Skovbrande er ude af kontrol og kan ses 1700 kilometer væk - nu beder Californien om hjælp

På rekordtid har skovbrandene i Californien spredt sig så meget, at staten beder om hjælp fra Canada og Australien.

560 skovbrande hærger netop nu Californien, og brandene har fået så godt fat, at der er akut brug for yderligere hjælp til at slukke dem.

Seks personer har mistet livet, og 43 er kommet til skade i nogle af de værste skovbrande nogensinde i delstatens historie, oplyser de lokale myndigheder.

Brandene dækker mere end 772.000 hektar, et område på størrelse med Sjælland, og raserer i Nordcalifornien, hvor titusindvis af beboere er blevet evakueret.

Brandmændene er massivt underbemandede, fordi der er så mange brande - så det er pænt skræmmende

Janet Kornblum, Santa Cruz, Californien

Ken Hayes og hans kone Nancy fra Bolinas i Californien nåede kun at pakke det mest nødvendige.

- Vi tog billeder ned fra væggen. Fotografier, kunst. De ting, vi ikke kan erstatte, siger Ken Hayes til CBS News.

Byen Santa Cruz er truet af en af de største igangværende brande, og indbyggerne frygter det værste.

- Brandmændene er massivt underbemandede, fordi der er så mange brande - så det er pænt skræmmende, siger Janet Kornblum til New York Times.

En farlig cocktail

En kombination af massiv tørke og et omfattende uvejr med tusindvis af lyn, antændte de mange brande.

Brandene har udviklet sig så hurtigt og flere steder samtidig, at det presser myndighederne til det yderste.

- De brande og den udfordring, vi kæmper med i staten, går uforholdsmæssigt hårdt ud over den nordlige del af Californien. Det skyldes de 12.000 lyn, som er slået ned inden for de sidste tre døgn, siger Californiens guvernør, demokraten Gavin Newsom.

- Brandene bekæmpes med hjælp fra 10 andre stater. Vi har talt med guvernører i hele USA, ikke kun den vestlige del af landet. Selv staterne på østkysten er blevet bedt om at sende folk til Californien for at mindske presset på de over 12.000 brandmænd, som i skrivende stund bekæmper naturbrande i hele Californien siger Gavin Newsom.

Brandene spredes hastigt på grund af kraftig blæst. Det giver næring til brandene og betyder også, at røgen fra de omfattende brande kan ses helt i delstaten Nebraska over 1700 kilometer væk.

Vicebrandchef i CalFire, Californiens brandmyndighed, Billy See, siger, at opgaven er enorm.

- Vores indsats er stadig ikke tilstrækkelig. Vi er nødt til at blive ved med at få flere folk ind for at bekæmpe brandene.

Hjælp fra Canada og Australien

Behovet for hjælp er så stort, at Californien nu rækker ud efter hjælp i andre lande.

- Vi har bedt Canada om at sende mandskab og materiel. Mange kan godt huske 2017, hvor vi fik hjælp og ydede hjælp, da dygtige brandmænd fra Australien bekæmpede naturbrandene. Dem har vi også bedt om at komme og hjælpe os, siger Californiens guvernør, Gavin Newsom.

Californien har de senere år været hårdt ramt af skovbrande på grund af varmere somre og udbredt tørke. I de voldsomme brande i 2018 blev blandt andet byen Paradise tæt på udslettet.

Otte af de ti største brande i Californien er opstået inden for de seneste 15 år.