Rusland: Vi er klar til at vaccinere mod coronavirus om en måned

Rusland er gået i gang med at masseproducere vaccinen, samtidig med at den endelige test går i gang.

Rusland vil begynde at massevaccinere befolkningen med den nyudviklede coronavaccine om en måned. Det skriver Ritzau med henvisning til flere russiske medier, blandt andet nyhedsbureauet Rio Novosti.

Aleksander Ginzburg, der er chef for det russiske forskningsinstitut Gamaleja, der har udviklet den nye vaccine, siger i dag, at massevaccinationerne vil begynde, så snart der er produceret en tilstrækkelig mængde.

Tidligere har andre russiske kilder sagt, at man ville starte massevaccination i oktober i Rusland og stille vaccinen til rådighed for andre lande i november.

Det var den russiske præsident, Vladimir Putin, der tirsdag fortalte omverdenen nyheden om, at Rusland nu var klar med vaccinen 'Sputnik V' mod coronavirus.

Dagen efter kunne de russiske myndigheder tilføje, at fase 3-afprøvningen af den nye vaccine var gået i gang med flere tusinde forsøgspersoner i Rusland, Mellemøsten og Latinamerika.

Lørdag oplyste den russiske regering så, at man nu havde begyndt masseproduktionen af vaccinen.

Fase 3 er kun lige begyndt

Putins nyhed blev modtaget med en vis skepsis af omverdenen, eftersom der ikke er offentliggjort nogen forskningsresultater om udviklingen af vaccinen.

Samtidig er den store afprøvning af vaccinen på mange tusinde forsøgspersoner – den såkaldte fase 3-test – der normalt afgør et nyt lægemiddels effektivitet og mulige bivirkninger, altså kun lige begyndt og måneder fra at nå frem til en konklusion.

- Jeg håber, at russerne endelig har bevist, at vaccinen er sikker og effektiv. Men jeg tvivler meget på det, kommenterede den førende amerikanske ekspert på området, dr. Anthony Fauci, til tv-stationen ABC.

Vladimir Putin har imidlertid affærdiget omverdenen skepsis og forsikrer, at vaccinen er effektiv og sikker. Han fremhævede på tirsdagens pressemøde, at hans egen datter allerede havde fået to doser af vaccinen.

- Hun er en del af afprøvningen, forklarede Vladimir Putin.

I april indførte Rusland ny lovgivning, som fjernede kravet om, at fase 3-testningen var gennemført, før et nyt lægemiddel kunne godkendes og tages i brug.

Sputnik V har således kun været testet på 76 personer før godkendelsen.

Flere andre vacciner på vej

Flere lande er ligesom Rusland langt fremme med udviklingen af en vaccine mod coronavirus. Medicinalfirmaer i både USA og Storbritannien har startet deres fase 3-afprøvning af nyudviklede vacciner.

I Kina har myndighederne allerede i juni godkendt en eksperimental behandling til brug for medlemmer af Kinas væbnede styrker, skriver CNN.

Rusland er med over 900.000 smittetilfælde det land i verden, der har registreret fjerdeflest coronasmittede efter USA, Brasilien og Indien.