USA VALG

USA's postvæsen slår alarm før præsidentvalget: Millioner af stemmer kan blive ugyldige

Samtidig stiller hundredetusindevis af postarbejdere sig bag demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden.

Det amerikanske postvæsen er ufrivilligt havnet i midten af en politisk strid mellem præsident Donald Trump og Demokraternes Nancy Pelosi. Striden handler om brevstemmer.

Nu slår USPS alarm over for 46 amerikanske stater, og hovedstaden Washington D.C Der mangler nemlig midler til at sørge for, at brevstemmer til præsidentvalget kommer frem til tiden.

Ifølge postvæsenet drejer det sig om op mod 186 millioner af det samtlige antal potentielle vælgere, der er i fare for ikke at blive talt.

For med de nuværende deadlines og det hårdt pressede postvæsen regner USPS ikke med at kunne levere stemmerne til tiden, hvis ikke de bliver afgivet tidligt. Eksperter forventer dog, at 'kun' 80 millioner amerikanere vil brevstemme.

Det er især for folk, der ikke brevstemmer tidligt i stemmeperioden, hvor risikoen for, at stemmerne ikke når at blive talt, er høj.

Advarslen fra postvæsenet kommer på et tidspunkt, hvor præsident Donald Trump er under kritik fra sine politiske modstandere hos demokraterne for ikke at ville yde økonomisk støtte til USPS.

- Et angreb på den amerikanske forfatning

Formanden for Repræsentanternes Hus, demokratiske Nancy Pelosi, har kritiseret Donald Trump i hårde vendinger.

Hun kalder Donald Trumps mange angreb mod brevstemmer og hans uvilje til at yde økonomisk hjælp til USPS for et angreb på forfatningen.

Faktisk mener hun, at de to ting hører sammen: Præsidenten nægter at hjælpe USPS, fordi han forsøger at gøre det sværere at brevstemme, lyder det fra Pelosi.

- Lad vær med at risikere helbredet, afgiv en brevstemme. Og hvis du gør, så gør det i god tid, for regeringen forsøger at gøre din stemme ugyldig, siger hun.

Præsident Trump har gentagne gange sagt, at brevstemmer vil føre til valgsvindel, men har ikke fremført nogle beviser for sin påstand.

Lyn-analyse

Postvæsenets udmelding er ikke kun et råb om politisk hjælp. Det er også en advarsel til delstaterne om, at deres egne forberedelser og procedurer ikke står på mål med det forventede antal af brevstemmer. Kampen om brevstemmerne kan i sidste ende altså også afgøre kampen om Amerika. Målingerne indikerer, at demokraternes vælgere foretrækker at brevstemme, mens republikanernes primært vil stemme ved valgstederne. Konsekvensen af usikkerheden om brevstemmerne kan blive, at vælgerne helt undlader at stemme eller i stor stil møder op på valgstederne. I så fald bliver det nok med livet som indsats.

Postarbejdere stiller sig bag Joe Biden

En fagforening for amerikanske postarbejdere, der har omkring 300.000 aktive medlemmer, har fredag meldt ud, at de stiller sig bag den demokratiske præsidentaspirant Joe Biden.

Ifølge postarbejdernes fagforening truer USA’s præsident Trump hele deres branches eksistens.

Det forventes, at det kommende valg i USA vil give et rekordhøjt antal brevstemmer. Dog er det amerikanske postvæsen, USPS, i økonomisk krise – og coronavirus-pandemien har kun forværret situationen.

Derfor stiller fagforeningen sig meget kritisk for, at Trump alligevel nægter at lave hjælpepakker til postvæsenet. Også at det sker samtidig med, han kritiserer brugen af brevstemmer og anklager brugen af netop brevstemmer for at være valgsvindel.

Milliard-hjælpepakke til posten blev dræbt i Det Hvide Hus

En hjælpepakke til postvæsenet med et prisskilt på 25 milliarder dollar, svarende til omkring 157 milliarder kroner, fik ikke præsidentens signatur.

For Trump vil ikke underskrive en hjælpepakke til postvæsenet, hvis den går til brevstemmer, da han mener, det vil medføre valgsvindel.

- Nu vil de (demokraterne, red.) have de her penge for at få postvæsenet til at fungere, så de kan få bragt millioner af brevstemmer ud, sagde han og fortsatte:

- Hvis vi ikke laver den her aftale, så betyder det, at de (demokraterne, red.) ikke får nogle penge. Og dermed kan de ikke få brevstemmer, det kan de simpelthen ikke.