Coronavirus

Højeste smittetal i flere måneder i Italien: - Man vil på ingen måde tilbage til forårets tilstande

Den italienske regering har indført nye strenge maskekrav og beordret natklubberne lukket.

Da coronavirussen kom til Europa, ramte den hårdest i Italien. Italienerne fik langsomt kontrol med epidemien, men først efter tusindvis af dødsfald. Og nu stiger smittetallet igen.

Lørdag har Italien registreret 1071 nye tilfælde af coronavirus på 24 timer, og det er første gang siden maj, at der er over 1000 nye tilfælde på et døgn.

Hvor det gik værst udover Norditalien i epidemiens begyndelse, rammer smitten nu i højere grad længere sydpå.

I den seneste opdatering af smittetallene har Lazio, regionen omkring Rom, med 215 nye tilfælde på et døgn oplevet den største stigning af alle regioner.

Det er især nattelivet og folk, der vender hjem fra ferie andre steder i landet eller udlandet, der får skylden for den nye stigning.

Nye krav om mundbind

I denne uge har regeringen igen strammet reglerne. Natklubberne er beordret lukket, og nu skal alle bære mundbind i det offentlige rum fra klokken 18 om aftenen til klokken 06 om morgenen.

- Jeg tror, opfattelsen er, at man på ingen måde vil tilbage til forårets tilstande. Myndighederne vil gøre alt, hvad de kan for at undgå, at man kommer tilbage dertil. Så de indfører nu de her nye regler, og de er primært rettet mod de unge for at forsøge at undgå, at de unge bliver smittet, siger TV 2s korrespondent Divya Das.

Hun fortæller, at der blandt andet er blevet holdt en masse strandfester i løbet af sommeren, og desuden er mange italienere blevet i Italien i stedet for at rejse.

Den 23-årige studerende Alba Chiara Dieli hylder reglerne, og hun håber meget, at hendes jævnaldrende landsmænd vil gøre det samme.

- De er begyndt at glemme, hvordan det var før. Og det er virkelig trist, fordi det er ikke så lang tid siden, og det var superskræmmende, siger hun til TV 2.

Italienerne var igennem en ti uger streng nedlukning, inden barer, restauranter og butikker fik lov til at genåbne i midten af maj.

TV 2 mødte Alba Chiara Dieli i Rom, og her lyder det også fra andre unge, at de gerne vil følge reglerne om at bære mundbind.

- At have masken på i de varmeste timer er virkelig udmattende, men smittetallet er steget, så vi er nødt til at vænne os til at have maske på igen, siger gymnasieeleven Beatrice.

Men for nogle er logikken en smule svær at forstå.

- Hvorfor gjorde vi én ting for to uger siden, og tre dage senere det modsatte?, spørger den studerende Emmanuel Suarte.

Relativt få dødsfald

Det er dog langt fra nyt for italienerne at bære mundbind.

Inden de nye regler trådte i kraft i denne uge, var der allerede krav om mundbind i offentlig transport, taxaer, butikker og i det offentlige rum, hvor det ikke er muligt at holde en konstant fysisk afstand på en meter til andre mennesker.

Italien har registreret over 35.000 coronarelaterede dødsfald.

Trods den seneste måneds stigning i smittetallene, er der forholdsvis få nye dødsfald. Det seneste døgn er der registreret tre dødsfald relateret til coronavirus.