Trump ser mulig sammensværgelse for at forhindre vaccine inden valget

Kampen for at finde en vaccine mod covid-19 får nu USA's præsident til at spekulere i, om han bliver underløbet af de amerikanske sundhedsmyndigheder.

Der er kræfter i det amerikanske samfund, som modarbejder bestræbelserne på at finde en vaccine mod coronavirus. Og de gør det, fordi det i sidste ende skal få den siddende præsident væk fra Det Hvide Hus.

Det var budskabet lørdag, da amerikanerne slog øjnene op og kunne se præsident Donald Trump levere et tweet, som dels spekulerer i en sammensværgelse, dels på få linjer forklarer, hvorfor jagten på at udvikle en vaccine mod covid-19 endnu ikke er lykkedes.

- Den dybe stat, eller hvem det nu er, ovre i FDA (USA's føderale fødevare- og lægemiddelmyndighed) gør det meget svært for medicinfabrikanter at teste en vaccine og dens virkninger. De håber åbenlyst at forsinke svaret indtil efter 3. november. Vi skal fokusere på hastighed og på at redde liv, skriver Trump.

Skyder skylden pĂĄ bureaukrater

At Donald Trump som andre statsoverhoveder verden over hurtigst muligt vil have slået coronapandemien ned med et effektivt medicinsk præparat, er der ikke noget underligt i. Men at præsidenten åbenlyst spekulerer i, at det skulle være begrebet 'den dybe stat', som modarbejder sagen, er opsigtsvækkende.

- Det er en slags tweet, han vil kunne trække frem, hvis han taber præsidentvalget til november, selvom det også er en heftig og udokumenteret anklage.

Det siger USA-analytiker Mirco Reimer-Elster og peger på, at Trump med sin spekulation i et komplot nu får løftet jagten på en coronavaccine ind i en anden og mere broget sammenhæng.

- Det er bare et par uger siden, Trump i en pressemeddelelse fra Det Hvide Hus sagde, at en vaccine ville komme så hurtigt som muligt. Men her kan han så pålægge bureaukrater og andre skylden for, at man ikke har fået nosset sig sammen, siger Mirco Reimer-Elster.

Bekymring fra forskere

Fredag udtrykte både forskere og sundhedseksperter bekymring for, om Trumps administration ville forsøge at presse FDA til at lancere en covid-19-vaccine inden præsidentvalget 3. november.

Til trods for at vaccinen måske ikke kunne nå at være videnskabeligt valideret efter de fornødne forskrifter.

- Jeg ville ikke kunne stå inde for, at noget, som var usikkert eller ineffektivt, bliver kørt igennem en godkendelsesproces, sagde Peter Marks, som er chef for FDA's biologiske center til Reuters.

Peter Marks understregede samtidig, at han endnu ikke har følt noget direkte politisk pres fra øverste hold. Men det var så også et døgns tid før, Donald Trump gik på Twitter og blandede 'den dybe stat' ind i ligningen.

Spekulerer i komplot

Fænomenet 'den dybe stat' er guf for folk, som tror på stort orkestrerede sammensværgelser. Grundlæggende er der - ifølge konspirationstænkningen - tale om en ukendt og magtfuld gruppe af personer, som i det skjulte arbejder på at vælte regeringen og omstøde herskende magtstrukturer.

Men selvom Trump altså åbenlyst spekulerer i, at han modarbejdes af skjulte kræfter, er det på mange måder business as usual fra præsidentens hånd.

- Når Trump tweeter, er det overvejende til sine egne. Tre ud af fire amerikanere tror på 'den dybe stat'. Men netop når man som han bruger den referenceramme, er det jo samtidig en beskyldning om et decideret komplot mod USA's præsident, siger Mirco Reimer-Elster.

USA har været og er hårdt ramt af coronavirussen med 175.000 døde som følge af covid-19, og der er ikke for alvor udsigt til, at smittetallet og dødsraten falder.

Den amerikanske regering har investeret over ti milliarder dollars i seks forskellige vaccineprojekter.

Der er også indgået kontrakter, som giver staten garanti for levering af mange millioner doser, hvis en eller flere vacciner skulle blive godkendt, efter de har været gennem de kliniske forsøgsfaser.

Udviklingen af en virksom vaccine har også gjort sin entré i den amerikanske valgkamp.

I sidste uge løftede demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, noget af sløret for sine planer for at bekæmpe pandemien, hvis han bliver valgt 3. november.

Planen omfatter blandt andet et nationalt krav om at bære mundbind i USA for at begrænse coronasmitten.

Tusindvis af menneskeliv kunne være reddet

Joe Biden mener, at Donald Trump har en væsentlig del af skylden for, at coronavirussen har kostet så mange menneskeliv. Blandt andet fordi man har reageret for langsomt på faresignalerne.

- Det havde ikke behøvet at være sådan, siger Biden, der mener, at det kunne have reddet tusindvis af liv, hvis præsident Donald Trump havde handlet tidligere.

Bidens coronavirus-plan omfatter desuden at teste langt flere og fokusere pĂĄ kontaktsporing.

Ligeledes ønsker Biden at give samtlige amerikanske statsborgere lige adgang til en vaccine. Det skal ske ved at investere 25 milliarder dollars - godt 157 milliarder kroner - i fremstilling og distribution.

Ifølge en undersøgelse i Financial Times har de amerikanske vælgere i nogen grad ladet sig påvirke af coronakrisen, når det handler om at sætte kryds på valgsedlen.

Aktuelt har Joe Biden tilslutning fra 50,6 procent af vælgerne, mens 42,1 procent ville stemme på Donald Trump.