Coronavirus

4000 samlet til corona-eksperiment - hvor hurtigt kan virus sprede sig ved en koncert?

Smitterisiko og coronanedlukning får koncertarrangører til at tænke ud af boksen. Nu bliver der sat tal på risikomomentet.

Koncertbranchen har fået åndenød. Musikerne mangler noget at leve af. Og publikum savner at stå der igen i samlet flok.

Men hvordan sørger man for at afvikle koncerter uden at risikere at sprede coronasmitte?

Det spørgsmål forsøger man nu at sætte tal på ved et forsøg i Tyskland.

Flere tusinde mennesker blev lørdag lukket ind til en koncert, og fælles for dem var, at de alle på forhånd var testet og fundet smittefri. Med avanceret udstyr blev det målt, hvordan de opførte sig, og hvordan smitten ville sprede sig. Hvis den altså spreder sig.

Adfærd skal analyseres

I Arena Leipzig er der normalt plads til 12.000 koncertgængere. Men ved det nye forsøg, hvor også danske koncertarrangører havde fundet vej for at observere og deltage, blev der lukket lidt over 4.000 testpersoner ind.

- Det er første gang, jeg sidder i en koncert af den størrelse, og det skulle jeg ellers gerne have gjort mange gange i løbet af en sommer, så det er lidt specielt det hele, siger Albert Helmig, som er booker for SPOT Festival til TV 2.

Koncerten med sangeren og sangskriveren Tim Bendzko skulle fungere som et eksperiment i, hvordan coronavirus vil kunne sprede sig mellem koncertgængere, og hvordan smitte kan undgås ved større begivenheder.

Publikum blev blandt andet udstyret med små gps-trackere, der kunne spore deres bevægelser, og de skulle spritte hænder med en særlig, uv-følsom desinfektion, så man efterfølgende kunne se, hvor, hvad og hvem publikum havde været mest i berøring med i salen.

Analysen vil tage tid

Samlet skal forsøget fra Leipzig give forskere mulighed for at skabe matematiske modeller, der kan udregne risikoen for smittespredning.

Resultat og konklusioner venter ikke lige om hjørnet, erkender arrangøren Stefan Moritz.

- Det er klart, at når man med 4.000 mennesker måler afstand mellem dem hvert tredje sekund, er der enorme mængder data at analysere. Det skal sorteres og evalueres, og det kommer til at tage tid, siger Stefan Moritz.

Herhjemme har forsamlingsforbud foreløbig lukket koncertsale og festivaller ned siden midten af marts. Og selvom det er blevet muligt at gennemføre mindre udendørs koncerter, er det kun en brøkdel af aktivitetsniveauet fra før coronapandemien greb om sig.

- Situationen er rigtig alvorlig for alle i vores branche, hvor vi kæmper med næb og kløer for at holde fast i både medarbejdere og eksistensgrundlag, siger Maja Kring Schørring, som er sekretariatsleder på Strøm Festival.

Alternative afviklingsformer

Situationen har ført til forsøg med flere alternative afviklingsformer.

Blandt andet har man flere steder herhjemme forsøgt sig med drive-in koncerter i biler, og for nylig forsøgte man sig i Newcastle med en udendørs mini-festival, hvor folk blev placeret i en slags lukkede platforme eller båse.

Smitterisikoen ved en koncert er ellers stor, fordi coronavirussen er "meget smitsom" og der er "stor risiko for sociale interaktioner", som virolog Allan Randrup Thomsen formulerer det.

- Luften kan blive ret fortættet, hvis mange rocker med, og risikoen for smitte er højere inde end ude, fordi der ikke er samme grad af luftskifte, siger han.

Varigheden af arrangementet betyder også noget. Korte koncerter er bedre end festivaler over flere dage.