Coronavirus

Norge sætter Region Hovedstaden på rød coronaliste

Med de nye norske rejsevejledninger er i alt tre danske regioner gået fra gul til rød status på smittekortet for Europa.

Norge markerer nu Region Hovedstaden som rød og fraråder dermed nordmændene at rejse til København, meddeler det norske udenrigsministerium.

Samtidig betyder tilføjelsen på den røde liste, at personer som rejser fra København til Norge ved indrejse til Norge skal i karantæne i ti dage fra den dag, man ankommer.

De nye rejsevejledninger træder i kraft natten til lørdag, altså 22. august.

Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden, kalder Norges beslutning for "meget ærgerlig".

- Jeg kunne godt tænke mig at se de beregninger, der ligger til grund for, at Region Hovedstaden skal være rød. Lige nu er smittetrykket lavt, siger hun.

Hun siger, at beslutningen vil have konsekvenser for turismen og skriver på Twitter, at der er tale om en overreaktion fra norsk side.

- Det er ærgerligt, fordi vi i forvejen har en hovedstad, der har været hårdt ramt denne sommer, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Med den nyeste rejsevejledninger frarådes nordmændene nu alle unødvendige rejser til i alt tre danske regioner. Udover hovedstadregionen har også Region Sjælland og Region Midtjylland allerede per 15. august fået status som røde som følge af de forhøjede smittetal den seneste tid.

- På baggrund af Folkehelseinstituttets vurdering af smittesituationen for corona har regeringen besluttet at disse lande og regioner går fra gult til rødt på smittekortet for Europa, skriver det norske Udenrigsministerium.

Region Hovedstaden har aktuelt registreret 24 smittede per 100.000 indbyggere og er dermed over den fastsatte grænse på 20.

Bedst at blive hjemme i Norge

I den forbindelse sagde Norges statsminister Erna Solberg for en uge siden:

- Hvis vi koger det ned til det absolut mest enkle budskab: Lige nu er det bedst at holde sig hjemme i Norge.

Mandag blev også Storbritannien, Grækenland, Irland og Østrig indbefattet af mere restriktive rejsevejledninger som følge af smittesituationen. Også Polen, Malta, Island, Cypern, Færøerne og Holland har rød status.

Danskere fra røde regioner skal i karantæne ved indrejse til Norge

Af den danske Udenrigsministeriums hjemmeside fremgår det, at personer bosiddende i en af de nu tre røde danske regioner eller Færøerne ved indrejse i Norge skal kunne dokumentere, at man kan tage ophold på et passende karantænested. Kan man ikke det, kan man ikke få indrejsetilladelse.

Danmark fraråder fortsat ikke danskere at rejse til Norge.

Også i Island har man skærpet restriktionerne for borgere fra Danmark.

Det har fået Danmark til fra onsdag at fraråde ikke-nødvendige rejser til Island, mens også de tre baltiske lande, Estland, Letland og Litauen, er den seneste uge kommet på listen over lande, Danmark fraråder rejser til.

Hver torsdag meldes der nyt ud om de danske rejsevejledninger.