste døgn noteret det højeste antal nye coronasmittede i månedsvis.

397 personer er blevet testet positive, og man skal tilbage til 7. marts for at finde et højere tal for nye smittede på én dag.

- Vi er i en meget alvorlig og kritisk situation i pandemien, siger Jeong Eun-kyeong, leder af Sydkoreas center for sygdomsbekæmpelse- og forebyggelse, på et pressemøde i hovedstaden Seoul.

Vi mener ikke, at det har toppet. Vi forventer, at tallet vil stige yderligere

Jeong Eun-kyeong, leder af Sydkoreas center for sygdomsbekæmpelse- og forebyggelse

De seneste 10 dage har der dagligt været registreret over 100 nye smittede, og de seneste dage er det steget yderligere.

- Det samlede antal patienter er 17.399. 31 er hjemsendt i isolation. 2890 patienter er aktuelt i behandling, siger Jeong Eun-kyeong.

- Covid-19 spreder sig fortsat i landet. Der er registreret over 300 nye tilfælde om dagen de seneste tre dage. Antallet af patienter stiger ikke kun i storbyerne, men også i landets 17 større byer og provinser. Det er en alvorlig situation, hvor vi står over for smitte i hele landet, siger Jeong Eun-kyeong.

Stigningen i antallet af smittede har også sat spor hos de indbyggerne i Seoul.

- Du ved aldrig, hvor virussen er, og om nogen i nærheden har den. Jeg føler mig ikke sikker, selvom jeg har maske på. Så jeg er meget nervøs, siger kontormedarbejderen Jun So-yeon til AFP.

Choi Seong-gon er selvstændig erhvervsdrivende, og han mærker en ændring i opførslen hos indbyggerne.

- Inden de nye restriktioner blev annonceret, gik det ok. Nu er salget styrtdykket igen, og jeg er bekymret. Foruden forretningen er jeg bekymret for mit eget helbred, siger Choi Seong-gon.

Stram kurs har virket

Siden coronapandemiens begyndelse har Sydkorea registreret 309 coronarelaterede dødsfald. Det er cirka halvt så mange som i Danmark. Til gengæld bor der 51 millioner mennesker i Sydkorea.

Allerede da epidemien var ganske ny, satte Sydkorea hårdt ind med nedlukning, smitteopsporing og karantæne.

Strategien blev fremhævet rundt om i verden over som yderst succesfuld. Især det lave dødstal har været beviset på det.

Men siden Sydkorea i større grad begyndte at åbne for samfundet igen, er smitten vendt tilbage. Blandt andet i maj hvor én person bragte smitte rundt til en række barer i nattelivet i hovedstaden Seoul.

Myndighederne har derfor løbende skruet op og ned for restriktionerne, og det sker også efter den seneste udvikling.

Yderligere stramninger kan komme

I Seoul er der allerede genindført nye retningslinjer om afstand i det offentlige rum. Derudover er det forbudt at samles i kirker, mens natklubber, karaokebarer, buffeter og internetcaféer er beordret lukket.

Fra i dag bliver de regler udvidet til at gælde i resten af landet også. I områder med få nye smittetilfælde er restriktionerne dog mere lempelige.

- Regeringen vil overkomme krisen med vores indbyggeres stærke vilje og beslutsomhed, samt hurtige og drastiske tiltag, sagde sundhedsminister Park Neung-hoo i forbindelse med beslutningen.

Hvis smittespredningen ikke falder som følge af de nye tiltag, vil regeringen skrue yderligere op for restriktionerne og genindføre lukning af skoler, butikker og virksomheder.

Og det kan meget vel blive tilfældet, for sundhedsmyndighederne forventer ikke et fald lige foreløbigt.

- Der registreres knap 400 nye patienter hver dag. Vi mener ikke, at det har toppet. Vi forventer, at tallet vil stige yderligere, siger Jeong Eun-kyeong.