Joe Biden er officielt nomineret som præsidentkandidat

Bill Clinton var blandt talerne på andendagen af det virtuelle konvent.

Den 77-årige Joe Biden er formelt blevet nomineret som præsidentkandidat for demokraterne. Det skete natten til onsdag på partiets konvent, som bliver afholdt virtuelt over fire dage.

- Tak til jer alle. Det betyder alt for mig og min familie, siger den forhenværende vicepræsident Biden i en direkte webcast fra sin hjemstat Delaware.

Demokraternes konvent startede tirsdag, hvor blandt andet den tidligere f√łrstedame Michelle Obama og den demokratiske senator fra Vermont, Bernie Sanders, talte.

Natten til onsdag var det så den tidligere demokratiske præsident Bill Clintons tur til at tale sin sag for Joe Biden.

Angreb Trumps håndtering af coronakrisen

Her gik han direkte til angreb p√• den republikanske pr√¶sident Trump og dennes h√•ndtering af coronapandemien. Han n√¶vnte blandt andet, at USA har fire procent af verdens befolkning, men 25 procent af verdens covid-19-tilf√¶lde, og at landet nu ser arbejdsl√łsheden tredoblet.

- I s√•danne tider burde Det Hvide Hus v√¶re en kommandocentral. I stedet er det en stormcentral. Der er kun kaos. En ting √¶ndrer sig dog aldrig: Hans evne til at skubbe ansvaret fra sig og l√¶gge skylden p√• andre, l√łd det blandt andet fra den tidligere pr√¶sident.

Bill Clinton fortsatte med at tale direkte til vælgerne:

- Nu er det op til jer at beslutte, om I vil forny hans kontrakt eller hyre en anden, sagde han, inden han slog fast, at "vores valg falder på Joe Biden."

Natten til onsdag var det den tidligere demokratiske præsident Bill Clintons tur til at tale sin sag for Joe Biden.

I talen fortsatte Bill Clinton med at remse op, hvilke samfunds√łkonomiske tiltag Joe Biden vil bringe til amerikanernes hverdag, herunder betalt familie- og syge-orlov.

Til slut tegnede han kontrasterne op mellem de to præsidentkandidater.

- I ved, hvad Trump vil g√łre, hvis han f√•r fire √•r mere. Han vil bebrejde, mobbe og bagatellisere. Og I ved, hvad Joe Biden vil g√łre: build back better (genopbygge til det bedre, red.), sagde Clinton, inden han sluttede:

- Valget er klart. Og vores lands fremtid afhænger af det.

Lyn-analyse

Clinton mindede om, at Biden sammen med Obama i 2009 ledte USA ud af finanskrisen - og at han kan g√łre det igen efter coronakrisen. Trump markedsf√łrer sig p√• jobskabelse og √łkonomi, men Biden har fremlagt en meget konkret √łkonomisk plan for, hvad han vil. Det er ogs√• et "America First". Han vil prioritere amerikanske arbejdere og amerikanske varer. Han svinger ikke den internationale fane om at genetablere gamle alliancer, men sl√•r sig derimod op p√• at genopbygge landet og give job tilbage til arbejderne.

Kvinderne fylder mere end Clinton

Bill Clintons tale var relativt kort - knap fem minutter i forhold til eksempelvis Michelle Obamas tale, som varede op mod 20 minutter.

Det er dog også tydeligt, at Bill Clinton ikke længere har en fremtrædende plads i det demokratiske parti, siger USA-ekspert David Trads til TV 2.

Med sine 74 år er Bill Clinton er ved at være en ældre statsmand - dog ikke så gammel som Joe Biden, der er 77 år.

- Men han bringer to klare budskaber. Det ene handler om lederskab, hvor han g√łr opm√¶rksom p√•, at Trump er en d√•rlig leder og en kaotisk mand, som ikke har styr p√• noget. Og s√• vil Biden levere p√• det, der var Clintons egen styrke: ansvarlig √łkonomi og jobskabelse. Her appellerer han til de √¶ldre hvide v√¶lgere, siger David Trads.

USA-ekspert og folketingsmedlem for Venstre Mads Fuglede var derimod en smule skuffet over Clintons tale.

- Han har en meget mindre rolle nu. Kvinder fylder mere i partiet i dag og definerer, hvad det vil sige at være demokrat. Men det klæder ham at træde i baggrunden på den konto. Han leverer et klart og koncist budskab med den erfaring og troværdighed, han selv har, siger han.