Coronavirus

WHO efter festbilleder fra Wuhan: Folk skal kunne leve et normalt liv

Billeder af tusindvis af festende kinesere i et vandland har vakt opsigt, men WHO mener ikke, at man skal pege fingre.

Billeder fra den kinesiske by Wuhan gik i weekenden verden rundt.

I det populære vandland Maya Beach Water Park var tusindvis af kinesere stuvet sammen til en elektronisk musikfestival i byen, og billederne har vakt opsigt.

Vi kan ikke klandre folk for at ville leve et normalt liv

Maria Van Kerkhove, epidemiolog, WHO

Artiklen fortsætter under billederne.

Men nu tager Verdenssundhedsorganisationen, WHO, de mange festende kinesere i byen, hvor coronapandemien havde sit udspring, i forsvar.

- Vi kan ikke klandre folk for at ville leve et normalt liv, siger WHO-epidemiolog Maria Van Kerkhove ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Samtidig tilføjer hun, at WHO har set lignende billeder fra en lang række andre lande. Hun understreger dog, at ingen er uovervindelig over for coronavirus.

- Det er meget vigtigt at forstå, at der er en risiko, og hvis det er muligt, så bør man undgå at forsamles i store menneskemængder, siger Maria Van Kerkhove.

Dykkermasker frem for mundbind

Billeder fra vandlandet Maya Beach Water Park viser tusindvis af kinesere, der lørdag 15. august glemte alt om at overholde de almindelig kendte regler om at holde social afstand og beskytte sig i det offentlige rum i form af mundbind.

I stedet var dykkermasker og baderinge i høj kurs i det populære vandland.

Den elektroniske musikfestival i Wuhan står i skarp kontrast til de billeder, som tidligere er set i den kinesiske millionby i Hubei-provinsen, hvor de første rapporter om coronavirus begyndte omkring årsskiftet.

På grund af spredning af coronavirus måtte Wuhan lukke ned i januar, hvor byens over ti millioner indbyggere dermed blev isoleret fra omverdenen.

Gaderne lå øde i storbyen, mens de kinesiske myndigheder kæmpede for at slå udbruddet af coronavirus ned, og først efter 76 dage begyndte millionbyen at lukke op og lempe de omfattende restriktioner i begyndelsen af april.

Men nu er hverdagen vendt tilbage i Wuhan med genåbning af natklubber, forlystelsesparker og vandland.

Der er stadig en risiko for, at virussen kan vende tilbage til Wuhan

Sanjaya Senanayake, professor i infektionssygdomme

Faren er ikke drevet over

De kinesiske myndigheder hævder effektivt at have stoppet spredningen af covid-19, så det igen er muligt at opføre sig som før coronavirussen ændrede dagsordenen.

I Wuhan har der ikke været nogen, der er officielt er bekræftet smittet med coronavirus siden midten af maj ifølge myndighederne.

Men faren fra den dødbringende coronavirus er endnu ikke drevet over i den kinesiske millionby.

Det siger Sanjaya Senanayake, der er professor i infektionssygdomme ved universitet i Canberra i Australien, til BBC.

- Problemet er, at vi på verdensplan ikke har nedkæmpet covid-19. Der er stadig en risiko for, at virussen kan vende tilbage til Wuhan, siger Sanjaya Senanayake.

Ifølge Johns Hopkins University er flere end 4700 kinesere døde med covid-19.

Der er samtidig registreret tæt på 90.000 bekræftede smittetilfælde i verdens folkerigeste land.

På verdensplan er flere end 22 millioner mennesker smittet med coronavirus, og mindst 780.000 er døde med covid-19 i kroppen.