Udland

Trump vil benåde kvinde 124 år efter hendes død

Kvindesagsaktivisten Susan B. Anthony blev forfulgt og dømt for at kæmpe for sit køns ret til at stemme.

USA's præsident, Donald Trump, har taget et hop tilbage i historiebøgerne, og meddeler tirsdag, at han vil benåde Susan B. Anthony.

Det sker 124 år efter hendes død - og endnu længere efter den forbrydelse, hun i sin tid blev dømt for.

I den amerikanske kvindesagsbevægelse har Susan B. Anthony en særlig status på grund af sin insisterende kamp for kvinders valgret.

- Jeg underskriver en fuld og komplet benådning for Susan B. Anthony, for sådan en har hun aldrig fået, sagde Donald Trump ved en ceremoni i Det Hvide Hus, som fejrede 100-året for inkluderingen af artikel 19 i den amerikanske forfatning.

Artikel 19 blev først vedtaget i 1920 og sikrede kvinder stemmeret. Det havde ikke mindst Susan B. Anthony en stor fortjeneste i, da hun 50 år tidligere kæmpede for ligestilling på det område mellem mænd og kvinder.

Nægtede at betale bøde

I 1872 blev Susan B. Anthony anholdt og idømt en - målt i datidens penge - voldsomt stor bøde på 100 dollar i en retssag under stor mediebevågenhed.

Hun nægtede pure at betale bøden, "fordi det var et brud på hendes fundamentale rettigheder som borger". Men retssagen blev startskuddet på en lang og sej kamp for at sikre kvinder stemmeret.

- Hun er en meget, meget vigtig person, sagde Donald Trump tirsdag.

New Yorks viceguvernør, demokraten Kathy Hochul, synes ikke om Donald Trumps omklamring af en af landets fremmeste kvindesagspionerer.

- Hun var stolt af ikke at betale sin bøde for på den måde at rette opmærksomheden på kvinders rettigheder. Lad hende hvile i fred, skriver Kathy Hochul på Twitter.

Dukkede også op i 2016

Det er ikke første gang, Susan B. Anthonys navn dukker op på et tidspunkt, hvor den amerikanske valgkamp begynder at tage fart.

Under valgkampen i 2016 opsøgte Hillary Clinton støtter Susan B. Anthonys gravsten og klistrede den til med "I voted" (jeg stemte, red.) stickers fra valgsteder rundt omkring i USA.

Under valgkampen i 2016 opsøgte Hillary Clinton støtter Susan B. Anthonys gravsten og klistrede den til med "I voted" (jeg stemte, red.) stickers fra valgsteder rundt omkring i USA.

Hvis Donald Trump skal gøre sig håb om at få fire år mere som USA's præsident, er det da også de kvindelige vælgere, han skal gøre kur til.

Foreløbige prognoser peger på, at demokraternes præsidentkandat Joe Biden har 56 procents tilslutning blandt de kvindelige vælgere.