USA VALG

Fire ting du skal vide om 'kvindernes aften' ved demokraternes konvent

Kamala Harris blev udnævnt som vicepræsidentkandidat på en aften, hvor kvinderne stjal billedet ved demokraternes konvent.

Det var kvindernes aften på tredjedagen af demokraternes partikonvent, der som følge af coronakrisen afholdes virtuelt og uden publikum.

Natten til torsdag talte både tidligere førstedame Hillary Clinton, senator Elizabeth Warren, formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, tidligere kongresmedlem Gabrielle Giffords og demokraternes vicepræsidentkandidat, Kamala Harris.

Det var ikke kun prominente kvinder, som var i centrum. Også helt almindelige amerikanske kvinder fik taletid på konventets næstsidste dag.

Det er på ingen måde et tilfælde, at demokraterne nu har kørt kvinderne i stilling. Erfaringerne viser, at et flertal af amerikanske kvinder stemmer demokratisk, mens et flertal af mændene stemmer republikansk.

Her er fire ting, du ifølge USA-analytiker Mirco Reimer-Elster skal vide om nattens taler.

Hvorfor spiller kvinderne så stor en rolle?

Demokraterne er i stigende grad ved at blive kvindernes parti. Det så man både i form af Hillary Clintons primærvalgsejr i 2016 og ved midtvejsvalget i 2018, hvor rekordmange demokratiske kvinder blev valgt til Kongressen, takket være en stor mobilisering af kvindelige vælgere. Læg hertil Joe Bidens løfte om at vælge en kvindelig vicepræsidentkandidat ved dette valg.

Det er dog værd at bemærke, at demokraternes hidtil eneste kvindelige præsidentkandidat, Hillary Clinton, blev gemt godt væk i nat, men en mindre fremtrædende taletid.

- Hun skrev godt nok historie for fire år siden, men hun blev samtidig ”damaged goods”, fordi hun er kvinden, der tabte til Trump, siger Mirco Reimer-Elster.

Hvem leverede aftenens bedste tale?

Hvis man kun skal vælge blandt de mange kvindelige talere, bliver det ifølge Mirco Reimer-Elster "et ræs mod bunden". Skal man alligevel pege på én, bliver det Elizabeth Warren. Hun fik sat de bedste rammebetingelser for sin tale ved at vælge en skole, der styrkede hendes egen fortælling som tidligere underviser, og hun var med til at italesætte en demokratisk mærkesag, uddannelsespolitikken.

- Nancy Pelosi på en talerstol kan derimod få selv en postkasse til at fremstå karismatisk. Pelosi er helt sikkert en dygtig politisk håndværker, men retorisk er hun også efter 45 år i politik imponerende uimponerende, siger USA-analytikeren.

Hvorfor talte Barack Obama så netop i nat?

Mange steder er den tidligere præsidents tale løbet med opmærksomheden. Det kan derfor virke mærkeligt, at demokraterne satte sit måske mest prominente navn til at tale på "kvindernes aften". Men ifølge Mirco Reimer-Elster ligger der formentlig strategiske overvejelser bag i forhold til det samlede budskab, som partiet vil levere.

Obama er stadig det største politiske navn i Det Demokratiske Parti, også blandt kvinder. Og så vil partiet formentlig undgå, at Obama skulle tale samme aften som Biden, der taler torsdag.

- Man har nok været bange for, at han ville overskygge Biden. Det havde været som at sætte Lionel Messi over for en Serie 5-spiller. Derudover passede Obamas brandtale godt ind i nattens tema om ”en mere perfekt union”, der påpeger de fortsatte fejl og mangler, som demokraterne ser i dagens USA, siger Mirco Reimer-Elster.

Har talerne overhovedet betydning for valget?

Ifølge Mirco Reimer-Elster er det svært at bedømme konventtalers konkrete effekt, men det er veldokumenteret, at konventerne har en mærkbar effekt på valgkampen.

- Vi ser typisk ret vilde udsving – den såkaldte ”convention bounce” - i meningsmålingerne direkte efter partikonventerne. Hvorvidt det også forholder sig sådan i år, hvor konventerne er virtuelle, er svært at sige.

- Det samme gør sig gældende i forhold til at kunne skabe begejstring hos græsrødderne, der skal ud og stemme dørklokker, foretage telefonopkald og registrere vælgere i de kommende måneder. Men konventerne er stadig overgangen til valgkampens hede fase, siger USA-analytikeren.