Coronavirus

Nyt smitteudbrud truer Sydkorea - igen er en religiøs gruppe i fokus

Flere kirker i Sydkorea har været under beskydning for at starte smittekæder.

Med 297 nye smittetilfælde har Sydkorea onsdag registreret sin største stigning i antallet af daglige coronasmittede siden begyndelsen af marts.

90 procent af de nye tilfælde er i hovedstaden Seoul, og mange kan spores tilbage til en kirke i storbyen, der har over 25 millioner indbyggere.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Vi befinder os i en fortvivlende farlig krise, hvor smitte spreder sig i Seouls storbyområde og truer med at føre til en massiv landsdækkende spredning, siger vicesundhedsminister Kim Gang-lip på et pressemøde ifølge Reuters.

Det er sjette dag i træk, at Sydkorea registrerer en trecifret stigning i coronasmittede. Ifølge landets sundhedsmyndigheder er det samlede smittetal nu på 16.058, mens 306 personer med covid-19 har mistet livet.

Sydkoreanerne har tidligere fået ros for deres effektive håndtering af coronakrisen.

Menighed er hotspot

Mindst 166 af de 297 nye smittede har forbindelse til den kristne Sarang Jeil-menighed i Seoul. Dermed er i alt 623 personer fra menigheden blevet smittet med covid-19.

Myndighederne i landet, som tidligere er blevet fremhævet internationalt for sin håndtering af coronakrisen med stort fokus på smittesporing og massetests, sætter nu alt ind for at begrænse smitten i menigheden, der ledes af den systemkritiske pastor Jun Kwang-ho.

8500 betjente har fået til opgave at inddæmme smitten og opspore mindst 600 af menighedens medlemmer, som burde være i isolation. Samtidig er det planen at teste alle cirka 4000 medlemmer af Sarang Jeil-kirken.

Myndighederne modarbejdes af pastor Jun Kwang-ho og hans følgere, som mener, at de mange smittetilfælde i hans kirke er en sammensværgelse fra styrets side. Derfor nægter mange af menighedens medlemmer at lade sig teste og gå i selvisolation.

Desuden deltog mange af Jun Kwang-hos følgere i weekenden i en stor demonstration, hvor sydkoreanere fra hele landet gik på gaden mod regeringen i Seoul. Derfor frygter myndighederne nu, at mange flere kan være blevet smittet under protesterne i Seoul.

Premierminister Chung Sye-kyun har truet med at retsforfølge medlemmer af menigheden, som modarbejder myndighedernes forsøg på at begrænse smitten.

Anden religiøs leder under anklage

I Seoul er natklubber, karaokebarer og buffet-restauranter beordret lukket. Samtidig er der indført forbud mod forsamlinger på over 50 personer indendørs og 100 personer udendørs.

Kwon Jun-wook, leder af Sydkoreas sundhedsmyndigheder, siger ifølge Reuters, at landet står ved en skillevej.

Han advarer om, at det kan blive nødvendigt at lukke skoler og begrænse forsamlinger til 10 personer, hvis smittetallet fortsætter med at stige med samme hast.

Flere kirker i Sydkorea har været under beskydning for at starte smittekæder.

Den 1. marts i år blev den 88-årige religiøse leder Lee Man-hee samt 11 andre lederfigurer fra Shincheonji-kirken anklaget for at tilbageholde information om smittede medlemmer af menigheden.

De 12 blev anklaget for drab, for at forårsage skade og for at bryde loven for kontrol med smitsomme sygdomme.