USA VALG

Trump lufter ny teori om Bidens vicepræsidentkandidat - tvivler på, at hun er ægte amerikaner

Præsidenten angriber nu sin modstanders ophav og siger, der er tvivl om, hvorvidt hun overhovedet kan stille op ved valget til november.

Der gik præcis to dage fra den amerikanske politiker Kamala Harris som den første sorte kvinde blev valgt som kandidat til vicepræsidentposten, til at USA's præsident Donald Trump satte spørgsmålstegn ved hendes ophav.

Jeg har lige hørt i dag, at hun ikke lever op til kravene

Donald Trump, USA's præsident
Trump sår tvivl om, hvorvidt Kamala Harris er ægte amerikaner.

Helt konkret sagde præsidenten torsdag, at han er i tvivl om, hvorvidt hun overhovedet må stille op til præsidentvalget i november ifølge amerikansk lov.

Kamala Harris stiller op som vicepræsident under Trumps modstander, den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden.

Under en pressebriefing i Det Hvide Hus fortalte Donald Trump, at han netop havde læst et debatindlæg af den amerikanske juraprofessor John Eastman.

- Jeg har lige hørt i dag, at hun ikke lever op til kravene, og advokaten, der skrev artiklen, er en meget højt kvalificeret og talentfuld advokat, sagde Donald Trump og fortsatte:

- Jeg har ingen idé, om det er rigtigt. Jeg ville have troet, at Demokraterne havde tjekket det, inden hun blev valgt til at stille op som vicepræsident, lød det fra præsidenten.

Kamala Harris er udpeget som Demokraternes vicepræsidentkandidat.

Spørgsmålstegnet ved, om Kamala Harris er valgbar, vækker mindelser om årene før valget i 2016, hvor Donald Trump angreb USA's daværende præsident Barack Obama med anklager om, at han slet ikke var født i USA.

Dengang sagde Donald Trump blandt andet, at Barack Obama formentlig var født i Kenya, og da Obama offentliggjorde sin fødselsattest som bevis, skrev Donald Trump på Twitter, at attesten sandsynligvis var falsk.

Læserbrevet

Nu er det så Kamala Harris, der bliver angrebet.

Hun er født i Oakland i Californien 20. oktober 1964.

Hendes far er indvandret fra Jamaica, mens hendes mor kom fra Indien, og det er netop forældrenes herkomst, der er omdrejningspunkt i det debatindlæg, Donald Trump omtalte på pressemødet.

Indlægget er offentliggjort i magasinet Newsweek og skrevet af den konservative juraprofessor John C. Eastman, der blandt andet er kendt for sin kamp mod abort og ægteskaber blandt homoseksuelle.

John Eastman bruges blandt andet som ekspert i indfødsret af den konservative nyhedskanal Fox News.

Selvom det er amerikansk lov, at alle, der er født i USA, er amerikanske statsborgere, mener John C. Eastman, at der er en formulering i USA's forfatning, som kan bruges til at drage tvivl om, hvorvidt Kamala Harris overhovedet er valgbar.

Det handler om forfatningens Artikel 2, hvor der står:

- Ingen, der ikke er født i De forenede Stater, eller er borger her, når denne forfatning vedtages, skal kunne vælges til præsidentembedet.

Ifølge John C. Eastman kan sætningen tolkes som om, at Kamala Harris forældres statsborgerskab på fødselstidspunktet spiller en rolle i forhold til, om hun er "borger" i USA.

Dermed ser professoren ud til at have ændret mening siden 2016.

Det modsatte synspunkt

Dengang støttede han den republikanske præsidentkandidat Ted Cruz, der stillede op som modkandidat til Donald Trump ved primærvalgene.

Og tilbage i 2016, angreb Donald Trump sin rival Ted Cruz for det samme som Kamala Harris.

Ted Cruz er nemlig født i Canada og har både amerikansk og canadisk pas.

Donald Trump ig Ted Cruz under en tv-debat i 2016.

Ifølge Trump risikerede Ted Cruz at blive lagt ned af sagsanlæg på grund af sin herkomst.

Men dengang mente John C. Eastman noget helt andet.

Juraprofessoren valgte at komme sin kandidat til undsætning med en lang artikel i det konservative medie National Review om, hvorfor Ted Cruz sagtens kunne stille op som præsident.

En lang række eksperter i amerikansk forfatningsret mener da heller ikke, at John C. Eastmans nye debatindlæg har nogen form for substans.

Ingen substans

For eksempel har det britiske medie BBC været i kontakt med dekanen for jurastudiet i Berkeley, Erwin Chemerinsky.

Han siger, at lovteksten er helt klar.

- USA's højesteret har haft samme holdning omkring dette siden 1890'erne. Kamala Harris er født i USA.

Erwin Chemerinsky bakkes op af Harvard-professor Laurence Tribe og professor Jessica Levinson fra universitetet i Chicago, der udtaler sig til BBC og nyhedsbureauet AP.

Laurence Tribe går så langt som til at kalde debatindlægget for "racistisk" og "vrøvl".

Donald Trump under pressebriefingen den 13. august.

Hos magasinet Newsweek, der offentliggjorde John C. Eastmans kontroversielle debatindlæg, har sagen ført til så stærke reaktioner fra læserne, at magasinets redaktører har skrevet en kronik for at imødegå kritikken.

Her afviser magasinet, at indlægget er racistisk, og at de nu skulle være skyld i en gentagelse af konspirationsteorien om Barack Obamas fødselsattest.

- Dr. Eastman fokuserede på en årelang og noget indviklet juridisk debat, skriver de to redaktører, Nancy Cooper og Josh Hammer.

Men uanset artiklens fokus, bliver den altså nu brugt af Trump og hans tilhængere til at angribe Kamala Harris for hendes herkomst.

Vi har brug for din hjælp til at gøre vores dækning af det amerikanske valg bedre. Hjælp os ved at svare på ét spørgsmål.