USA VALG

Obama langer ud efter Trump: Har behandlet sit præsidentskab som et realityshow

Kommentatorer kalder Obamas tale for historisk og usædvanlig.

USA’s tidligere præsident Barack Obama langede ud efter sin efterfølger Donald Trump, da han natten til torsdag talte til demokraternes partikonvent.

- Jeg havde håbet for vores lands skyld, at Donald Trump havde vist en interesse i at tage jobbet alvorligt, lød det fra Barack Obama.

Han beskyldte Trump for ikke at bruge sin magt som præsident til andet end at hjælpe sig selv og sine venner.

- Han har ikke vist interesse i at behandle sit præsidentskab som andet end endnu et realityshow, som han kan bruge til at få den opmærksomhed, han hungrer efter, lød det fra Barack Obama.

- Donald Trump er ikke vokset ind i jobbet. Fordi det kan han ikke. Og konsekvenserne af den fiasko er alvorlig.

Kommentatorer: Historisk og usædvanligt

Journalist og USA-kommentator David Trads kalder Barack Obamas angreb på Donald Trump for usædvanligt.

- Det er et historisk øjeblik, hvor den tidligere præsident angriber den siddende præsident. Ikke bare angriber ham, han siger simpelthen, at den siddende præsident Donald Trump får demokratiet til at forvitre, lyder det fra David Trads.

Han bakkes op af USA-kommentator Mads Fuglede, der sidder i Folketinget for Venstre.

- Det er det største normbrud, som vi har været vidne til ved dette konvent. At en tidligere præsident ikke bare er en statsmand, men påtager sig rollen som den, der udfører et nøje tilrettelagt karaktermord på en siddende præsident, det er usædvanligt. Meget usædvanligt.

Trump: Obama gjorde det dårligt

Donald Trump reagerede på Obamas tale via sin foretrukne platform, det sociale medie Twitter, hvor han linkede til en video fra mediet Fox News af sin egen tale fra Det Hvide Hus.

- Præsident Obama gjorde ikke et godt stykke arbejde. Grunden til, at jeg er her, er præsident Obama og Joe Biden. Hvis de havde gjort det godt, ville jeg ikke være her. Hvis de havde gjort det godt, ville jeg sikkert ikke være stillet op. De gjorde det så dårligt, at jeg nu står foran jer som præsident, lyder det fra præsident Trump.

Steinmetz: Ingen fortilfælde i nyere historie

TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz, har fulgt reaktionerne i USA på Obamas tale.

- Fællesnævneren i reaktionerne er, at det er højst opsigtsvækkende, at man har en tidligere præsident, som retter så skarpt et angreb, så personligt et angreb mod sin efterfølger. Der findes ingen fortilfælde i den nyere historie.

Ifølge Jesper Steinmetz er det Barack Obamas måde at hævne sig på Donald Trump, der i lang tid har langet ud efter Barack Obama og blandt andet beskyldt ham for at spionere på Trumps kampagne. En beskyldning Trump gentog på Twitter, mens Obama talte.

- Han spionerede på min kampagne og blev taget i det.

- Det fortæller, hvilke usædvanlige tider vi lever i. Og når vi lever i usædvanlige tider, bliver man nødt til at bruge usædvanlige metoder. Det må man sige, Obama gjorde i aften, siger Jesper Steinmetz.

Kalder Joe Biden sin bror

Barack Obama var en af flere prominente personer, der talte på dag tre af det fire dage lange partikonvent, der i år er virtuelt som følge af coronasituationen.

Formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi og tidligere præsidentkandidat Hillary Clinton talte også, inden Kamala Harris gik på, da hun officielt blev udnævnt til vicepræsidentkandidat.

Barack Obama fandt også tid til at rose sin tidligere vicepræsident, Joe Biden, som natten til onsdag officielt blev udnævnt til demokraternes præsidentkandidat.

- Jeg vidste ikke, at jeg ville ende med at finde en bror, sagde han med henvisning til sit samarbejde med sin 18 år ældre vicepræsident.

- I otte år var Joe den sidste i rummet, når jeg stod over for en stor beslutning. Han gjorde mig til en bedre præsident, og han har karakteren og erfaringen til at gøre vores land bedre.