USA VALG

Joe Biden er officielt nomineret som præsidentkandidat

Bill Clinton var blandt talerne på andendagen af det virtuelle konvent.

Den 77-årige Joe Biden er formelt blevet nomineret som præsidentkandidat for demokraterne. Det skete natten til onsdag på partiets konvent, som bliver afholdt virtuelt over fire dage.

- Tak til jer alle. Det betyder alt for mig og min familie, siger den forhenværende vicepræsident Biden i en direkte webcast fra sin hjemstat Delaware.

Demokraternes konvent startede tirsdag, hvor blandt andet den tidligere førstedame Michelle Obama og den demokratiske senator fra Vermont, Bernie Sanders, talte.

Natten til onsdag var det så den tidligere demokratiske præsident Bill Clintons tur til at tale sin sag for Joe Biden.

Angreb Trumps håndtering af coronakrisen

Her gik han direkte til angreb på den republikanske præsident Trump og dennes håndtering af coronapandemien. Han nævnte blandt andet, at USA har fire procent af verdens befolkning, men 25 procent af verdens covid-19-tilfælde, og at landet nu ser arbejdsløsheden tredoblet.

- I sådanne tider burde Det Hvide Hus være en kommandocentral. I stedet er det en stormcentral. Der er kun kaos. En ting ændrer sig dog aldrig: Hans evne til at skubbe ansvaret fra sig og lægge skylden på andre, lød det blandt andet fra den tidligere præsident.

Bill Clinton fortsatte med at tale direkte til vælgerne:

- Nu er det op til jer at beslutte, om I vil forny hans kontrakt eller hyre en anden, sagde han, inden han slog fast, at "vores valg falder på Joe Biden."

Natten til onsdag var det den tidligere demokratiske præsident Bill Clintons tur til at tale sin sag for Joe Biden.

I talen fortsatte Bill Clinton med at remse op, hvilke samfundsøkonomiske tiltag Joe Biden vil bringe til amerikanernes hverdag, herunder betalt familie- og syge-orlov.

Til slut tegnede han kontrasterne op mellem de to præsidentkandidater.

- I ved, hvad Trump vil gøre, hvis han får fire år mere. Han vil bebrejde, mobbe og bagatellisere. Og I ved, hvad Joe Biden vil gøre: build back better (genopbygge til det bedre, red.), sagde Clinton, inden han sluttede:

- Valget er klart. Og vores lands fremtid afhænger af det.

Lyn-analyse

Clinton mindede om, at Biden sammen med Obama i 2009 ledte USA ud af finanskrisen - og at han kan gøre det igen efter coronakrisen. Trump markedsfører sig på jobskabelse og økonomi, men Biden har fremlagt en meget konkret økonomisk plan for, hvad han vil. Det er også et "America First". Han vil prioritere amerikanske arbejdere og amerikanske varer. Han svinger ikke den internationale fane om at genetablere gamle alliancer, men slår sig derimod op på at genopbygge landet og give job tilbage til arbejderne.

Kvinderne fylder mere end Clinton

Bill Clintons tale var relativt kort - knap fem minutter i forhold til eksempelvis Michelle Obamas tale, som varede op mod 20 minutter.

Det er dog også tydeligt, at Bill Clinton ikke længere har en fremtrædende plads i det demokratiske parti, siger USA-ekspert David Trads til TV 2.

Med sine 74 år er Bill Clinton er ved at være en ældre statsmand - dog ikke så gammel som Joe Biden, der er 77 år.

- Men han bringer to klare budskaber. Det ene handler om lederskab, hvor han gør opmærksom på, at Trump er en dårlig leder og en kaotisk mand, som ikke har styr på noget. Og så vil Biden levere på det, der var Clintons egen styrke: ansvarlig økonomi og jobskabelse. Her appellerer han til de ældre hvide vælgere, siger David Trads.

USA-ekspert og folketingsmedlem for Venstre Mads Fuglede var derimod en smule skuffet over Clintons tale.

- Han har en meget mindre rolle nu. Kvinder fylder mere i partiet i dag og definerer, hvad det vil sige at være demokrat. Men det klæder ham at træde i baggrunden på den konto. Han leverer et klart og koncist budskab med den erfaring og troværdighed, han selv har, siger han.