WHO giver bud på, hvornår pandemien er overstået
En vaccine bliver afgørende for at stoppe pandemien, men den kan ikke gøre det alene, lyder det fra WHO-chef.
Hvor lang tid vil coronapandemien vare endnu? Det er et spørgsmål, mange gerne vil have svar på. Men det er også et svar, ingen rigtig kan give.
Alligevel forsøgte chefen for Verdenssunhedsorganisationen, WHO, sig fredag aften med et bud. Eller nærmere et håb.
WHO håber, at pandemien er slut inden for to år, lød det fra generaldirektør Tedros Ghebreyesus på et pressemøde. Det skriver Reuters.
Fordel og ulempe
Han sammenlignede coronapandemien med den spanske syge i 1918, som tog to år at stoppe.
- I vores situation med mere teknologi og selvfølgelig med tættere forbindelse til hinanden har virussen bedre mulighed for at sprede sig. Den kan sprede sig hurtigt, fordi vi er mere forbundet nu, sagde han.
Men til gengæld har vi i dag teknologien og den rette viden til at stoppe virussen, fortsatte han:
- Så vi har en ulempe i form af globalisering, nærhed og forbundethed, men også en fordel i form af bedre teknologi.
Derfor tror Tedrors Ghebreyesus også, at vi kan stoppe coronapandemien på kortere tid end influenzapandemien i 1918.
Vaccine stopper ikke pandemien af sig selv
Den spanske syge kostede 50 millioner livet fra februar 1918 til april 1920, og en halv milliard mennesker blev smittet med sygdommen.
Foreløbig er næsten 800.000 personer døde med covid-19 og knap 23 millioner er konstateret smittet.
En afgørende faktor for at stoppe coronapandemien bliver, at vi får en vaccine.
Men selvom WHO håber, at der snart kommer en vaccine, er der ingen garantier, og selv hvis vi får en vaccine, ”vil den ikke ende pandemien af sig selv”.
- Vi er nødt til at lære at kontrollere og styre virussen med de redskaber, vi har nu, og at lave de tilpasninger i vores daglige liv, der er nødvendige for at beskytte os selv og hinanden, sagde Tedros Ghebreyesus.
Samtidig advarede han om, at ingen lande bare kan ride stormen af, indtil der kommer en vaccine.
Skepsis mod russisk vaccine
Som det første land i verden meddelte Rusland for knap to uger siden, at det var klar med en vaccine.
Men flere lande har udtrykt skepsis over for vaccinen, som er blevet testet på meget få mennesker. Og det er da også usandsynligt, at den russiske vaccine nogensinde kommer til Danmark, har danske eksperter vurderet.
Det skyldes dels, at der er meget skrappe krav til godkendelsen af vacciner i EU, og dels, at Rusland ikke er kendt for at udvikle vacciner.
- Jeg er ret overbevist om, at den vaccine, vi ender med at bruge, kommer fra et af de klassisk vaccineproducerende lande, har Søren Riis Paludan, professor ved Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet, sagt til TV 2.
Med klassisk vaccineproducerende lande mener han nationer som USA og Canada eller lande i Europa.
Menneskehedens kamp mod virus
Der er også stadig håb for, at danske forskere vil være i stand til at levere en vaccine. Statens Serum Institut oplyste i juli, at det havde en lovende vaccinekandidat.
Og der er ingen tvivl om, at coronapandemien ikke slutter, før der er en vaccine. Det sagde faglig direktør ved Statens Serum Institut Kåre Mølbak på et pressemøde 10. august.
- På et eller andet tidspunkt vil vi have virus under fuld kontrol. Men indtil vi får en vaccine, bliver det altså menneskehedens kamp mod virus, lød det.