Viralt foto hævder at vise Trumps sabotage, men sandheden er en anden

16x9
Det amerikanske postvæsen er blevet en vigtig historie frem mod præsidentvalget i USA. Foto: Bryan R. Smith / Ritzau Scanpix

Et billede af deponerede postkasser i Wisconsin gik viralt og blev brugt som bevis pĂĄ Trumps 'sabotage' af valghandlingen. Men billedet er fake news.

I de forgange dage er et billede af deponerede postkasser i den amerikanske delstat Wisconsin gĂĄet viralt.

Konteksten var ifølge afsenderen klokkeklar: Postkasserne bliver fjernet i Wisconsin – som er en vigtig svingstat ved efterårets præsidentvalg - fordi præsident Donald Trump og hans nye postchef er i fuld gang med at sabotere muligheden for at brevstemme i et koordineret forsøg på at underminere det amerikanske demokrati.

Der er bare Ă©t problem med at bruge billedet i denne kontekst: det er sĂĄkaldt fake news.

Faktatjekkere fra amerikanske Politifact slår entydigt fast, at billedet fra Wisconsin ikke kan relateres til debatten om en underminering af brevstemmerne. Ifølge postvæsenet drejer det sig om en rutinemæssig omflytning og fornyelse af postkasserne, og de omtalte postkasser har været deponeret hos en fast underleverandør i Wisconsin, fordi de skal renoveres.

Misinformation spredte sig

Facebook har nu fjernet et lignende opslag fra samme afsender som en del af det sociale medies kamp mod misinformation.

Twitter derimod lader stadig brugeren sprede misinformation. I skrivende stund er ovennævnte tweet blevet delt flere end 82.000 gange.

Billedet er også blevet brugt af mange medier og kommentatorer både i USA og internationalt i forbindelse med diskussionen om præsident Trump og USA's postvæsen. Heriblandt danske TV 2, som nu har tilføjet en rettelse til artiklen, hvor billedet indgår.

Sagen viser hvor vigtigt det er, at medier, kommentatorer og alle andre udviser den nødvendige kildekritik.

Et andet problem i denne sammenhæng er, at afsenderen heller ikke blev deklareret klart og tydeligt. Thomas Kennedy er en venstreorienteret aktivist, der tidligere har arbejdet for Bernie Sanders, hvilket gør ham til en partskilde.

Giver pĂĄstanden mening?

Det er også vigtigt at holde sig for øje, at det stadig er en udokumenteret påstand, at postkasserne generelt skulle blive fjernet i et systematisk forsøg fra Trump for at sabotere valget. En påstand, som bliver rettet mod USA's præsident fra hans politiske modstandere.

Eksemplerne, der bliver fremhævet i den sammenhæng, omhandler blandt andet delstaterne Oregon og New York. Med andre ord delstater, som republikanerne ikke har vundet siden 1984, og hvor Trump fik under 40 procent af stemmerne i 2016.

Derfor bør man som det første spørge sig selv: Lyder det realistisk, at man starter en stort anlagt sabotage af valghandlingen i ærkedemokratiske delstater, som Trump ikke har nogen realistisk mulighed for at vinde?

Muligvis, men i sĂĄ fald lyder det som en Egon Olsen-plan.

Postvæsenet har selv været ude og forklare, at der er tale om rutinemæssige procedurer, hvor ikke-ofte-benyttede postkasser bliver fjernet eller rykket, ligesom der løbende er renoveringer af postkasser landet over.

Det var i øvrigt (selvfølgelig) også tilfældet under Trumps forgænger Barack Obama, og postvæsenets økonomiske problemer, rigide regler og manglende evne til at tilpasse sin drift til den digitale transformation er således en historie, der går mange år tilbage.

Billederne af de fjernede postkasser tjener derfor som en vigtig læring på vej ind i den afgørende fase af den amerikanske valgkamp, for det hverken første eller sidste gang, at nogen vil forsøge at påvirke valgkampen med falske oplysninger.